středa 24. května 2017

Rebarbora pěstování

Zamokřené, kyselé půdy jsou nevhodné. Reveň rebarbora: oblíbená rostlina šéfkuchařů. Rostlina známá spíše jako reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum) či jen rebarbora je vytrvalá rostlina, která dorůstá až metrové výšky. Pochází z Asie, ale u nás se pěstuje už dlouho.


V poslední době se jí začalo dostávat zasloužené pozornosti. Ukážeme vám, jaké má pěstování rebarbory zákonitosti a co (ne)dělat, abyste si chutné a zdravé úrody mohli užívat opravdu každý rok.

Z botanického hlediska jde o zeleninu, ale obecně je stále častěji považována za ovoce. A protože ji na své zahrádce pěstovala i moje babička, nakyslý rebarborový koláč pro mě byl vždy předzvěstí blížícího se sladkého léta a prázdnin. Na koláče můžeme použít rebarboru i bez předvaření, jen pokrájenou. Rebarbora totiž patří mezi naši nejranější zeleninu.


Na přípravu koláčů v zimním období je možné povařenou hmotu sterilizovat jako marmeládu, popřípadě nakrájené řapíky zamrazit. Při pěstování rebarbory možná také řešíte, zda ji po čase nepřesadit. V odborné literatuře se uvádí, že rostliny mohou zůstat na jednom místě i let, přičemž nejvyšší výnos bývá v pátém až sedmém roce po výsadbě (1–kg z každé rostliny), nicméně osobně neznám ve svém okolí nikoho, kdo by rebarboru vůbec kdy přesazoval.


Otázka: Každý rok mi na jaře vykvete rebarbora.

Prý tím končí její plodnost. Je možné kvetení předejít? Nedělám chybu, že ji moc hnojím? Jakmile rozmrzne půda, okamžitě vyžene – z tohoto důvodu je třeba zajistit, aby nezamrzla moc. Tibeťané objevili její přírodní sílu a začali rebarboru pěstovat pro její léčivé účinky.


Jako léčivá rostlina se později dostala z Tibetu do povodí řeky Volhy (dříve nazývané Rha). Někdy však rebarbora (Rheum rhabarbarum) „vyběhne“ i dříve, zvláště na nevhodných stanovištích či při nedostatku živin. Kromě toho se doporučuje rebarboru po sklizni v létě přihnojit vyšší dávkou hnojiva. Na jednom místě bez přesazení roste patnáct až dvacet let. Listy tvoří přízemní růžici, čepele mohou být široké i cm.


Dužinaté listové řapíky mohou být červené i žluté, dlouhé až cm. V létě ze středu vyrůstá až dvoumetrový květní stonek s drobnými žlutými kvítky. Přitom by nás na první pohled vůbec nenapadlo, že se „to“ dá jíst.


Kvůli obsahu kyseliny šťavelové se rebarbora nedoporučuje osobám, které mají problémy s tvorbou ledvinových kamenů, revmatismem a nebo dnou. Je ale dlouhověká a vydrží vám na zahradě až let. PH by mělo být neutrální anebo trochu zásadité.


Pro pěstování rebarbory vybereme stanoviště, které je slunné anebo v polostínu.

Na zimu je lepší pokrýt rebarbu kompostem nebo hnojem. Kořenový systém rebarbory má velké množství živin, které zajišťují rychlý růst listí po pádu sněhu. Pěstování rebarbory: rebarboru můžeme dělit a přesazovat v okamžiku, kdy jí zežloutnou listy. Reveň lékařská ( rebarbora ) patří mezi první jarní zeleniny.


Její šťavnaté řapíky můžeme sklízet již od dubna. Domovem rebarbory je Malá Asie, odkud. Bližší informace o pěstování a sklizni rebarbory najdete v článku na našem webu: Reveň - raná zelenina v roli ovoce.


Podobné příspěvky Vylamovat květ česneku? Ke škodě současných zahradníků je rebarbora pěstována stále méně. Je to však chyba, neboť je to velmi chutná a zdravá rostlina vhodná do koláčů, na džem atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky