středa 26. srpna 2020

Okrasne traviny do zahrady

Okrasné trávy - ozdobné traviny jsou vhodné pro všechny typy zahrad. Vedle elegantních linií listů a krásy trsů zdobí především trávy různé druhy. Jaké traviny ještě do okrasné zahrady.


Další travinou, která se hodí na pokrytí, a v zahradách ji velmi často můžete vidět, je kostřava. Kostřavy jsou traviny nižšího vzrůstu (cm). Na pěstování jsou nenáročné.

Vyžadují slunce a propustnou půdu, která může být i štěrkovitá či písčitá. K zahradnímu jezírku se vám bude hodit ostřice. Traviny nejsou složité na pěstování. Před zimou je nutné je na několika místech svázat, aby nevymrzly a na jaře před rašením je nízko u země zastřihnout.


Jejich rozmanitost je opravdu fascinující. Vybrali sme najkrajších okrasných drevín a kríkov do záhrady. Nechajte sa inšpirovať: Okrasné dreviny sú neoddeliteľnou súčasťou zahrady.


Okrasné traviny se na zahradě uplatňují především charakterem růstu, typickými listy a některé dokonce výraznými květy.

Nápadné a vysoké trávy vysazujeme jednotlivě jako solitéry nebo mezi trvalky, nízké druhy působí pěkně zejména ve větších skupinách, do skalek (kostřavy do skalky – ZDE ) a některé druhy jsou dokonce vhodné k celkovému pokrytí půdy. Niektoré trávy sú vhodné do blízkosti vodných plôch a jazierok, napríklad ozdobnica čínska, puškvorec a steblovka. Za okrasné trávy sa zvyknú označovať aj niektoré vlhkomilné a močiarne trvalky, ktoré svojím vzhľadom trávu pripomínajú (ostrica).


Sortiment trav je široký a můžeme osázet slunná, suchá nebo zastíněná a vlhká místa zahrady. Kombinujeme je s kvetoucími trvalkami, cibulovinami, dalšími okrasnými rostlinami a keři, nebo tvoříme travnaté partie. Dorastá do až m, je pôsobivá nielen bielymi kvetmi pri kvitnutí, ale aj začiatkom jesene, kedy je obsypaná oranžovočervenými plodmi. Pôsobivý skalník Skalník vŕbolistý (Cotoneaster salicifolius) patrí k vyšším vždyzeleným skalníkom, dorastá do až m. Postavte si zastřešenou pergolu, která bude ozdobou zahrady ! Industriálny štýl – dokonalá hra kontrastov. Vyplatí se vysazovat již pěkně narašené rostliny, a protože většina travin si dává trochu na čas a raší poněkud později, je dobré raději chvíli počkat.


Okrasné rastliny do záhrady S našimi okrasnými rastlinami vám každý skúsený záhradník vykúzli očarujúcu a modernú záhradu. Okrem listnatých a ihličnatých drevín a okrasných izbových rastlín zabezpečujeme i sadovnícke úpravy, kompletné poradenstv i kompletnú projekciu. I když je můžeme vysadit i samostatně, lépe vyniknou ve skupinkách menších i větších podle toho, jak to možnosti zahrady dovolí.


Oživia zelené plochy trávnikov, farebne kvitnúce záhony letničiek, skalky alebo lemovať chodníky. Dajú sa pestovať na zelených strechách aj vo vegetačných nádobách. Nabízíme vám pohled do zákulisí našeho showroomu tvarovaných okrasných stromů a možnost načerpat inspiraci v naší fotogalerii okrasných zahrad.


Jaké druhy okrasných travin se hodí do zahrady nebo třeba na skalku?

Přečtěte si hodnotné články na téma okrasné traviny a jejich pěstování. Nebo si naopak vytvořte lesík – kombinujte vysoké stromy s nižšími do až m, tím posléze vznikne zajímavá kompozice. Pokud nemáte skutečně prostornou zahradu, vysazujte jen malé remízky, tedy až stromů,“ doporučuje zahradní architektka Julie Reicheltová z Fire Garden.


Některé traviny dokonce snesou i extrémní podmínky, takže se skvěle hodí i na extenzivní střešní zahrady , kde se neprovádí žádná pravidelná zálivka a rostliny jsou zde vystaveny po celý den slunečnímu úpalu. Okrasné traviny, především nižší druhy, jsou ideální volbou pro střešní zahrady, trávy však najdou uplatnění i ve dvorech, v předzahrádkách a atriích. Druhy s kompaktním růstem a celoročně barevnou výrazností se výborně hodí také k pěstování ve vegetačních nádobách.


Okrasné dřeviny do zahrady Okrasné dřeviny nejen zahradu zkrášlují svým vzhledem, ale mají také ochrannou funkci – brání pohledům zvenčí, ochraňují před prachem, hlukem i slunečním úpalem. Do malé okrasné zahrady se hodí například převislý habr, japonský javor, zakrslé borovice nebo magnolie, které nádherně kvetou. Středně velké rostliny a keříčky – tyto rostliny měly tvořit tzv. Malé zahrady potřebují stromy, které jim opticky dodají určitou hloubku. Myslete na poměr jejich velikosti k zahradě a domu, tedy aby ani v dospělosti nedosahovaly velkých rozměrů a nemusely se pokácet.


Pěstování ozdobných trav obecně. Ozdobné trávy se hodí jak do smíšených záhonů, tak jako solitéry a samozřejmě k zahradním jezírkům. Naše zahrady mimo okrasných dřevin, keřů a květin také zdobí mnohdy opravdu efektní a krásné traviny. Jen je nutné předem promyslet jejich umístění. Najdeme mezi nimi třímetrové velikány i nízké mechovité druhy.


Vzhledem k poměrně pestré paletě barev a druhů dokáží zahradu zkrášlovat s minimem péče prakticky celý rok. Nevynikají sice barevným květem, ale jejich vzdušný, jemný habitus působí dekorativně od jara do podzimu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky