pátek 14. srpna 2020

Odrůdy jahodníku

Odrůda má celkově vynikající vlastnosti a většinou svých parametrů překonává ostatní nabízené odrůdy , doporučujeme. O nových odrůdách jahodníku s paní Ludmilou Duškovou: Bounty, sladká jahoda z Kanady, holandské odrůdy , Salsa dobře odolává houbovitým skvrnitostem, Tenira sladká, hodí se do. RUMBA - Tato velmi raná (nová) odrůda byla vyšlechtěna v Holandsku z původní odrůdy ZUMBA.


Plody jsou velké, ploše kuželovitého tvaru, světlejší barvy. Velmi dobře plodí a dává vysoký výnos.

Všechny nabízené odrůdy jsou velkoplodé a mají vysoký výnosový potenciál, což znamená, že rostlina ve 2. Odrůdy členíme na rané, polorané, pozdní. Nové odrůdy jahodníku velkoplodého Mezi desítkami odrůd by vám neměly uniknout novinky: Clery je raná odrůda jahod s velkými kvalitními plody výborné sladké chuti, která dozrává koncem května. Většina kulturních odrůd jahodníku je jednouplodících neboli červnových (podle doby, kdy nejčastěji dozrávají). Tyto odrůdy vytvářejí květní pupeny.


Správná sazenice jahodníku musí mít srdéčko, kořenový krček, starší kořeny, mladé kořeny a několik listů. Sadba jahodníku musí být vitální, nezaschlá, bez skvrn nebo zaschlých konců na liste.

Dále je však při výběru potřeba zohlednit nároky konkrétní odrůdy jahodníku , například na nadmořskou výšku, oceníte i odolnost vůči častým chorobám. Pokud zvolíte odrůdy s různou dobou zrání plodů, můžete postupně sklízet po velkou část léta. Korona, Elsanta, Bounty, Karmen.


V každém případě patří všechny druhy jahod mezi ovoce, které moc dlouho nevydrží. Měly by se konzumovat ideálně do pár hodin po sklizni už jen z toho důvodu, že rychle ztrácí vitamíny. Lodyhy jahodníku nejsou otáčivé a nemají úponky jako třeba hrách nebo fazol, kterými by se mohly uchytit na nějakou oporu a po ní šplhat. Jedině by se mohly vyvazovat, což je ale pro tento druh zcela nepřirozené a tudíž nepřináší úspěch.


Navíc se k propagaci používají fotografie upravené počítačovou technikou, tak aby ohromily laickou veřejnost. Vlastnosti odrůdy : rostlina je vyšší a tvoří středně husté porosty. Plody mají pravidelný tvar a jsou střední velikosti. Rujana – trsnatá odrůda. Anabel Albion San Andreas Aromas Selva Diamante Evie.


Sazenice jaho jahodníku odrůdy Můžete si u nás vybrat z několika známých druhů jaho jahodníku jako jsou SEGNA, SENGANA, KARMEN,POLKA nebo ELSANTA, ale i úplně nové odrůdy jako například RUMBA a SONATA. Prodej sadby jahodníku na jaře je přibližně od 15. Vše ale záleží na počasí.


Aktuální informace naleznete zde na našem webu.

Výsadba a pěstování jahodníku - jahody a odrůdy Jahodník - jahody. Záhony pro výsadbu jahod bychom měli připravit alespoň rok předem. Některé odrůdy dokáží této chorobě jahodníku odolávat, ale ty nejoblíbenější a nejrozšířenější odrůdy mezi ně nepatří a jsou bohužel snadnou kořistí. Pomáhá postřik s označením Kumulus WG.


V případě výskytu ošetření neoddalujte. Houba dokáže způsobit citelnou škodu a rychle se šíří. Nejčastěji se množí semeny (méně často dělením trsů). Rostliny mají přízemní růžici listů a bohatá květenství. Plody měsíčního jahodníku jsou malé, barvy červené nebo bílé.


Barva plodů je velmi atraktivní - lesklá, sytě červená a plody se dobře vybarvují. Chuť je velmi výrazná a osvěžující. Jahodník - odrůdy, výsadba, pěstování, ošetření O tom, jak budeme sklízet chutné plody jako prvního ovoce v příštím roce se již rozhoduje v současné době. Přitom si neuvědomujeme jakou dlouhou cestu prošlo šlechtění těchto lahodných plodů než je můžeme ochutnávat, tak jak je známe.


Jako odrůdy naopak nevhodné a méně vhodné byly vyhodnoceny odrůdy Berneck Amelia, Judibel. Prosím vás věděl by někdo,kam se mám obrátit,chtěla bych zjistit z jakého důvodu bylo vyškrtnuté uznané šlechtění jahodníku. Elkat je jednouplodící raná až středně raná, hustá a silného vzrůstu. Má střední až velký pevný plo zářivě červený a lesklý, oranžovou dužninu s dutinou.


Je vhodná pro přímý konzum i mražení. Odrůda Elkat je odolná vůči plísni šedé, padlí, bílé skvrnitosti listů i verticiliovému vadnutí. Dodáváme výběr nejlepších odrů odolných proti běžným chorobám jahodníku s vysokými výnosy. Doporučujeme kombinovat odrůdy od nejranějších až po pozdní, dobu sklizně si tak prodloužíte až na týdnů.


Pěstování jahodníku ve volné půdě je vhodnější v těžší zemině, máte pak možnost lehkým prokypřením provzdušnit záhon Zdají se vám jahody příliš choulostivé? Dnešní vyšlechtěné odrůdy jsou mnohem méně náchylné k chorobám a také škůdce lze při správném pěstebním postupu udržet na uzdě. Náchylnost odrůdy jahodníku je rozdílná.


Původci choroby se přenášejí půdou a sazenicemi. Před výsadbou sazenice máčejte minut v přípravku Alittte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky