pondělí 10. srpna 2020

Ekologický postřik proti mšicím

Postřik z vajglů: Nikotin má na mšice i jiné škůdce toxické účinky. Pokud je vaše domácnost aspoň zčásti kuřácká, nevyhazujte cigaretové nedopalky do koše. Vyrobte si jednoduchý postřik tak, že ve vodě vyvaříte vajgly. Postřik pak pomocí rozprašovače nanášejte na rostliny i spodní strany listů, dokud se mšic nezbavíte.


Jako postřik je účinný také roztok z málo známého neemového oleje. Růže proti mšicím spolehlivě ochráníme vysetím levandule, některé rostliny vysetím aksamitníků (afrikánů).

Co způsobují mšice Mšice zapříčiňují vznik hálek, zpomalení růstu rostlin, přenos různých virových chorob, jakými je například kadeřavost brambor, svinutka, mozaika a žloutenka řepy, okurek či květáku a dalších, i na okrasných rostlinách. Rebarbora (reveň) - postřik proti mšicím housenkám a larvám různých škůdců Cca kg listů rebarbory, které nám zbudou při sklizni řapíků jako odpa nasekáme nahrubo. Dáme do hrnce, zalijeme cca litry vody a svaříme. Otázka: Při postřiku paprik proti mšicím (směs jaru a oleje) - došlo k záměně připravených roztoků a použil se loňský, pravděpodobně i přemrzlý.


Působí systémově a translaminárně, jako kontaktní a žaludeční jed ve velmi nízkých dávkách, má rychlé iniciální počáteční působení v porostu, dlouhodobý reziduální účinek proti všemvývojovým stadiím škůdců. Proti mšicím (popis viz dole) je možné se bránit ekologickými prostředky na ochranu rostlin, bez použití chemie. Použijte například Natura Rock Effect, který obsahuje pongamový olej z indického dubu.


Další velice účinný přípravek je Prev-B2.

Proti molicícm účinkuje většina přípravků na ochranu rostlin určených proti savým a žravým škůdcům. Vyberte si z nabídky, která obsahuje pouze ověřené účinné a ekologické produkty na ochranu rostlin. Poslední postřik vyrobíme z … klasické Coca-coly. Stačí ji smíchat s vodou ve stejném poměru a necháme hmyz ochutnat oblíbený bublinkový nápoj.


Působí proti živočišným škůdcům (hlavně mšicím), podporuje růst rostlin a zvyšuje jejich odolnost. Vývar z přesličkové natě. Postřik na mšice připravíme jednoduše tak, že natrháme kopřivy, vložíme je do kbelíku, nebo jiné nádoby s vodou (dobrá je např. 5L lahev od vody z obchodu) a týden až dva necháme na sluníčku. Kopřivy začnou hnít a kvasit.


Aplikujeme dle plochy zalíváním, nebo postřikem z rozprašovače. Pozor, výsledný produkt výrazně zapáchá. Postřik proti mšicím v hrachu, ovocných dřevinách, zelenině a okrasných rostlinách. Obdobně je možné připravit postřik proti mšicím z kapradí, pelyňku,. Jarní postřik rybízu a angreštu.


Rovněž stříkáme všechny druhy rybízu proti Vlnovníku rybízovému. Výluh z kopřivy je skvělým pomocníkem v boji proti mšicím. Malým cizopasníkům, kteří vysávají životodárnou šťávu z mladých výhonků stromů, keřů, ale i květů, jako například růží.


Tento nový přírodní postřik proti mšicím a puklicím je certifikovaný i pro ekologické zemědělství a posbíral již několik uznávaných ocenění, mezi které patří i Česká hlava - nejvyšší vědecké vyznamenání. Můžete zakoupit přípravek k postřiku v obchodě, i třeba ekologický složený jen z přírodních látek.

Anebo si takový přípravek vyrobte sami doma. Příprava: 2g sušené bazalkové nati zalijeme litrem alkoholu a nádobu necháme stát v pokojové teplotě asi dva dny. Z řepkového oleje, případně s kapkou olejnatého lecitinu, a vody si můžete podobný postřik připravit i sami. Pelyňkový postřik proti mšicím - příprava: Pelyněk mšice odpuzuje, a tak tento ochranný postřik udrží škůdce v bezpečné vzdálenosti. Přelijte g čerstvých nasekaných listů pelyňku litru vroucí vody.


Nechte louhovat, dokud voda nevychladne. Odvar přes síto přelijte do rozprašovače. Pelyněk je vhodný i na bylinky, které se chystáte využít v kuchyni. Pokud se chystáte sprej použít na okrasně rostliny, můžete přimíchat i osvědčené mýdlo. Na bylinkový postřik proti škůdcům budete potřebovat – g čerstvých nasekaných listů pelyňku, které přelijete litrem vroucí vody.


Poté stačí jen po vylouhování scedit a nechat vychladnout. Za pár chvil máte ekologický postřik hotový. Nabízím ekologický domácí postřik (pesticid) Nicobio na škůdce rostlinek.


Jedná se o přípravek vyráběný z vlastní produkce listů Virginského. Proti potírání plísní a houbových chorob lze zakoupit ekologické přípravky, které obvykle obsahují mléčný kasein - ne nadarmo naše babičky jako prevenci houbových chorob používaly nepasterované mléko. Insekticidy neboli postřiky proti škůdcům jsou přípravky určené především k hubení hmyzu v jeho různých vývojových stupních.


Insekticidy se používají v zemědělství, k ochraně zásob a také v oblasti hygieny. Ničí téměř všechny škůdce, které zasáhnete a smáčíte (mšice, molice, puklice, svilušky, třásněnky, malé housenky, aj.).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky