čtvrtek 27. srpna 2020

Letničky na přímé slunce

Letničky na přímé slunce Napsal jezzina 25. Nároky na slunce Pokud máte terasu či okna směřována na jih, vybírejte především letničky, které snesou přímé celodenní slunce. Rostlinami na plný úpal mohou být všechny pelargonie, dnes velmi vyhledávaný sporýš , lantana, štírovník a také nestařec. Begonie sice potřebují dostatek světla, ale pozor na přímé slunce ! Clematis: keř, který se vejde i do květníku Clematis neboli plamének patří ke známým, ale neprávem opomíjeným balkonovkám.


Ačkoli tyto druhy snášejí přímé slunce , úpal v letních vedrech jim nesvědčí a potřebují stálý přísun vody.

To se dá vyřešit samozavlažovacími truhlíky, přesto máme o kytičky starost, když odjíždíme na týdenní dovolenou. Kdo možnost častého zalévání a zvýšené péče nemá, může sáhnout po druzích, které slunečnímu žáru odolávají už od. Vysazuje se v květnu na vzdálenost - cm. Při výsadbě je důležité zaštípnutí vegetačního vrcholu.


Zemina má být bohatá na živiny, ne však s vysokým obsahem dusíku, protože rostliny by více rostly než kvetly. Můžeme je kombinovat s bílými nebo modrými petůnkami. Tagy: letničky do truhlíků, letničky do stínu, letničky na slunce , květiny pro polostín Sponzorované odkazy: Konec dubna a první polovina května je čas výsadby letniček do okenních truhlíků.


Teď je perfektní čas na plánování změn na zahradě pro příští rok.

Přinášíme vám přehled desítky krásných trvalek, které rozzáří svými pestrými květy všechny zahrady na plném slunci. Všechny doporučené druhy jsou běžně dostupné na českém trhu a navíc si můžete vybírat z pestré palety krásných kultivarů. Sázkou na jistotu je výběr květin, které přímé slunce a žár milují.


Kromě jižní strany se jim dobře bude dařit i na balkónech orientovaných na zápa kde jsou pro rostliny obdobné podmínky. Nezáleží příliš na tom, zda jde o mravence černé, zrzavé, lesní, nebo třeba mrňavé faraony. Následujícím trvalkám se bude nejlépe dařit na slunném stanovišti a budou zde bohatěji kvést. Tyto rostliny ale úplný úpal nemilují, i když se ji dá pomoci, aby snesly i přímé slunce. Dnes vám tedy představíme rostliny, které snesou i extrémní stanoviště, kam pere slunce celý den.


Jsou to gazánie, které kvetou přímo na slunci, sanvitálie, ta vytváří perfektní závěsy. Naprostou novinkou je mekadonie s bílými jemnými kvítky. Zajímavým druhem je pryšec.


Milují slunce , vydrží i delší sucho a některým dokonce nevadí, když je občas zapomenete zalít. K nejvděčnějším letničkám patří gazánie. Vážení zákazníci, nabízíme vám široký sortiment balkonových květin a letniček z vlastní produkce pro výsadbu do truhlíků, závěsných košů a na. Některé kavyly na zimu zatahují, nemají rády přemokření. Výčet všech suchomilných rostlin by byl nekonečný: vedle netřesků, pryšců, lomikámenů a rozchodníků nezapomeňte také na bylinky a léčivky, které se dají s úspěchem pěstovat na slunci (dobromysl, šalvěj, saturejka, mateřídouška, divizna a další).


Kdepak, máme pro vás několik tipů na letničky , kterým pozdní květnový výsev nevadí nebo dokonce vyhovuje. I vaše záhony mohou být v létě plné barevných květů, které si sami od semínka vypěstujete.

Trvalky a skalničky vhodné na slunce a do polostínu online prodej v e-shopu Zahradnictví Krulichovi - zahradnictví, květinářství, trvalky, skalničky. Na půdu nejsou lupiny náročné, preferují spíše slunce , ale snesou i polostín. Phlox – plaménka Plaménky jsou krásné trvalky, které můžeme najít v nejmenších podobách jak na skalkách, tak ve vzrůstných formách v okrasných záhonech.


Na jižní straně se bude dařit muškátu převislému i páskatému, hodně slunce má rád lilek jasmínokvětý nebo šrucha. Východní a západní orientace vyhovuje petúniím, i těm mini, surfiniím, bakopám. A severní stranu dobře zvládnou begónie hlíznaté, fuchsie či netýkavky,“ upřesňuje Magda Lebišová. Většina okrasných trav je na plné slunce.


Na jaře aby nebylo prázdno tam jsou cibuloviny, nějaké keříky (brsleny, tavolníky). Vyžaduje dostatečnou základnu pro svůj růst, stanoviště s dostatkem rozptýleného světla ( přímé slunce rostlinu spálí) Pokud teploty klesnou teploty pod 20stupňů nebo nemá dostatek světla, přestává kvést. Je vhodné rostlinu žaštipovat, v době kvetení spíše sušit než přelévat, hnojit nejméně 1x týdně. Hojně ppužívané je také patentované obchodní.


Přímé slunce po celý den tyto rostliny nesnášejí, neudrží dlouho květy. Rostliny nejsou odolné ani proti větru, který rovněž ničí jejich květy. Pokud se Vám podaří splnit náročné požadavky, odmění Vás rostliny krásnými modrými nebo zářivě oranžovými dvoucentimetrovými kvítky na čtyřiceticentimetrových, křehkých výhonech. Není náročná na zálivku ani potřebu živin během vegetace, proto jí občas třeba zalít a hnojit nanejvýš jednou za měsíc.


Používá se na výsadby do záhonů a do truhlíku. Dnešní moderní samozavlažovací truhlíky se sice snaží riziko úpalu potlačit, ale ne vždy se to podaří. Dobře snáší sušší podmínky i plné slunce , vyniká na stanovištích, kde většina letniček z přílišného vedra či přímého slunce vadne. Tomu musíme uzpůsobit i jejich výběr.


Množí se výhradně semeny. Hodí se k výsadbě na záhony, do skalek i truhlíků. Ke zdárnému růstu potřebuje lehkou a propustnou, písčitohlinitou půdu. Předpěstování rostlin trvá asi – týdnů.


Do skupiny okrasných dřevin, které vykvétají na letorostech z postranních pupenů, patří četné druhy křovin, které nevyžadují pravidelný řez a. Balkonové květiny balkonovekvetiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky