úterý 4. srpna 2020

Skalničky druhy

Spojení této nenáročné a mimořádně efektní skalničky s kameny je vskutku skvostné (dokonce i kvete drobnými bílými květy). Malé trvalky a skalničky se hodí do skalek, trvalkových lemů, mezi kameny, do sesazených koryt a nádob, speciální podmínky vyžadují alpinky. Ponúkame skalničky v rôznych farbách, výškach, náročnostiach na podmienky a období kvitnutia. V našej ponuke je možné nájsť aj špecialitky, ktoré sa zapáčia vášnivým skalničkárom.


Všetky skalničky , ktoré ponúkame sme vypestovali na Slovensku a preto je aj väčšina mrazuvzdorná.

V poslední době k nám však z Balkánu doputovaly i bílé druhy. Více o rodu Edraianthus si zde můžete přečíst. Možná vás zujme také povídání o horkomilné rostlině, která nyní, koncem května, právě rozkvétá.


Pestujeme pre vás hlavne skalničky , čo je naša špecialita, ale aj trvalky, vodné rastliny, ihličnaté dreviny a mnoho iného. Ak niečo hľadáte, určite sa. Kvalita, zdraví, výborný vzhled – tím vším se kromě všech ostatních rostlin v naší nabídce – mohou pyšnit především trvalky a skalničky. Velká či malá skalka se může stát kvetoucí ozdobou od brzkého jara až do mírných mrazíků.


Víte, kam ji umístit a jaké druhy si vybrat?

Vděčnou součástí skalek jsou karafiáty (Dianthus). Vybrat je však potřebné některý z méně robustních druhů , například. Nenáročné skalničky najdou uplatnění nejen v samotném alpiniu, ale můžeme je používat na různé obruby, jako předsadbu trvalkových rabat, pro výsadbu mís, koryt a také na hroby. Jelikož nemají období květu tak dlouhé, musíme druhy šikovně sesazovat k sobě, aby byly hezké po celou sezónu.


Pro suchomilné druhy musíme připravit substrát dobře propustný a rychleji vysychající, s vyšším podílem písku či štěrku a musíme dbát na dobrý odtok přebytečné vody – pokud je podklad pod skalkou špatně propustný, musíme již při začátku stavby skalky pamatovat na dobrou a dostatečnou drenážní vrstvu. Pravé skalničky nejsou zelenina, nevyžadují ve většině případů skleník. Vzešlé výsevy je třeba chránit před uhníváním, zvláště v období Medarda.


Některé druhy již počátkem dubna začínají vzcházet, většina pak v období květen a červen. Pro nenáročné druhy stačí vzít obyčejnou hlínu ze zahrady smíchanou s pískem nebo jemným pískem. Skalničky mají různé nejen půdní, ale i světelné nároky.


Důležité je i pH, protože většina skalniček vyžaduje. To jsou také odolné druhy , ale problémy nastávají s příchodem podzimních plískanic, zimních oblev a časnými jarními dešti. Tyto rostliny je potřeba na zimu buď zakrýt sklem nebo je na zimu přenést do studeného skleníku nebo na místo chráněné před deštěm. Sukulentů, patřících do obou skupin je mnoho, jen vyznat se v nich, je někdy tak trochu detektivní práce. Známe druhy tvořící polštáře až koberce, vlhkomilné, vřesovištní, stálezelené skalničky a dřeviny pro skalky, skalničky podle nároků na půdu a stanoviště, teplomilné apod.


Mnohé skalničky sa dajú pestovať aj bez skalky v záhrade na miniskalkách v kamenných korytách a nádobách na rastliny na balkóne či terase. Pre nízke nároky na vlahu a hĺbku substrátu našli najmä sukulentné druhy skalničiek uplatnenie na zelených strechách, strešných aj vo vertikálnych záhradách.

Vhodnou kombináciou druhov kvitnúcich v rôznom období je možné. Vzácnější nebo příliš atraktivní druhy sem nesázíme, protože je nebezpečí, že by je mohl někdo zcizit nebo poničit (většinou jde o neoplocené parcely), a protože se sem méně hodí. Floxy a plamienky sú základom každej skalky. Zaujímavé sú skalkové orchidey, perzské ruže, skalné ruže, kalichovitý plamienok, odrody rododendronov, azalkové koberce , ktoré sú omamujúce svojou vôňou. SKALNIČKY - rostliny online prodej v e-shopu Zahradnictví Krulichovi - zahradnictví, květinářství, trvalky, skalničky , bylinky a koření.


Foto skalniček, skalek a květin v horách. Photos of alpine plants, rock gardens and flowers in the mountains. Ale vydrží hodně – zejména některé druhy. Koryta a kamenné nádoby Pěstujeme-li skalničky v korytech či kamenných nádobách, oceníme výhodu zejména v dobré přístupnosti k rostlinám. Mnohé skalničky , které jsou dnes běžně k dostání, se pěstují velmi snadno, a tak můžeme jednotlivé druhy vzájemně kombinovat,.


Patří sem velkokvěté druhy (pivoňky, floxy) a také trvalky dlouhokvetoucí (krásnoočko, kakost ´Rozanne´). Trvalky vhodné na slunce, na suchá místa, trvalky na úpal. Běžná půda, svěží nebo suchá půda, to jsou vhodná stanoviště pro tyto rostliny.


Trvalky přírodní druhy online prodej v e-shopu Zahradnictví Krulichovi - zahradnictví, květinářství, trvalky, skalničky , bylinky a koření. Thymus serpyllum mateřídouška úzkolistá. Poslední přidané trvalky.


Vytváří nízké husté půdopokryvné koberce. Kvete od června do srpna.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky