pátek 28. srpna 2020

Vedení vinné révy

Vedení révy jako strom (asi Tratta dell Arbustum Gallicum) Toto vedení jsem našla v jedné prezentaci, dvě sazenice jsou vyvedené hodně vysoko, v pomyslné koruně stromu rozdělené na celkem větve a z těchto větví teprve visí pruty, na kterých jsou listy a plody. Kmínek se u tohoto způsobu nepěstuje, vedení na hlavu je skutečně na hlavu neboli na babku, což je zesílený útvar hned u země. Opakovaným řezem u země vznikne útvar velikosti pěsti, v dobrých podmínkách mohutný až do velikosti lidské hlavy – proto vedení na hlavu. Pěstování a vedení vinné révy je pro mnohé zahrádkáře opravdovou vášní.


Révu lze ji vysadit, stejně jako chmel, u některých zahradních staveb nebo si můžete založit přímo malý vinohra kde se rostliny pnou po drátu napnutém mezi dvěma dřevěnými kůly. Vzdálenost jednotlivých keřů v řadě je až 5m. Výška kmínku 8m je vhodná do vyšších poloh a slouží jako nepřímá ochrana proti zimním a jarním mrazíkům. U rýnsko-hessenského vedení se většinou používá řez na dlouhý tažeň.


Prohlašuji, že jsem práci na téma Možné způsoby vedení révy vinné vypracoval samostatně a veškeré použité prameny a informace. Opěrné zařízení pro keře révy vinné Pokud počasí dovolí, je třeba již brzy zjara druhého roku existence vinohradu postavit opěrné zařízení. Pokud byly letorosty již v prvním roce dostatečně dlouhé a máme v plánu sazenice řezat na kmínky, je budování drátěnky bezpodmínečně nutné. Již pár sazenic stolních odrůd umí nádherně obrůst pergolu s venkovním posezením a pro šťavnaté hrozny pak můžete jen.


Mnoho vedení má podobné prvky. Zapěstovaný tlustý kmen vinné révy, které reprezentuje to staré dřevo a většinou se neseřezává. Může být rovný a nebo zapěstovaný i do vodorovného tlustého ramene ze starého dřeva (tzv. kordon). This feature is not available right now. Plíseň révy vinné U plísně révy vinné ( peronospora ) je nejvhodnější ochranou pěstování rezistentních (interspecifických) odrůd.


Důležitou prevencí jsou i agrotechnická opatření, jako vedení, řez , čištění kmínků, podlom , vylamování zálistků, zastrkování letorostů, odlistění zóny hroznů, osečkování letorostů a regulaci násady hroznů. Od různých tvarů gobeletů (nízkých způsobů vedení révy vinné s krátkým řezem na čípky a bez opěrného zařízení), kozlíků (modifikace vedení na hlavu s vytažením krátkých postranních ramének ze starého dřeva) a jiných obměn. Rozeznáváme základní vedení větviček vinné révy.


Každé vedení potřebuje jiný druh řezu, který provádíme koncem února po zimních mrazech. Pro správný růst, nasazení a dozrání plodů révy vinné je zvláště směrodatná nadmořská výška, orientace pozemku, sluneční záření, půda a její. Nejvhodnější odrůdy vinné révy pro skleníky. Rýnsko – hessenské vedení je nejčastější způsob středního vedení. Letorosty se zastrkávají do dvou pevných dvojdrátí, nebo je vrchní dvojdrátí pevné a střední dvojdrátí pohyblivé.


Výsadba a řez révy vinné část I. Omlazující řez – některé odrůdy stářím ztrácí vitalitu, část keře odumírá. Společným rysem každého vedení větviček je, aby se žádný prut nedotýkal země. A mám ostříháno :-) Jakmile se udělalo hezky a teplota vystoupala na plusové hodnoty 8-stupňů hned mě to vytáhlo ven.


Ukážeme si běžný způsob pěstování na středním a vysokém vedení , kde se ponechává kmínek a tzv. V některých rodinných zahrádkách a na historických vinicích se používá ještě tzv. Jedná se o nejpracnější způsob pěstování révy. Sazenice révy vinné Nabízíme sazenice od osvědčených dodavatelů, se kterými spolupracujeme již let. Sazenice dodáváme zaparafinované v igelitových pytlích, aby nevysychaly.


Vedení a řez Vinné révy Vinná réva je liána , která se pěstuje, aby poskytovala úrodu hospodářsky využitelných plodů. Její řez patří k dominantní viniční práci, který mění tvar rostliny a vzájemný poměr mezi kořenovým systémem a nadzemní částí. Zimním řezem révy regulujeme pěstitelský prostor révy. Podle způsobu vedení révy vyvazujeme tažně k opoře vodorovně do oblouku, čímž omezíme apikální dominanci a podpoříme rovnoměrný vývin všech letorostů na tažni.


Tímto podlomem si zajistíme Tímto podlomem si zajistíme pravidelný odstup plodného dřeva pro tvarování na plodné čípky či krátké tažně. Réva vinná – výsadba sazenic a ošetření rostlin po výsadbě. Příprava půdy před výsadbou sazenic Půdu musíme před.


Jako stanoviště révy nejlépe vyhovují jižní (JZ, TV) stěny budov, teras, zídek, chráněné dvorky a zákoutí. Pro pěstování révy vinné jsou vhodné oblasti s mírným podnebím, v nichž průměrné roční teploty neklesají pod °C a nepřesáhnou °C. Na jaře vydrží nalévající se pupeny teploty kolem -až -°C.


Hluboký zimní řez révy vinné je velmi důležitý, neboť zajistí kvalitní plody a dlouholetost keře. Pro zahrádkáře, kteří pěstují jen několik keřů, je nejlepší doba k řezu právě koncem února. Jinak tomu není ani u vázání keřů révy vinné.


Kleště, které jako vázací materiál používají plastovou pásku a sešívací sponky, byly zmíněny už výše. Erinózy révy vinné Plstnatosť (erinózu) listů révy vyvolává drobný, pouhým okem neviditelný roztoč z čeledi vlnovníkovitých - vlnovník révový (Eriophyes vitis), který saje na spodní straně listů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky