čtvrtek 20. srpna 2020

Skvrnitost meruněk

Vážení, v příloze tohoto mailu Vám zasílám fotografie našich plodů meruněk, které v letošním roce jsou postiženy zvláštní skvrnitostí. Autor: Archiv ireceptar. Peckoviny mohou napadnout i další choroby s podobnými projevy. Například skvrnitost listů třešně a višně způsobuje houba Blumeriella jaapii či anamorfa Cylindrosporium padi.


Na listech tvoří okolo mm velké fialovočervené až červenohnědé skvrny s tmavým okrajem. Postupně dochází k nekrotizaci napadeného pletiva.

Slovenský název: Dierovka listová, Suchá škvrnitosť listov, Dirkovitosť listov čerešní. Nejvíce jsou napadány třešně, višně, mahalebky, ale i. Hnědá skvrnitost broskvoňových byla u nás nalezena víckrát. Její virová povaha nebyla u nás dosud dokázána, její příznaky jsou však podobné nekrotické virové skvrnitosti listů broskvoně popsané z USA, takže lze míti za to, že jde o chorobu příbuznou.


Na některých starších i mladších listech pletivo poblíž okrajů hnědne, odumírá a vypadává. K úhynu meruněk, případně jednotlivých větví, dochází zejména v období nastupující a plné plodnosti stromů. Proto se tento úkaz označuje jako předčasné odumírání meruněk. Na meruňkách se vyskytují další choroby virového, bakteriálního a houbového původu a také živočišní škůdci , jejich škodlivost může být za určitých podmínek velmi značná.


Na plodech se vytvářejí drobné (až mm), okrouhlé, šedé až šedočerné skvrny.

Plody sa konzumovať dajú (ak nie je postihnutie extrémne alebo ich sekundárne nenapadne ešte aj monilióza). Suchá skvrnitost listů peckovin, skvrnitost plodů, odumírání pupenů – houba Wilsonomices carpophilus – na listech se brzy po vyrašení objevují okrouhlé skvrny oranžové až červenavé barvy, tmavě lemované. Tyto splývají a vypadávají.


Hnědnutí listů meruněk – houba Apiognomonia erythrostoma – napadá listy, na nichž se objevují neohraničené žlutozelené skvrny. Listy se kroutí, hnědnou a opadávají. U silně napadených stromů mohou listy opadnout úplně, což vede ke značnému oslabení stromu, částečnému opadu plodů a menší diferenciaci (násadu) květních pupenů.


Kromě listů může choroba poškozovat i plody broskvoní. Problém, který trápí mnoho pěstitelů slivoní švestek – švestky brzy. Můžete ji proto objevit také na listech a plodech broskvoní, meruněk,.


U slivoní na listech většiny odrůd švestek se projavuje v období květen až červen v podobě olejově žlutých difúzních skvrn. U meruněk můžeme s úspěchem čelit dalšímu šíření houby až měďnatými přípravky. Napadá listy a vytváří na nich několik milimetrů velké, ostře ohraničené hnědé skvrny, které později z listů vypadávají. Přípravky: aycor WP, Delan 7WDG, Dithane, Syllit 6 Syllit WP, Syllit 4SC, Talent. Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie.


Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas. Choroby ovocných stromů napadají listy, plody i hlavní části stromů. Houbovými chorobami napadené listy se pokrývají skvrnami, postupně zasychají a. Polystigma rubrum Na listech slivoní se tato choroba projevuje tvorbou žlutozelených později červených skvrn o velikosti až milimetrů.

Při silném napadení dochází k deformaci a usychání listů. DATABÁZE Fungicidy povolené v systémech integrované produkce k ochraně peckovin, třešní, višní, slivoní meruněk , broskvoní Obchodní název Název. Postřik opakujte po dnech.


Postřik proti červené skvrnitosti provádějte až po odkvětu peckovin. Skvrnitost listů jahodníku Příznakem této choroby jsou bílé – milimetry velké skvrny na listech jahodníku , které se postupně zvětšují. Stejný patogen způsobuje například bakteriální skvrnitost listů u zeleniny. Je mnoho různých přirozených variet patogena způsobujících různé choroby, například Pseudomonas syringae pv. Nejčastější a hospodářsky nejškodlivější je napadení plodů, především broskví a meruněk.


U mandloní je vzhledem k určení plodů škodlivost zanedbatelná. Na plodech vznikají zpočátku nenápadné olivově zelené, později olivově šedé až šedočerné, postupně se zvětšující 3–mm velké okrouhlé skvrny, které zůstávají ohraničeny červeným lemem. ZS Odborné informace, Český zahrádkářský svaz,.


Naše diskusní fórum jsme přestěhovali na nový web Izahradkar. Způsobuje ji parazitická houba, která přezimuje v napadaném listí, zjara – zejména za teplého a vlhkého počasí se začíná znovu vyvíjet a její výtrusy napadají mladé listy. Na těch se objevují žlutozelené až cihlově červené skvrny s ohraničením, které postupně tmavnou.


Napadené listy se deformují a vadnou. Kadeřavost broskvoně Na mladých listech broskvoní vznikají zpočátku mírně vypouklé žlutozelené, později červené skvrny nebo puchýře. Nákaza se projevuje zejména na listech, na kterých vznikají žlutozelené skvrny , jenž se postupně barví do cihlové a nakonec černé barvy.


Skvrny jsou až milimetrů široké.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky