pátek 7. srpna 2020

Potrava ježka

V prvním případě ježka nijak v jídle neomezujeme, spíše mu hodně přilepšujeme, aby mohl být vypustěn do přírody pokud možno co nejdříve. Bude mít více času na celkovou adaptaci v přírodě a delší přípravu na samostatné zazimování. Dobrý den, máme na zahradě u domu ježka.


Může taky jíst kočičí stravu? Máme také kocoura, který někdy nocuje venku a tak mu dáváme jídlo ven. I na uklizenou zahradu můžeme ježka nalákat na nějakou dobrotu, ale zdrží se jen krátce a rychle bude dupat pryč někam, kde je mu příjemněji.

A to by byla určitě škoda,ne? Ježka na zahradě bychom si měli vážit a hýčkat zejména pro jeho apetit. Patří mezi hmyzožravce , hlavní složkou jeho potravy jsou ale i drobní brouci, kobylky, larvy hmyzu, slimáci, žížaly ale i drobní hraboši nebo žáby.


Všechna potrava by měla mít pokojovou teplotu. Pokud ježek dostane příliš studené věci, hrozí mu průjem. Větší množství sušené stravy může způsobit naopak ucpání a perforaci střev s následným úhynem ježka.


Jediný prípa kedy sa jablko môže dostať na ježka je ten, kedy bol ježko v nesprávnej chvíli na nesprávnom mieste a dostal náklad padavky priamo zo stromu. Ježko je mäsožravec Jež je mäsožravec, v najväčšej miere však hmyzožravec. Potrava a ubytovací blok Ježci jsou hmyzožravci, jejich potrava se musí skládat z převážné části z masa.

Jako divoce žijící zvířata reagují citlivě na chybnou, neobvyklou nebo příliš vydatnou potravu. Ježka můžeme v přírodě potkat kromě zimy prakticky celý rok, ale nejčastěji se s nimi setkáme v letních a podzimních měsících. V místech hojnějšího výskytu ježka západního i ježka východního se někdy objevují obtížně určitelní jedinci (křízenci), kteří nesou znaky obou druhů.


Ačkoli je všežravec, dává. V minulosti byl rovněž dovezen na. Předem je třeba upozornit na to, že nejde o klasického ježka , kterého potkáte třeba při nočním návratu domů. Tento pochází z USA, kde před lety. Není kousavý, snadno zkrotne a uvykne si na braní do ruky, kdy se nebrání ježením bodlin.


Chci ale upozornit na fakt, že to rozhodně není zvíře vhodné jako pet pro menší děti, které mají tendence neustále zvířata rušit a brát do rukou, zejména přez den, kdy ježci potřebují. Vašeho ježka , neboť se najednou nezmění celý jeho jídelníček Je důležité, aby při krmení směsí Váš ježek jedl všechny složky směsi a nevybíral pouze to, co mu chutná. Potrava pre ježka by mala pozostávať prioritne z mäsa. V každom správnom obchode pre zvieratká je možné kúpiť živý hmyz, múčne červy, pochutí si na dážďovkách ale aj nesolených varených kuracích krkoch, z ktorých sa dá spraviť kurací vývar. Použiť môžete aj granule pre psy.


Krky mu dávajte aj s kožou. V sezoně můžeme podat příležitostně odchycený hmyz nebo plže. Pokud si budete chtít ježka pořídit, musíme si zase říci, jestli máme dostatek času se mu věnovat. Také si musíme dobře rozmyslet, od koho si ježka kupujeme. Mláďata ježků jsou altriciální – rodí se nevyvinutá, slepá a holá a jsou plně závislá na péči matky.


Bodlinky se začnou objevovat pár hodin po porodu a jsou zpravidla bílé.

Krmení - výběru krmení doporučujeme měnovat velkou pozornost, pro zdraví ježka volíme pouze osvědčené druhy krmiv, s vysokým posílem masa. Potrava ježků by měla obsahovat maximum bílkovin a vlákniny. Ježek není v potravě vybíravý a většinou se živí nejdostupnějším druhem potravy. Není třeba ježčeti odvažovat potravu přesně na gramy. Ježka máte ošetřeného, ubytovaného, ale čím ho vlastně můžete krmit?


Ježek je hmyzožravec a proto by měla převažovat masitá strava. Není ovšem vhodné ho krmit slimáky, šneky či žížalami, kteří mohou obsahovat vnitřní. Jídlo a potrava pro ježka Je samozřejmé že ježka , musíme něčím krmit. Moc nedoporučuju sušenou stravu. Ježka môžeme vo voľnej prírode nájsť aj v týchto chladných dňoch.


Zaniesť k veterinárovi, alebo do záchranného centra pre zranené zvieratká. Hrubým odhadem ježek potřebuje denně – lžíce potravy, což je – 1kalorií. Pozor na nadváhu, ta je u ježků velmi častá a pozná se neschopností ježka zabalit se do klubíčka,bohužel tota pomůcka není vždy pravdivá. Obľubujeme ich nielen preto, ako rozkošne na nás pôsobia, ale aj preto, že nás zbavujú červíkov, slimákov, pandráv, rôznej chrobače.


Zda byste se měli o ježka postarat, zjistíte zkontrolováním dvou faktorů: zdravotního stavu zvířete a jeho hmotnosti. Nejdříve se podívejte, zda nemá ježek nějaké vnější poranění. Pokud se vám zdá v pořádku, ale podvyživený, zvažte jej. Samozrejme potrava by nemala obsahovať soľ a koreniny. Pozor aj pri tvrdých potravinách ako sú orechy, pretože ježko sa môže pokojne pri prijímaní podobnej stravy aj zadusiť.


Z drobného ovocia môžete vyskúšať v podstate čokoľvek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky