pátek 7. srpna 2020

Kdy je zralý česnek

To, že je česnek zralý, poznáte podle nati. Musí být téměř suchá, maximálně zbývá 4–zelených listů uprostřed. To je ten správný okamžik, kdy je potřeba česnek sklidit.


Vyberte si k tomu suché, nedeštivé počasí a vyrývejte jednotlivé řádky pomocí vidlí nebo rýče – opatrně, abyste nezasáhli paličky česneku. Péče o česnek v době růstu.

S vodou to však nikdy nepřehánějte, během chladnějších. Velmi důležité je stvol s potenciálním květem ponechat u jedné z rostlin. Právě on totiž bude indikátorem zralosti česneku. Benátčan, Anton, Lukan, aj. Tehdy je nejvyšší čas česnek vyndat, svázat do copů nebo do svazečků a pověsit tam, kde není přímé slunce, kam neprší, ale kde je zároveň dostatečné proudění vzduchu, aby česnek dokonale proschnul.


Až se narovnají, je čas sklízet. U nepaličáku sklízím, až začne nať hodně polehávat. Jinak pozdní sklizeň může mít za následek, že se cibule rozpadnou v zemi na stroužky.

Dobře a vše o česneku popisuje pan JAN KOZÁK. Poradíme vám nejen, kdy a jak česnek sklízet, ale také jak ho správně sušit a skladovat. Signály pro sklizeň česneku Česneky nepaličáky (poznáte je podle nepravidelně uskupených stroužků), sklízejte v době, kdy přibližně polovině rostlin polehne nať. Domovinou této pomalu rostoucí a celoročně zelené rostliny je západní, střední a jižní Evropa, severní Afrika, Malá Asie. Roste v keřovém patře smíšených lesů.


Zralý česnek lze poznat několika způsoby, ale záleží i na pěstované odrůdě česneku. Záleží na odrůdě a průběhu vegetace (dozrává za – týdnů po výsadbě). Nepaličák je zralý, když nať leží na zemi. Pokud se Vám paličky česneku rozpadají na jednotlivé stroužky, česnek už je přezrálý.


Jestliže se paličky česneku už rozpadají na stroužky, je česnek přezrálý. Po sklizni jej sušte na tmavém, suchém a dobře větraném místě. Nesušte jej na slunci, přišli byste tak o cenné vitaminy, rozkládající se vlivem.


Je již na pěstiteli jak odhadne den sklizně, neboť je-li brzo přicházíte o výnos naopak, je-li pozdě je velké nebezpečí praskání slupic, takovýto česnek se hodí pak pouze na sázení neboť na prodej je nevzhledný. Vlastní sklizeň provádíme většinou ručně tj. Sklizňová zralost cibule se projeví tak, že nať je převážně suchá, pouze v krčku je ještě trochu čerstvá.


Pokud necháme cibule dozrát přirozeným způsobem, vyrostou nejen velké, ale také déle vydrží. V návodu jsem četl, že očistit pouze od svrchní znečištěné, ale nevím, zdali to má vliv na skladovatelnost a zdali to má vůbec vliv na něco.

Patří také k tradiční české kuchyni, ale vařit bez něj neumějí ani Italové, Francouzi a Španělé. Stroužky česneku obsahují řadu silic, zvláště allin, který působí příznivě na mikroflóru střevní sliznice. Přednost mají hnojiva s draslíkem ve formě síranu draselného (síru potřebuje česnek pro tvorbu silic). Doporučit tedy můžeme Cererit, naopak méně vhodné je NPK, které obsahuje draslík ve formě chloridu draselného. Kdy je třeba čistit zimní česnek a jak ho ukládat Pravděpodobně všichni zahradníci vědí, že zimní česnek je vysazen na podzim a jarní česnek - na jaře.


Obsah množství důležitých vitaminů a jeho antiseptické účinky z něj dělají značného pomocníka v oblasti zdraví. Dokáže bojovat proti rakovině a účinně snižuje krevní tlak. Pěstování česneku je nenáročné a podzimní období je pro jeho sázení jako dělané. Pokud jste se rozhodli vypěstovat si ten vlastní, poradíme vám, jak na to. Používat se může úplně normálně jako zralý.


Vzhledem k tomu, že se česnek sází velmi pozdě, koncem listopadu či začátkem prosince, tak už někteří jedinci mohou být „zazimovaní“ a na zahrádku se jim nemusí chtít. My u nás třeba zásadně sázíme brzy na jaře, alespoň se tak nestane, že by nám mohl česnek v zimě zmrznout. Pro česnek je důležitá včasná sklizeň, u přezrálého česneku se začínají oddělovat a rozpadat stroužky, obtížně se sbírají a skladují. Ideální je totiž svázat česnek stejně jako cibuli do copů. Sklizený česnek sušíme na vzdušném a suchém místě – ideální je třeba větraná půda.


Traduje se, že nejlepší je vysadit česnek do Dušiček. Jestli tak tomu opravdu je a jaké máme šance na jeho úspěšné domácí pěstování, se dozvíme v. Spolu s dalšími obsaženými látkami tak toto koření snižuje krevní tlak, detoxikuje organismus a pomáhá hojit rány. Funguje vlastně skoro na všechno od rýmy a kašle po horečku, astma, poruchy trávení, nemoci žlučníku či jater, nebo dokonce na střevní červy. V květenství paličáků jsou kromě květů i pacibulky, jimiž se česnek může rozmnožovat. Jsou však vegetativním orgánem.


Nejlepší asi je , označit si meloun, který vyrostl jako první, a přibližně po pěti týdnech ho zkusit, zda je již zralý. V literatuře se dočteme, že zralý meloun poznáme podle žluté slupky na ploše, kde ležel, zasychající stopky, kroutící se stopky, podle poklepu atd. Ovšem slupka zespod žloutne už v době, kdy má meloun v průměru asi centimetrů a přitom plod.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky