pátek 21. srpna 2020

Rychle rostoucí dřeviny na živý plot

Nenáročný na půdu a ošetřování Nenáročný na půdu a ošetřování Potřebujete rychle a efektivně zakrýt váš dvůr, zahradu, dům? V takovém případě se vysazuje například kdoulovec nebo trojpuk. Pro stinné místo lze doporučit krásné hortenzie. Extrémně rychle rostoucí zázračný živý plot 2. Japonský topol můžeme směle označit za rychle rostoucí živý plot.


Díky jeho super rychlému růstu si brzy a levně vypěstujete soukromí na pozemku.

Založíme proto s jeho pomocí například rychle rostoucí živý plot , ale též získáme pěkný solitér, pokud mu najdeme vhodné místo. Za dva roky získáme při ročním přírůstku živého plotu až metru oplocení vysoké až metry. Na jaře živý plot ořežte asi 10–centimetrů nad zemí, aby se výhonky rozvětvily.


Při vhodném zalévání začne rostlina velmi rychle růst. V létě zkraťte dlouhé větvičky ještě jednou, minimálně na polovinu, a na podzim opět. Při posledním řezu koncem podzimu zarovnejte všechny výhony na stejnou výšku. Kouzelný živý plot - extrémně rychle rostoucí živý plot nenáročný na pěstování. Některé druhy keřovitých borovic a klečí je ale možné pravidelným zaštipováním jarních výhonů tvarovat, čímž dosáhneme kompaktního tvaru a malého vzrůstu.


Borovice roste velmi pomalu a zabere hodně místa na šířku (metru a více).

Dřeviny na živý plot V nabídce našeho zahradnictví je celá řada dřevin, které se hodí na živý plot ohraničující pozemek, vytvoření zelené stěny, oddělení okrasné a užitkové zahrady aj. Jilmy můžeme nechat i jen volně rostoucí, zastřihávané pouze shora, aby rychle nevytvořily až příliš dlouhý stín. Pokud o něj však naopak stojíme, jak je libo. Jaké rostliny jsou nejvhodnější na živý plot ? Vybírali jsme z několika osvědčených druhů a zkoumali jejich výhody a nevýhody. Tyto rychle rostoucí dřeviny zmladíme radikálně na výšku pařezu okolo cm.


Na vyšší pařez můžeme bez obav zmladit živý plot z habrů, ptačího zobu nebo dřišťálu Thunbergova. Bambus vám vytvoří živý plot nebo zakryje nechtěný výhled již za roky. Neopadá ani v zimě a snadno se tvaruje. Na svou zahradu uvidíte už jen vy!


To znamená, že si pořizují na živý plot dřeviny , které jsou celoročně zelené, které dostatečně rychle rostou, které vyžadují minimální údržbu a které se nechají upravovat stříháním do pravidelných tvarů. Prodej nejčastějších dřevin na živý plot. Všechny dřeviny na živé ploty nabízíme v různých druzích a velikostech. Já letos zasadila zázračný živý plot - nekvete, nepíchá, není jedovatý, rychle roste, akorát je to listnáček a tedy opadává. Tůje patří v České republice mezi nejčastěji používané dřeviny na živé ploty.


Jsou oblíbené především díky své stálezelenosti, syté barvě a relativně nenáročnému pěstování. Spousta majitelů živých plotů z tůjí si ale neuvědomuje, že takový živý plot se musí pravidelně stříhat, a že pokud jej. Většina živých plotů, ať už jsou pravidelně zastřihované nebo pěstované jako volně rostoucí pásma, mají mnoho funkcí: vyznačují hranice, poskytují ochranu, stíní, zajišťují intimitu soukromého pozemku oddělením od veřejných prostranství.

Výborné rostliny na živý plot za super ceny - túje, bobkovišně, cyprusovce, tisy, stálezelené keře, kvetoucí keře, vysoké okrasné trávy, sadové růže. Rychlost růstu by vás měla zajímat na prvním místě – nejenže rozhoduje o tom, jak brzy budete mít na pozemku soukromí, ale i kolikrát bude třeba během sezony plot stříhat. Zatímco u pomalu rostoucích dřevin stačí vzít nůžky do ruky třeba jen jedinkrát během léta, rychle rostoucí keře vyžadují řez dvakrát až třikrát.


Je estetický, jako ochrana před větrem, prachem či hlukem pak účinnější, nežli zeď. Můžete zvolit nesčetně podob, malý či velký, listnatý či jehličnatý, krásně kvetoucí… Navíc poskytuje útočiště mnoha užitečným živočichům, často v něm hnízdí i ptáci. Poslouží nejen jako ohrazení zahrady, ale i na zajímavé předěly a průhledy. Velmi rychle roste, zahušťuje vymezený prostor a neopadá ani v zimě. Již za roky udělá Phyllostachys zástěnu, která se bude dále zahušťovat.


Jednoduše se tvaruje, stačí jej zastřihnout jednou za rok. Pokud vysazujete túje hodně malé, budete samozřejmě na plnohodnotný živý plot čekat o něco déle, ale jeho pořízení nebude tolik bolet vaši peněženku. Dočasně proto vysazujte mezi túje šikovnou letničku, která je tújím velmi podobná, cypřišek letní neboli bytel metlovitý.


Není náročný na půdu, je plastický, rychle regeneruje a miluje ho zpěvné ptactvo. Habry sice na zimu opadávají, ale není problém při posledním stříhání listy z trávníku vysát či vyhrabat. Alternativou habru je další domácí dřevina - tis červený. Pro živý plot je vhodný i proto, že snadno zmlazuje. Snese řez stejně jako zimostráz, proto se také spolu s habrem používal i na plůtcích barokních zahrad.


Prosíme, abyste - pokud je to možné - sazenice pro živý plot objednali na celé metry - čili kusů a násobky 5. Usnadníte tak naši práci a minimalizujete možnost chyby při balení. Chtěla bych vysázet živý plot s neopadavých rychle rostoucích dřevin k plotu zahrádky,která už souvisí s chodníkem. Bydlíme v zástavbě rodinných domků.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky