pátek 7. srpna 2020

Pěstování třešní

Třešeň potřebuje propustnou, hlubší, živnou půdu. Pro zdárný vývoj a růst stromu i ovoce půdu ještě navíc obohatíme o vápník. Vlhké polohy a vysoká hladina spodní vody snižují odolnost proti mrazům a klejotoku.


Odrůdu můžeme vybírat i podle citlivosti k červivosti plodů. Návod na pěstování třešní a višní Třešně měl v oblibě již král Ludvík XIV. Toto drobné ovoce obsahuje velké množství vitamínů a minerálních látek, jako jsou draslík, zinek ad.

Pěstování třešní Třešně jsou až na výjimky cizosprašné, musíme tedy vysadit dvě odrůdy, které se vzájemně sprašují, nebo musíme mít v jedné koruně alespoň naroubovanou odrůdu opylovače. Aby se třešni dařilo, je potřeba zasadit ji na slunné stanoviště a na mírné jižní svahy. Nevýhodou třešní je, že je mají rádi také červi.


Stanoviště třešní, roubování a postupný řez třešně. Její pěstování si ale vyžaduje konkrétní úkony. Podívejme se tedy na základní aspekty pěstování třešní.


O tom, že se nejedná o nijak zvlášť složité úkony, se následně přesvědčíme, a to vcelku podrobně. Budoucnost pěstování třešní je možná v malých tvarech stromků, nenáročných na řez a především na sklizeň, s brzkým nástupem do plodnosti. Zakrslé tvary třešní ovšem v minulosti byly a dosud částečně jsou problémem, který se.

Do Velikonoc zbývá deset dní, je tedy nejvyšší čas pustit se do pěstování osení. Ozdobená miska se svěží zelenou travičkou totiž k svátkům jara rozhodně patří. Na stole nebo parapetu vytvoří vkusnou dekoraci. Poradíme vám, co a jak vysít, aby vám osení vzešlo včas.


Tento druh třešní přichází ve fialové, červené a žluté barvě. Třešně (P. besseyi, P. tomentosa a Prunus spp.) nesou malé ovoce a rostou dobře v oblastech s drsnými zimami, kde se jiným třešním vést nebude. Jak tvarovat koruny třešní Při pěstování třešní jsme od pradávna zvyklí na klasické tvary korun, které po létech dosahují velkých rozměrů a právě ty nejkrásnější plody jsou vysoko v koruně, kam mohou jenom ptáci. Takovéto stromy ale můžeme vysazovat jen v selských sadech někde na mezích, kde mají také úlohu zabraňující erozi půdy. To je důležité hlavně na svažitých pozemcích.


Roubují se na semenáče bělokoré třešně ptačí. Udržet a natvarovat třešně do malých sloupových tvarů je možné pouze za použití velmi zakrslých podnoží Gizela 5. Pěstování třešní , višní, sladkovišní Třešně – se svými nároky zařazují mezi teplomilné rostliny, kterým vyhovují teplejší slunné expozice s jižní orientací. Z této skutečnosti plyne, že do vyšších oblastí nejsou vhodné pozdní odrůdy, jak se někteří zahrádkáři mylně domnívají.


Pěstování a řez třešní Třešně pěstované na tradičních podnožích rostlou velmi bujně. Ze slabě rostoucích podnoží se štěpují na mahalebku. Naše třešně jsou už druhé jaro v. Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu.


U třešní se ovšem nedoporučuje dělat řez příliš hluboký, ale zaměřit se jen na dvouleté a tříleté dřevo.

Sklizeň Rozmezí sklizně je osm týdnů, ale může se lišit vlivem vnějších podmínek. VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s. Výzkumný ústa rostlinné ýrob. Systémy pěstování , tvarování a řez třešní. Jedním z nejranějších a zároveň nejcennějších druhů ovoce mírného pásma jsou třešně.


Třešeň je náročná na stanoviště především proto, že je citlivá na mráz ve dřevě, pupenech a zejména v době květu. Jak se starat o třešně, odrůdy a hybridy, stejně jako několik „ třešní “ recepty a tipy na péči o stromy. V literatuře a na specializovaných. Mějte se na pozoru před skvrnitostí třešní , která zasype listy malými dírkami, a před moniliózou, která způsobuje zahnívání. Pěstování třešní má v tuzemsku dlouhou tradici, zejména v okolí Prahy, na Kolínsku a na Turnovsku, kde jsou vázány na hluboké půdy, často s červenavým odstínem.


Opylovací poměry mohou být složitější, některé odrůdy jsou cizosprašné. Jako opylovač se nejlépe hodí třešeň ptačí neboli ptáčnice (Prunus avium). V přírodě se vyskytuje často, a to ve dvou formách, bělokoré a hnědokoré, přičemž školkaři vyhledávají raději tu první.


Nyní jsou mimo „ptáčnic“ ve Státní odrůdové knize zapsány i slabě rostoucí podnože (řada P-HL-, ad.), vhodné pro pěstování třešní v nízkých tvarech. Jarní i podzimní výsadba třešní. Výsadba je možná v podzimním období i na jaře. Postupujeme podle obvyklých zásad.


Sloupové a zakrslé odrůdy třešní jsou vhodné pro pěstování v malých zahrádkách nebo se dají pěstovat v nádobách, například na terase či balkonu. Doufáme, že jste si vybrali tu správnou odrůdu, jejíž plody pak využijete nejen pro přímý konzum, ale i pro další zpracování jak v kuchyni, nebo třeba v domácí palírně. Při řezu třešní mějte na paměti tyto zásady – koruna by se měla skládat ze tří nebo čtyř základních větví. Zachovávejte větve, které z kmene vyrůstají pod úhlem 45°. Zbytečně nezkracujte nové výhony.


Jen ty, které dorostou do délky víc než cm.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky