čtvrtek 25. května 2017

Molice postřik

Jejich tělo je žlutavé, je pokryto bílými voskovými šupinkami a dorůstají do velikosti – mm. Jedná se o okřídlený hmyz, který má dvě křídla. Pupária molice bavlníkové, parazitovaná vosičkou jsou jantarová, na rozdíl od černých parazitovaných pupárií molice skleníkové. Tyto problémy v ochraně proti molici bavlníkové způsobují, že pokud se ve skleníku rozmnoží, lze se jí zcela zbavit jen obtížně. Mám vyzkoušené, že tento přípravek vydrží účinný i několik měsíců naředěný dle návodu, takže jej mám stále k dispozici.


Nicméně, správně vybraný postřik na molice je potřeba několikrát opakovat.

Protože zabírá jen na živé jedince, a nikoli na vajíčka, přičemž živé molice mají třídenní dobu líhnutí. Napadené části se deformují a žloutnou. Na rub listů vypouštějí lepkavý výkal. Jsou známým přenašečem chorob rostlin.


Molice jsou okřídlený hmyz, ale umí i skákat. Ochrana je účinná jen v počátku. Vajíčka jsou proti postřiku odolná.


Abyste nemuseli řešit problém se škůdci, zajistěte preventivní opatření.

Pravidelné vytrhávání plevele v záhoncích, ale také postřik hned na začátku sezony. Jistotu, že vaše zahrádka nepodlehne nezvaným hostům, ale nemáte. Postrek nastriekajte na rastliny pod silnejším prúdom a nezabúdajte na spodné strany listov, kam molice kladú svoje larvy.


Ať už se jedná o svilušky, molice , mšice, třásněnky nebo červce, vše je to savý hmyz, který z rostlin saje buněčnou šťávu. Následkem toho rostlinám schnou listy a může uhynout i rostlina celá. Můžete zakoupit přípravek k postřik.


Z řepkového oleje, případně s kapkou olejnatého lecitinu, a vody si můžete podobný postřik připravit i sami. Dospělci i nymfy škodí sáním na spodní straně listu, kde také můžeme najít vajíčka molic, která mají černou barvu. Nejvíce se jim líbí ve sklenících či fóliovnících. Pokud to bude letnička a napadne ji molice ke konci sezony, tak se vlastně nic neděje – oboje skončí v kompostu ;-).


Bílá barva povlaku křídel navozuje pocit, že hmyz je celý bílý. Po vychladnutí stříkáme tento neředěný přípravek na listy rostlin i půdu kolem nich. Kromě proti mšicím působí tento prostředek i housenkám a larvám různých škůdců. Během roka má mnoho generací v závislosti na vnějších podmínkách.


Jak na mšice: Je lepší chemický, nebo biologický postřik ? Na mšice je nutné reagovat urychleně, protože mohou na rostliny přenést různé choroby. Postřik z vajglů: Nikotin má na mšice i jiné škůdce toxické účinky.

Pokud je vaše domácnost aspoň zčásti kuřácká, nevyhazujte cigaretové nedopalky do koše. Vyrobte si jednoduchý postřik tak, že ve vodě vyvaříte vajgly. Postřik pak pomocí rozprašovače nanášejte na rostliny i spodní strany listů, dokud se mšic nezbavíte. Všechny generace škodí sáním na spodní straně listů a vylučováním medovice. Rostliny silně poškozuje sáním a přenáší až různých virů.


Budou to molice , zbavíte se jich Mospilanem, je k dostání buď v sáčku. Aplikuji důkladný postřik několikrát po sobě, dokud molice nezmizí. Nepřelívejte rostliny, používejte lepové desky - včas rozpoznáte napadení rostlin molicí a můžete tak rychle zakročit. Postřik je nutné opakovat po až dnech, neboť jako vodný extrakt jej smývají srážky. Soubor látek v přípravku nejen odpuzuje mšice, ale také podporuje růst, výnos a vitalitu plodové zeleniny a zároveň zvyšuje obranyschopnost a odolnost rostliny vůči stresu.


Postřik Mospilanem je nutné zopakovat znovu po dnech, kdy se vylíhne další generace larviček. Jeden postřik zlikviduje jen dospělce a larvy, s vajíčky. Příznaky napadení jsou dospělci v podobě bílých mušek vyletujících zpod listů a přítomnost dospělců a larev, kteří ve velkých skupinách sají na spodních stranách listů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky