pondělí 29. května 2017

Stříhání jabloní na jaře

Jabloně - ukázka jarního řezu štíhlého vřetene jabloní od výsadby do patnáctého roku. Výklad a řez Jan Urbánek, Židlochovice. Ako správne strihať jablone - Strihanie jabloní - Rez jabloní - Ako strihať ovocné stromčeky - Duration: 9:10.


Stříhání jabloní na jaře. Jak provést stříhání ovocných stromů na jaře ?

Tváření prolínání jabloní na jaře je založeno na umístění pupenku. Odstranění vnitřních větví by mělo být provedeno na úrovni umístění vnějších ledvin. Pokud centrální vodič potřebuje zhrubnutí, je nutné řídit růst větví hluboko do koruny. K tomu je řezání prováděno na úrovni ledviny, která je nasměrována uvnitř koruny. V tuto dobu je vhodné začít se zastřiháváním a prořezáváním.


Každý rok bude jablko nosit stále více a více, tak pečlivě sledujte a nezapomeňte provádět pravidelné kontroly zdraví stromu. Rodí vodorovné větve, protože růstové pupeny přeměňují na květní přirůstají ale pomaleji než svislé výhony.

Cílem zmlazovacího řezu je obnovit růst stromu a plodnost. Jabloně zpravidla snesou zmlazování do let, hrušně do let, peckoviny do 25–let. Správně provedený postup nejen zlepšuje. To jsou dvě podmínky, za kterých je tento postup prováděné v jarním období. V ostatních případech, po transplantaci stromy se nejlépe provádí na podzim.


Jak správně řezat egreše na jaře ? Před začátkem práce je třeba se dobře učit, jaké cíle jsou pro jarní začátečníky prořezáváním jabloní na jaře. Na podzim je lépe jabloně neřezat. Na jaře můžete řezat poměrně brzy - až pomine riziko silných mrazů.


Opakuji - ne zastřihávat. Silněji řežte jabloně, které málo rostou a hodně plodí. Bujně rostoucí řežte až v květu a méně, případně aplikujte letní řez. Množství odhadem od jedné po několik hrstí podle velikosti stromu.


Doporučuje se i polovinu na podzim, druhou na jaře - kvůli vyplavování. Kdesi jsem četl, že velký plodící strom nelze dusíkem přehnojit.

Asi po třech létech dám namísto. Závěrem zmíním ještě jedno moudro vztahující se k řezu švestek. Korunu se snažíme stříhat tak, aby šly větve mimo její střed. Potřebujeme totiž, aby plody zrály na slunci, nikoliv ve středu koruny ve stínu.


Na základě biologických studií vymezil P. ITT devět vývojových stupňů. K vysvětlení účelu řezu u jabloní nám postačí rozdělení na tři nejdůležitější vývojové stupně. Je to údobí růstu, údobí plodnosti, údobí odumí.


Výběr sezóny pro realizaci tohoto druhu péče o ovocný strom bude záviset na tom, jaké cíle chcete dosáhnout pomocí prořezávání. Takže popisujeme proces stříhání jabloní na jaře (termínypráce - duben-květen). Zpracování a stříkání jabloní na jaře z chorob a škůdců zahrnuje čtyři kola: V první řadě jsou kufry rozmazané bílou, když sněží spadne. Větve ohýbáme do vodorovné polohy (nebo i níž) – ohýbáme již za vegetace. Je důležité nechat více květných pupenů.


Hlasování: Hlasování: OK tema. Na těchto stromech jsou potom na jaře lépe vyvinuty květní pupeny. Na jaře se provádí preventivní postřik před a po kvetení. Druhá vlna ošetření přichází dva až čtyři týdny před sklizní.


Stále platí, že k nejdůležitějším opatřením patří likvidace mumifikovaných plodů ze stromů po opadu listů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky