pátek 19. května 2017

Dusíkaté vápno dávkování

Aby bylo dusíkaté vápno správným pomocníkem na zahrádce, znovu je nutné upozornit, že listy většiny rostlin jsou na dusíkaté vápno citlivé a musí být při aplikaci suché (půda naopak vlhká). Při aplikaci ve vzešlých plodinách se hnojí pouze do řádku mezi rostliny. Z hlediska spolehlivosti účinku je vhodné používat horní hranici doporučené dávky. Pro rychlou orientaci malospotřebitelů: jedna vrchovatě naplněná polévková lžíce dusíkatého vápna odpovídá přibližně gramům.


Základní hnojení –až týdny před setím či výstavbou, kdy dusíkaté vápno rozhodíme na plochu a zapravíme. Půda by měla být navlhlá. Hnojení vzešlých kultur (jahody, košťáloviny, cibule, pór) –hnojíme do řádků mezi rostli. Na následujících odkazech najdete ke stažení kompletní hobby katalog a profi katalog.


Vhodné pro přípravu půdy ve sklenících a záhonech před výsadbou rostlin. Kromě spolehlivých fytosanŕíámych účinků v půdě jsou při jeho použití dodávané základní živiny dusík a vápník. Též ho používáme při obnově trávníků a pro kompostování a dezinfekci půdy. To platí především ve skleníku či fóliovníku. Další výhodou je zcela mimořádná odolnost dusíkatého vápna vůči proplavování při nadměrných srážkách.


Druhá cesta rozkladu Perlky běží přes dikyanamid vápenatý – jde o pomalou cestu rozkladu s vedlejšími dezinfekčními účinky dusíkatého vápna. Vysokým obsahem vápníku a organicky Vysokým obsahem vápníku a organicky vázaného dusíku podporuje přirozenou úrodnost půdy, příznivě ovlivňuje růst a vývoj rostlin, zvyšuje dostupnost vápníku pro rostliny. Vápno dusíkaté k hnojení a desinfekci půdy Obohacuje půdu o dusík a vápník. Používá se k desinfekci půdy zvláště proti houbovým chorobám a tím zabraňuje nádorovitosti košťálovin a brukvovin.


Při cíleném použití se snižuje výskyt šneků az o , Při cíleném použití se snižuje výskyt šneků az o , Na mnoha půdách kde se pravidelně pěstují košťáloviny (kedluben, květák, kapusta, zelí, ředkvičky a jiné) i přes dobrou péči o ně se jim nedaří. Využívá se k desinfekci půdy zvláště proti houbovým chorobám a tím zabraňuje nádorovitosti košťálovin a brukvovin. Výrazně ničí i vajíčka slimáků! Vápník pak snižuje kyselost zeminy.


Zároveň také ničí zárodky chorob v půdě, plevele i škůdce - jednoduše dezinfikuje půdu, díky čemuž rostliny dobře porostou. Jen musíte přihnojit včas před výsadbou (alespoň dní), aby hnojivo nedezinfikovalo i vysazené rostliny :). Složení: N , CaO Popis: Hnojivo dodává do půdy dusík, vápník a dezinfikuje půdu, ničí plevele.


Při jarní aplikaci je třeba dávat pozor a vysévat na pozemek nejdříve za tři týdny. Jinak by mohlo dojít k poškození klíčních rostlin. Dá se použít ke všem rostlinám, kromě rostlin náchylných na hnojení vápníkem. Pod křovinami, živými ploty a kolem kompostů, kde se tito obávaní škůdci zdržují nejčastěji, aplikaci hnojiva po několika týdnech opakujeme.


Dobré pro přípravu půdy ve sklenících, pro kyselou půdu. Dezinfikuje půdu od zárodků plísní a houbových chorob. S popelem ze dřeva se bude snášet dobře, s hnojem jakž takž. Ovšem hnojíte-li hnojem, nepotřebujete dusíkaté vápno. Snad Vám tento malý příspěvek alespoň trochu pomůže.


Složení: dusíkaté hnojivo s poměrem. Dusíkaté hnojivo pro jarní a podzimní hnojení. Dusikaté vápno Dusík patřík k nejvýznamnějším živinám a je základním stavebním prvkem pro tvorbu bílkovin.


Rostliny jej přijímají ve formě amonného kationtu nebo nitrátového aniontu, jehož příjem v půdách převažuje. Působí jako desinfekce půdy, zvláště proti houbovým chorobám a tím zabraňuje nádorovitosti košťálovin a brukvovin. Stačí po zrytí aplikovat dusíkaté vápno , které výborně desinfikuje, vyčistí a připraví půdu na jarní osetí.


Zbytky po sklizni, kterých je na podzim na zahradě určitě spousta, doporučujeme kompostovat a vytvářet si tak svůj vlastní kompost, který je tím nejlepším, co můžeme svým záhonům dopřát.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky