úterý 23. května 2017

Kdy prořezávat stromy

Ovšem řez vyvolává mnoho otázek a řada začínajících pěstitelů si neví rady, jak a kdy prořezávat. Je pravda, že každý druh stromu vyžaduje trochu jiný přístup a případně i načasování. Ovšem při dodržování celkem jednoduchých zásad a postupu dle nákresů by se měl úspěchu dočkat každý, byť méně zkušený pěstitel.


Jak prořezávat stromy a kdy je nejlepší období pro řez. Optimální dobou pro řez opadavých stromů je doba vegetačního klidu, to. Kdy prořezávat stromy Abyste zamezili škodám, prořezávejte stromy v období vegetačního klidu.

Omlazovací řez pro staré stromy : Staré stromy , které už sotva kdy vyženou nové výhony, by měly dostat omlazovací řez. Přitom se koruna zastřihne asi o třetinu. Větší rány vždy ošetřete prostředkem na uzavírání ran.


V této době lze řezat břízy a javory, které na jaře sají mízu, a také kaštany a ořešáky, které jsou náchylné na klejotok. I když letošní chladné říjnové počasí mnohým z nás vnáší do představ myšlenku, že pracem na Vaší zahrádce odzvonilo, není tomu tak. Základní nářadí na prořez stromů jsou nůžky na větve. Měly by dobře padnout do ruky a být pohodlné i pro déletrvající práci.


Na podzim se listnaté stromy ukládají k zimnímu spánku a rány by se nemusely dobře vyhojit.

Nehledě na to, že by mohly promrznout a strom bude oslabený. Předjaří je naopak chvíle, kdy se stromy znovu probouzejí k životu. Proto se také s prořezem lépe vyrovnají,“ podotýká.


Kdy a jak prořezávat ovocné dřeviny? Tuto otázku si časem položí každý, kdo je na zahradu zasadil. Prořezávka je pro kvalitní úrodu důležitá.


Je lepší ji provést na podzim, v zimě, na jaře či v létě? Stanislav Peleška vysvětluje zajímavé důvody, proč je letní řez výhodnější, nežli podzimní. Jetzt neu oder gebraucht kaufen. V létě lze řezat břízy i javory, které na jaře hodně sají mízu, dále pak kaštany a ořešáky, náchylné na klejotok. Hlavním důvodem prořezávání je prosvětlení stromu, omezení houbových chorob a lepší úroda.


U některých stromů je ale dobré počkat. Naučte se, kdy je správný čas prořezávat. Jakmile si uvědomíte, že je potřeba jabloň prořezat, může být lákavé vylézt do koruny a začít odsekávat větve. Nicméně je velmi důležité udělat to ve správný čas, jinak můžete strom poškodit.


Rozhodněte se, co je třeba prořezávat. Při rozhodování o tom, jak strom prořezávat je potřeba rozhodnout se, jestli chcete, aby strom rostl do výšky, nebo. Doporučuje se opatrně prořezávat jednou za pár let po odkvětu.

Odstraňte odumřelé větve a také ty, které se kříží. Jde například o magnolie, dřišťál, lísku, okrasnou hrušeň či jabloň. JJ, vím kdy se mají prořezávat stromy. Asi proto se veškerým zahradnickým pracem vyhýbám a už mne ani elektrikářský řez nerozčiluje.


Došla jsem k závěru, že by taky mohl někdo po mně nějakou práci chtít. Staré stromy, které už sotva kdy vyženou nové výhony, by měly dostat omlazovací řez. Kdy: V předjaří, březen - první polovina dubna.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky