úterý 25. prosince 2018

Uskladnění česneku ve sklenici

Radujte se co nejdéle z ne zrovna levného nákupu českého česneku. Poslechněte si na videu pár ra jak na jeho skladování, aby neplesnivěl a nevyčpěl. Univerzální rada k bezpečnému uskladnění neexistuje. Pak do robotu přidejte sůl v poměru díly soli na díl česneku.


Mixujte další dvě minuty.

Nemíchejte sůl s česnekem déle, než minuty, jinak se budou tvořit hrudky. Domácí uskladnění zázvoru. Skladování zázvoru v plastovém sáčku: Vezměte neoloupaný zázvor a vložte ho do uzavíratelného plastového sáčku. Poté ze sáčku vymačkejte všechen vzduch a sáček uzavřete. Vložte ho do části lednice, kde skladujete zeleninu, a zázvor vám vydrží několik týdnů hezky čerstvý.


Z česneku před sušením nemusíte odstraňovat ani nečistoty, ani nať, na všechno přijde správný čas, až česnek vysušíte. Nikdy česnek nemyjte, vaším úkolem teď je řádně ho vysušit. JAK UCHOVAT ČERSTVÝ ČESNEK VE SKLENICI.

Tak budete mít jistotu, že nezplesniví. Ideální je stodola, půda, veranda domu … necháme důkladně proschnout. Stonky s paličkami česneku můžeme taky dát do vázy nebo sklenice (samozřejmě bez vody) a ozdobit si jím kuchyni. Ale to je jen na pár paliček.


Pokud ho máte víc, musíte na to jinak. Stoprocentně spolehlivé skladování česneku v domácnosti neznám z důvodu velkého výskytu vlnovníka česnekového, jak konečně sám uvádíte. Tedy deset kilo česneku jsem ještě najednou nedělala, ale v žádném případě není vhodné ho naloupat na dílky a skladovat v lednici, byť ve sklenici. V lednici je vlhko, musí chytit plíseň. Záleží ovšem hodně na tom, jakou odrůdu česneku máte a chystáte se skladovat (třeba skladování ve spíži).


Protože jsem sklidil česneku víc, než stíhám prodat, tak už i já musím řešit problém s tím, jak uskladnit česnek (nejenom přes zimu), aby vydržel, byl stále použitelný a nezkazil se. Naštěstí je několik meto díky kterým můžeme trvanlivost česneku prodloužit. Podstatou uskladnění česneku na zimu jeho důkladné osušení, kdy ho necháme zavěšený alespoň jeden měsíc v místě, kam slunce nedosáhne, ale dostatečně tam proudí vzduch. Uskladnění česneku se solí recepty, které budete milovat. Poté česnek ostříháme (palíčák) nebo ukroutíme (nepaličák).


Zároveň musíme zastřihnout i kořínky. Zajímavý způsob uskladnění česneku - paličáku z vlastních zdrojů - ponechat dlouhý stvol, usušit, očistit a uložit do vhodné nádoby palicemi nahoru. Já mám takto zpracovaný česnek v kuchyni ve džbánu ba stole a vydrří mi celou zimu, i déle, letos jsem brel poslední stroučky ještě v srpnu a byly dobré.

Ve sklenici s vodou Stejně jako květiny ve váze, tak i medvědí česnek třeba ve sklenici s vodou vydrží dlouho. Ještě tři až čtyři dny po natrhání bude téměř jako čerstvý. O léčivé síle česneku věděli již ve starověku. Bez česneku se dnes neobejde žádná hospodyňka. Ovšem, jak jej správně skladovat, aby nám opravdu.


Podle zkušeností se domnívám, že není tak důležité zaměřovat se na dezinfekci vyprázdněných skladových prostor (i podle některých zdrojů ve skladech bez upravené teploty není schopen bez česneku vlnovník přezimovat), ale hlavně na důsledné moření a to ideálně už v průběhu září, čímž se zajistí, že česnek nebude během skladování před výsadbou. Palice ve váze v obýváku pak mají prokazatelně delší skladovatelnost než cop u sporáku v kuchyni. Sklizeň , sušení a skladování česneku , Pěstování česneku pro začátečníky, Jak uchovat čerstvý zázvor, Strouhaný křen, Jak pěstovat.


Stroužky česneku na uskladnění třeme se solí nerezovým nožem. Jinak by ztratil svoji barvu a byl by nahnědlý. Přebrané, očištěné, omyté a osušené listy rozmixujeme s olejem a solí. Následně pastu dáme do skleniček a skladujeme v lednici. Konzumace česneku dodává tělu potřebné vitamíny a látky, posiluje imunitu a přirozeně bojuje například proti nachlazení.


Připravte si domácí nakládaný česnek. Jeho chuť je jemná a není tolik aromatický. Na tom, jakou bude mít česnek trvanlivost, při skladování velice záleží. Skladovací místo pro česnek by mělo být chladné, nejlépe okolo nuly, ale neublíží mu ani mírný mráz.


S tímhle mám také problém. Ve sklepě máme teplo a vlhko, ve zděné spižírně také nevydrží. Pokoušela jsem se nechat palici na stonku a dát jakoby do vázy, palice jen tak v košíčku, v krabičce v ledničce, ve věnci, palici rozebranou a ve sklenici v ledniče. A všude to dopadlo fatálně.


Zajímavou možností pro uskladnění menšího množství česneku je jeho naložení do oleje. Sklenice je však potřeba uskladnit v ledničce. Při vaření pak jen stačí vytáhnout potřebné množství stroužků, nechat je trochu okapat a následně použít dle potřeby v jakékoliv formě: nakrájený, utřený nebo protlačený přes lis.


Prozatím nejvíc se mi osvědčilo skladování česneku „jako kytka“. Nechají se mu celkem dlouhé stonky a pak se dá do vázy palicí nahoru, tedy ukazuje světu čupřinku z kořínků. V téhle poloze se vůbec nekazí. Jen je potřeba na to myslet při sklizni a nechat ty stonky.


Ingredience : kg česneku , 3g soli. Vdechla prach z česneku nebo sušený česnek. Alergie na pach česneku Je-li vám. Kuchyň bez česneku si nikdo snad ani neumí představit.


Nejen, že se o něm říká, že zahání nemoci a pomáhá proti nachlazení, ale hlavně dodává výjimečnou a. Použít můžeme například rýč, abychom klasickým vytahováním neutrhli nať. Právě nať nám totiž pomůže při svazování a sušení česneku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky