pátek 21. prosince 2018

Suchomilné keře

Metlaté keře čilimníků (Cytisus) v mnoha barevných kultivarech ochotně snáší slunné a suché polohy. Jakou péči potřebují, se dozvíte v článku Čilimník, keř s motýlími květy: zásady správného pěstování. Mezi další suchomilné keře patří například: sakura, čilimník (Cytisus), tamaryšek (Tamarix), zákula (Kerria), pustoryl (Philadelphus), šeřík (Syringa), ale také zimostráz (Buxus) nebo mahónie (Mahonia).


Suchomilné popínavé rostliny. Z popínavých druhů jsou vhodné rody jako Campsis, Akebia, Wisteria a Parthenocissus.

Vybírat můžete nejen podle velikosti, ale také podle barvy či doby květu. Patří sem tedy jak vyloženě suchomilné trvalky, tak rostliny živných a svěžích půd trvalkových záhonů. Mezi trvalky kvetoucí celé léto nebo velmi dlouho patří krásnoočka (Coreopsiis grandiflora, lanceolata, auricula, verticillata), třapatky (Echinacea), rudbekie (R. fulgida) a nebo i kakost ´Rozanne´ a z něj vyšlechtěné novější formy. V kategorii keře suchomilné , méně časté zavlažování jsme našli 1rostlin, které naleznete v českých zahradnictvích. Méně známé suchomilné trvalky Pro vytvoření pěkné a prospívající zahrady je třeba vědět, nejen to, co která rostlina potřebuje, ale i to jakou krásou případně užitkem se člověku za jeho péči odmění.


V našich podmínkách se však uplatní spíše druhy stepní, tedy ze savan, prérií a pamp. Keře budou tvořit zelenou kulisu po většinu roku. Trvalky a cibuloviny především kvetou na jaře či na podzim.

Letničky pak zásobí květy suchou zahradu v nejparnějších částech léta. Keře , Okrasné a ovocné dřeviny, travní koberce, trvalky a pokojové rostliny ABC Zahrady. S nízkým pelyňkem (nana) od Krulichů jsem byla ohromně spokojená (mám tak roky), nemá rád vlhké léto, takže letos mi živořil a místy vyhníval. Exotické rostliny jsou krásné, ale spousta rostlin z českých suchých strání, stepí a písčin také stojí za pozornost.


Na jaře rozkvétají skály i skalky v teplejších oblastech republiky žlutými trsy tařice (Aurinia saxatilis). Prodávají se semena i sazenice. Vyvýšený záhon a suchomilné rostliny Autor: Shutterstock. K čemu dochází při vysychání půdy. Ne všechna voda poutaná půdou je pro rostliny dostupná.


Při vysychání půdy dochází ke zvětšování sací síly. Důsledkem toho rostliny nemohou vodu v půdě zužitkovat, neboť se pro ně stala nedostupnou. Nebo jen potřebujete větší počet?


Neváhejte nás kontaktovat a my Vám rádi poradíme. Všechny druhy okrasné trávy kavyl jsou vysloveně suchomilné , vyžadují slunečnou polohu a písčitou půdu. Některé druhy prospívají naopak ve stínu a jiné jsou vodní a bahenní.


Neobvyklá krása sukulentů. Mají jedno společné: neobvyklé tvary.

Jsou naprosto atypickými představiteli rostlinné říše a jejich pěstitelé na ně nedají dopustit. Hledat v článcích: suchomilné stromy. Když odkvetou talovíny a sněženky, ozdobí naše zahrady četné jarní trvalky. Stromy a keře do lesa Tyto stromky a keře rostou přirozeně v našich lesích.


Mají kvalitní dřevo, stabilní růst. Jsou vypěstovány z certifikovaného osiva. Nejste přihlášen(a) články. Honzo, Vlaďko, vaše důvěra mi lichotí, ale bohužel s výsevem čekanky žádné zkušenosti nemám.


Na zahradě nám roste ve štěrku u příjezdové cesty. Nabídka suchomilných rostlin je velmi široká a každý si tak přijde na své. Vybírat lze například z nejrůznějších dřevin, trvalek, ale i letniček, cibulovin nebo hlíznatých rostlin. Některé rostliny jsou krásné jen svými listy, další i květy. Jedno ale mají společné - bude se jim dařit i tam, kde je málo substrátu a málo vody.


Rostliny by se měly sázet poměrně nahusto, na metr čtvereční by mělo být asi rostlin. Menší a drobnější rostliny. Je takové sucho, že si už během setí a sázení rostlin na zahradě klademe otázku, zda to má smysl, když úroda bude pravděpodobně velmi chatrná.


Mohou být dobrým doplňkem k růžím nebo oživit na jaře kvetoucí keře a jehličnany. Výsadbu ozvláštní také zajímavé trávy, skvělý je jednoletý středomořský druh Pennisetum villosum. Tyto na údržbu nenáročné keře kvetou většinou velmi bohatě od konce dubna až do konce května.


Listy jsou drobné, oválné, mírně lesklé a středně zelené.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky