pondělí 24. prosince 2018

Kořen rozchodnice

Patří do čeledi Crassulaceae (tlusticovité), které se daří v chladných oblastech zeměkoule. Přívlastek růžová dostala podle specifické vůně připomínající růži. Rozchodnice roste od Dálného východu přes Turecko a Alpy až po naše území.


Její rozšíření je velmi široké: roste od Turecka přes Alpy až do oblasti Dálného východu, Číny a Mongolska. V České republice je však zákonem chráněna a není možné ji sbírat. Je považována za léčivou bylinu s rozsáhlými účinky, její sběr v minulosti zapříčinil v ČR téměř její vyhubení a je nyní považována za kriticky ohroženou.

Hlavními účinnými látkami jsou však flavoidy, např. Rhodiola rosea nám pomáhá v tom, abychom žili déle a zdravěji. V lidovém léčitelství se užívá vnitřně jako adaptogen, to znamená, že chrání organismus proti stresu, zlepšuje a urychluje rekonvalescenci po těžkých chorobách a chirurgických zákrocích, odstraňuje únavu, stimuluje imunitní systém, zlepšuje paměť, odstraňuje předrážděnost a tlumí psychogenní bolesti hlavy. Na následujících řádcích si představíme “zlatý kořen ”, na který nedají dopustit od Číny až po Švédsko.


U nás je rozchodnice růžová vzácnou a tudíž chráněnou rostlinou. Chcete-li se o bylince či pupenu dozvědět více, poslouží vám jako zdroj informací herbář, kde se dozvíte vše o působení na lidský organismus. Rozchodnici užíváme všude tam, kde potřebujeme podpořit psychické a fyzické výkony, a tak udržet jejich normální stav.


Kontraindikace: současná léčba barbituráty (prodlužuje jejich zklidňující a hypnotický účinek).

Použití ve sportu: u výrazně zátěžových tréninků, kde se významně uplatňuje stres a velká potřeba energie. Zdá se, že rozchodnice též napomáhá odvykání od alkoholu, nikotinu atd. Detailní popis produktu. Tento termín poprvé použil ruský farmakolog z Akademie věd Israel I. Mletý kořen lze použít ve formě odvaru nebo jako výluh v alkoholu,který je podáván jako kapky.


Je to nízká tučnoslistá rostlina, která bohatě kvete, Obyvatelé Sibiře tvrdí. Rostlina vytváří několik krátkých nevětvených lodyh. Kromě rozchodnice růžové se v TČM široce využívá rozchodnice vroubkovaná (Rhodiola crenulata). Vyhovuje jí písčitá půda, která je smíchaná se štěrkem nebo pískem.


Vsazujeme ji na slunné stanoviště. Výsev je možný na podzim nebo na jaře a semínka klíčí přibližně měsíc. Milota ROZCHODNICE RŮŽOVÁ KOŘEN g. Používá se při neurologických a psychiatrických problémech. Tato léčivá rostlina obsahuje komplex vitamínů a minerálních látek a vynikající protistresové účinky.


Jako u všech povzbuzujících adaptogenů není vhodné trvalé. Urychluje uzdravení i regeneraci organismu po zátěži. Optimalizuje činnost štítné žlázy.


Posiluje nervový systém a údajně také zlepšuje sluch.

Na rozdíl od žen-šenu je dá snadno pěstovat i rozmnožovat. Ale mnoho lidí jsou známější Národní názvy Rhodiola - „zlatý kořen “, „sibiřský. Je to adaptogen, brainfood a superpotravina. Běžná cena 1Kč 1Kč.


Hlavním zdrojem rhodioly bývá oblast pohoří Altaj. Kořen rozchodnice je hlavní část, která je používá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky