pátek 21. prosince 2018

Ostropestřec pěstování

Vyžaduje jen hlinitou propustnou půdu na spíše slunném a před větry chráněném stanovišti. Výsev provádíme na jaře v dubnu “na husto” do řádků vzdálených cm. Po vzejití jednotíme rostliny v řádku na cca cm.


Otropestřec dorůstá výšky – metry. V podstatě se jedná o druh bodláku s fialovým zakončením v květu a drobnými bílými skvrnami na listech.

Vyroste až do jednoho metru a má lesklé, mléčně bílé, žilkované listy a vzrušující, fialové, letní květy. Informace o pěstování dřevodníků a rostliňáků. Pěstitelské forum, kalendář pěstování , bezplatná inzerce pěstitelských potřeb, aktuální zahradní. Jakoby voskované listy a bílá barva na nich, snižují odpar vody na přímém poledním slunci.


Přesně taková bezvětrná a slunná místa, se ostropestřeci líbí. Ostropestřec je vcelku dobře adaptován na velká vedra. Na pěstování není ostropestřec náročný, základem je výběr vhodného stanoviště, v případě ostropestřce by to mělo být místo slunné a chráněné před povětrnostními podmínkami, s půdou nejlépe hlinitou, mírně zásaditou.


Vyberte mu slunné, před větrem chráněné stanoviště s hlinitou, mírně.

V neutrální půdě ostropestřec také poroste, ale půdy kyselé jsou pro jeho pěstování už nevhodné. Při pěstování se nelekněte, jedná se o dekorativní bodlák, který však vaší zahrádce určitě neuškodí. Pochází původem ze Středomoří a pro své vlastnosti je znám již od středověku.


Patří mezi jednu z mála bylin, která má blahodárné účinky na naše játra a celkovou očistu organismu. Vnější použití je nejčastěji na hemoroidy a křečové žíly. Dále pomáhá při žloutence, infekční mononukleóze, nevolnostech při cestování, depresi a po chemoterapii.


Ani u cesty si ho nenasbíráte, protože se u nás v přírodě běžně nevyskytuje. Tuto rostlinu přivedly do širšího podvědomí klášterní zahrady. Rostlina bývá často používána jako solitéra nebo živý plot. Rozkousaná semena a další části rostlin jsou známé svým blahodárným účinkem na regeneraci jater. Na tyto stránky jsem se dostala kvůli jedné bylince - bodláku.


Jelikož ostropestřec upřednostňuje sucho, tudíž je dobré vyhradit mu místo, kde je dostatek světla, ne však příliš sucho a místo je chráněno před. Příspěvek se týká bylinek, léčivých možností, hlavně pěstování. Ke zdárnému růstu potřebuje chráněné místo, dostatek tepla, slunečního záření a hluboce propracovanou, hlinitovápenitou propustnou půdu. Reportáž o pěstování léčivé rostliny ostropestřec mariánský.


Jak jí správně pěstovat, jaké léčivé účinky má pro náš organismus, jak jí užívat a jak si z něho připravit mléčný nálev nebo lihový extrakt. V tomto případě doporučuji zaměřit se na ty, které obsahují minimum, nebo nejlépe žádné, přídavných látek.

Zvýšené pozornosti se ostropestřec těšil zejména v 16. Je jedinečnou bylinou s. V léčitelství se používá zejména při onemocněních jater a blahodárné účinky i na žlučník. Jeho sytě fialové květenství vykvétá od. Velmi pichlavá bodlákovitá rostlina vysoká jeden až jeden a půl metru,. Ze svazkovitého kořene vyrůstá přímá, dole hustě, nahoře řidčeji olistěná.


Má lesklé listy s výraznými bílými žilkami a květ fialovo. Tato bylina se využívá především jako silný prostředek chránící a podporující játra , takzvané hepatoprotektivum. Pochází z oblasti Středozemí, severozápadní Afriky, Malé a Přední Asie.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky