čtvrtek 27. prosince 2018

Nechtík lekársky

V našom internetovom bylinkovom herbári nesmie chýbať jedna veľmi známa liečivá bylina ktorou je nechtík lekársky. Nechtík lekársky je krásna a zároveň liečivá bylina, ktoré môžete veriť, že vám pomôže. Jej silu spoznáte hneď na prvý pohľad. Nielen kvety, ale takisto aj listy, ukrývajú mnoho látok, ktoré si okamžite zamilujete. Ponuka je široká, pokojne sa môžete presvedčiť.


Protizápalový Kvety nechtíka sú dobré na ekzém a dokonca aj alergické reakcie, a preto sú skvelé pre všetky druhy kožných problémov.

Latinský názov Calendula je od výrazu calendarium, kalendár – údajne preto, že nechtík otváraním a zatváraním svojich súkvetí „počíta dni“. Tejto okrasnej a zároveň liečivej byline môžete veriť. V našom bioobchode nakupujte biopotraviny, kozmetiku, prírodné liečenie, čaje a ďalšie zdravé produkty.


Pestuje sa ako letnička, používa sa na výsadbu. Nechtík lekárky (Calandula officinalis) je bežne pestovanou rastlinou našich záhrad a záhonov. Ako okrasná rastlina bol známy už v stredoveku. Listy má striedavé sediace, obrátene vajcovité.


Stonka aj listy sú žliazkato páperisté.

Oranžové alebo oranžovožlté kvety sú usporiadané do koncových a pazušných úborov. Predovšetkým pomáha na všetky kožné pliagy. Zvyšuje imunitu, pri pravidelnom pití čaju prečisťuje krv, veľmi silno účinkuje pri infekčnej žltačke, vtedy treba vypiť dve šálky čaju denne.


Okrem toho, že je skutočný. Poznáme ho viacero druhov. S pologuľovitými úbormi, s jasnými alebo tmavšími piestikovými kvetmi. Liečivé účinky sú však totožné. Vyrobte si domácu nechtíkovú masť alebo nechtíkový čaj.


Patrí k najúčinnejším liečivým rastlinám. Milí varecháči, v záhrade sa mi vysemenilo veľké množstvo nechtíka a moja mama nie je schopná vykopať nejaký kvet, tak ho tam máme neúrekom. Repík lekársky (Agrimonia eupatoria) je rastlina z čeľade ružovité (Rosaceae). Repík je trvácna bylina so vzpriamenou, chlpatou stonkou vysokou do m. Listy sú nepárno perovité, zúbkaté, na rube sivé a chlpaté. Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung!


Okrasná záhrada Callendula officinalis, všestranná liečivá bylinka, ktorá záhradu okrášli, včely poteší a pomôže zvonka aj vnútorne. Jednoročná bylina Z čeľade astrovitých (Asteraceae), predtým úborovitých (Compositae) s vretenovitým koreňom. V ľudovom liečiteľstve sa využíva celá rastlina, v špeciálnych prípadoch sú najviac cenené kvetné úbory.


Suší sa na dobre vetranom mieste, v tieni, aby sa zachoval vysoký obsah kyseliny salicylovej, karotenoidov a saponínov.

Jeho priaznivé pôsobenie sa pripisuje najmä spoločnému pôsobeniu silice, xantofylu, horčiny kalendulinu a slizovitých látok. Je to veľmi dobrá liečivka, kvet je vhodný na výrobu masti, ktorá lieči zle sa hojace. Cez leto zvykne na záhradách kvitnúť bylina nazývaná ako nechtík lekársky.


Táto liečivá bylina je jednoročná rastlina, ktorú si môžete ľahko. Ako krv prečisťujúca bylinka je naším najlepším pomocníkom pri infekčnej žltačke a vírusom. Jedna až dve šálky denne robia zázraky.


Kvitne : od apríla do septembra. Zber : Zbierame celé plnokveté úbory, alebo len lupienky. Nechtík je obľúbenou rastlinou v prírodných a ekologických záhradách.


Pomáha v starostlivosti o pôdu bez chemikálií - dezinfikuje pôdu, odpudzuje škodcov, zabraňuje rastu burín a slúži ako zelené hnojivo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky