pondělí 31. prosince 2018

Jak sázet maliny

Maliny koření velmi mělce a není tedy příliš snadné mezi nimi provádět nějaké větší okopávání, aniž bychom jim ublížili. Ještě než se rozhodneme pro výsadbu, měli bychom zvážit jednu z méně příjemných vlastností této rostliny – bujné odnožování. A také jak daleko od sebe, jakou máte zkušenost s rozrůstáním - mám malého synka, takže bych chtěla zakopnout větší množství prutů aby už příští rok mohl trhat a baštit.


Děkuji za jakoukoliv radu. Chcete si doma posadit jahody nebo maliny ?

Podívejte se na tento praktický postup a dozvíte se jak na to. Maliny a ostružiny se těší oblibě už věky, jak dokládají archeologické nálezy. Díky šlechtění můžete pěstovat maliny různých barev, ostružiny bez trnů a dokonce malinoostružiník.


Pěstování malin - jak pěstovat maliny Maliny jsou výborné na přípravu zákusků, marmelád nebo i nápojů. Chcete-li pěstovat maliny doma na zahradě, zde jsou praktické rady jak sázet, stříhat a starat se o maliny Maliny jsou výborné na přípravu zákusků, marmelád nebo i nápojů. Kromě slunce potřebují maliny i dostatek vláhy, hlavně v době, kdy nasazují plody.


Maliník není vhodné sázet v přímé blízkosti plotu.

Sázet se může i na jaře nebo lehce v předjaří. Jamky udělejte rýčem o rozměru 30×a kořeny zasypte vysoko jakostní zeminou. V podzimním vysazování nezapomeňte přihrnout půdu ke kořenům pro ochranu před mrazíky. Ihned po vysazení seřízněte až pupeny v nadzemní části, tím se rostlina nebude zbytečně oslabovat. Zahradní maliny se většinou pěstují na různých typech vedení.


Jako nejpraktičtější se osvědčil pás rostlin mezi dvěma řadami opory (většinou bývá drátěná) umístěný tak, abyste se k maliníkům dostali z obou stran. Rostliny není třeba k opoře vyvazovat. Sklizené maliny dlouho nevydrží, a to zvláště ve vlhku a teple. Chceme-li je udržet čerstvé pro krátké skladování, odstřihneme nůžkami celý výhon s plody a nedotýkáme se jich.


Pokud maliny podlezou, poradí si s nimi sekačka, tak jak jste psaly. Teď si říkáte, proč jsem tam tedy to ohraničení dával, že je zbytečné zvlášť, když s tím, že maliny podlezou, počítám. Jednak se mi víc líbi ohraničený záhonek - má to nějaký řád. A za druhé je to z důvodu sečení trávy.


Tráva přes tvárnici nepřeleze. Maliny napadá houbová choroba, která ničí kořínky a tím odumírají celé maliny, pro záchranu i prevenci je vhodné stříkat fungicidními přípravky.

Jak správně maliny vysazovat Maliny se sázejí na období až let. Jak si na zahradě vypěstovat voňavé maliny Jen si na nich smlsnout… Vůni a úžasné chuti malin odolá málokdo, zejména když k nim přidáme třeba vanilkovou zmrzlinu. Sázet bychom je měli přibližně v rozestupech zhruba cm.


Mezi řadami je vhodné nechat až metru prostoru u vzpřímených odrůd a cca až metry u plazivých. Pamatujte na to, že maliníky se celkem značně rozrostou. Dopřát byste jim měli pravidelné hnojení. Jak pěstovat maliny a ostružiny admin 16. K drobnému ovoci patří i maliny a ostružiny, kterým se u nás začíná věnovat stále větší pozornost.


Půda, v níž maliny jakožto ovoce pěstujeme, by měla obsahovat dostatek humusu. V oblastech nad 5metrů nad mořem maliny nerostou zrovna ideálně. Důležitá je pro maliny teplota okolo stupňů Celsia a dostatečné množství vláhy. Jako doplněk stravy a ne jako jeho hlavní složka.


Stejně jako řada bylin je pro králíčky z nějakého důvodu vhodná, tak velká. Jestli můžu teď na podzim a nebo je lepší to nechat až na jaro. Vybíráme z obsahu: To jsou asi ty zakladni rady, jak se starat o maliny.


Kdy a jak zasadit maliny Malinik se sazi nejlepe na podzim, pri jarni, zvlaste pozdejsi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky