pondělí 31. prosince 2018

Jak krájet cibuli

Krájet cibuli bez slz je skoro nemožné, ačkoli i tady je možné nalézt pár triků, které by mohly pomoci. Cibulí existuje několik druhů a oči nás z nich pálí díky sirným a plynným složkám. Jak krájet cibuli bez slz? Krájení cibule - jak krájet cibuli Krájení cibule se zdá být na první pohled velmi jednoduché.


Pokud však chcete cibuli nakrájet pěkně, rychle a bezpečně vyžaduje to i jisté know how.

Proč vás cibule rozpláče, a jak tomu můžete zabránit? Skládají se z obalu z vnějších listů (ta hnědá vrstva), šupin. V jejím případě také čelíme zelenině bez aromat, která vznikají až při krájení. Zhlédněte následující video z kanálu ONETV cz a dozvíte se, jak krájet cibuli bez pláče. S tímhle jednoduchým trikem už nikdy nebudete brečet při krájení cibule!


Cibule je potřeba jako základ téměř každého pokrmu a na omáčky s cibulovým základem jí často je potřeba nakrájet opravdu velké množství. A nikomu z nás nevadí, že si při jejím krájení trochu zapláčeme. Cibule však nebyla vždy jen vynikajícím dochucovadlem, již staří Egypťané cibuli uctívali nejen jako výživnou a léčivou potravinu, měla však pro ně i přesah duchovní, a dokonce ji používali i pro balzamování.

A nebyli rozhodně jediní, její chuť a léčebné účinky znali také ve starověké Číně nebo Mezopotámii. Ve středověku se cibule přikládala na rány jako antiseptikum. Věřte ale, že přesto si můžete osvojit takovou techniku, která vám krájení. Krájení česneku a cibule je záležitostí chemie a techniky. Nenechte si ujít tyto tipy, jak navýšit chuť a naplnit potenciál těchto potravin.


Už v obchodě si dáváme pozor s výběrem. Nebereme takovou cibuli , která je měkká, vyschlá a lehká. Stejně tak si pohlídáme náznaky plísně. Připravte si cibuli – tolik, kolik do daného receptu potřebujete.


Dále budete potřebovat prkénko na krájení a pořádně ostrý nůž. Oloupu cibuli, uřežu bubáka i stopku, rozpůlím, položím řezem na prkýnko, a začnu krájet od bubáka ke stopce přičemž u bubáka nedokrajuju, u stopky ano. Pak akorát začnu krájet napříč už vedenými řezy. Nedokrojenej zbytek zahodím.


Cibuli lidé pěstovali již ve třetím tisíciletí před naším letopočtem v Mezopotámii a Egyptě, kde ji dokonce uctívali jako božstvo. Praktické rady a tipy s názornými ukázkami, jak správně nakrájet cibuli. Vše vás naučí šéfkuchař Martin Polačko.

Pokud často vaříte a již Vás nebaví ronit slzy při krájení cibule, je zde řešení. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, zázvor a jablka nastrouhejte nahrubo. Chilli papričky nakrájejte nahrubo. Není to ani trochu složité!


Stačí je na povrchu do kříže lehce naříznout (z té strany, kde není bubák – jak ho vyříznout radí Martin na videu), dát je do hrnce a přelít vařící vodou. Ve vodě by ale neměla být déle než minutu. Pak už stačí jen slupku opatrně stáhnout. Rozkrájíš si cibuli nejprve podélně, tedy v tom směru, jak stojíš břichem k pracovní desce.


Důležité je nedokrojit, aby cibule pořád zůstala v celku. Následně krájíš příčně na kostičky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky