úterý 25. prosince 2018

Černucha rolní

V České republice to je dnes už vzácný polní plevel, který můžeme najít především na okrajích polí, v ruderálech a suchých stráních především v nejteplejších oblastech Čech a Moravy, patří mezi tzv. Vzhledem k tomu, že nesnáší umělé hnojení, je stále více na ústupu, v mnoha oblastech již tato bylina zcela vymizela. Přehledně tříděný atlas běžných i vzácných rostlin, ilustrovaný originálními kresbami malíře Květoslava Híska. Jako bonus hry Pexeso a Uhodni rostlinu.


V zemi má silnější kořeny.

Lodyha přímá, jen zřídka větvená, listnatá. Bílá místa biodiverzity. Pomozte zaplnit bílá místa biodiverzity v ČR! Půvabné černuchy kvetou již za dva měsíce poté, co je vysejete.


Proto se vysévají nejen časně zjara, ale i později. Svou jemnou krásou ozdobí zahradu a hodí se i na sušení. Autor: Jiří Brestovanský.


Dříve, než si vydobyla místo mezi okrasnými zahradními rostlinami, byla pěstována jako tzv.

Nigella arvensis - černucha rolní. Amazing snapshot A krásná je i po odkvětu – křehké měchýřky, zprvu zelené, později bělavé a narůžovělé, jsou pohledné i po zaschnutí. Pěstuje se dokonce v Íránu jako zelenina do polévky. Semena černuch se používají v jižních zemích také jako koření do pečiva a chleba. Mapovanie výskytu na Slovensku.


Fotogalerie obsahuje obrázky publikované v článcích na Profizahrada. Fotografie, u kterých je uvedena autorka Hana Vymazalová, jsou k dodání pro tisk ve. Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování.


Na vzpřímené lodyze najdeme mnohonásobně dělené listy s čárkovitými úkrojky, které se trochu podobají listům kopru. Květ má pět nepravých okvětních plátků. Barva květů je bílá, jen uprostřed jsou žluté tyčinky. Plodem je tobolka s drsnými, temně hnědými až načernalými semeny. Kvete od června do konce srpna.


Přeslička rolní (Equisetum arvense) je zelená, výtrusná, vytrvalá bylina (používá se nať), která roste na okrajích lesů a potoků, dorůstá výšky cca. Drchnička modrá (Anagallis foemina) Durman obecný. Zajímavosti ze světa rostlin.

Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Nižší vytrvalý jednoletý plevel, dost vzácně rostoucí v teplých oblastech.


Doba květu: červen - říjen Třída: Dvouděložné Čeleď. Transformer je nenápadné žluté květy, netradiční tobolky, výška cm. Netradiční černucha pěstovaná pro efektní tobolky vykrajovaného. Ilex paraquayensis Lamb.


Je to nenáročná rostlina, kterou na jaře nebo i na podzim vyséváme přímo na záhon, a často se napřesrok objeví na zahradě ze samovýsevu. Patří k suchomilným medonosným rostlinám, kvete v několika barvách. Slohovky, referáty a čtenářský deník pro studenty středních škol. Máta rolní , známá jako Koňský balšám, je léčivou rostlinou rostoucí převážně v oblasti Severní Africe a Východní Asii.


Rostlina je zdrojem mentholu a bývá používána proti kašli. Popis: Černucha damašská pochází ze Středozemí, v zahradách se pěstuje od 16. Patří k nejznámějším rostlinám vhodným do suchých vazeb.


Bršlice kozí noha totiž roste velmi bujně a její bohatě rozvětvené kořeny, které zasahují hluboko do půdy, se odstraňují jen velmi obtížně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky