pondělí 24. prosince 2018

Křehovětvec žlutý

Je jediným druhem rodu křehovětvec , který pochází ze Severní Ameriky. Středně velký strom s výraznými jasně zelenými zpeřenými větvemi a obrovskými latami bílých vonných květů. Koruna je zpočátku vejčitá, později spíše sférická.


Křehovětvec žlutý - silně, pomalu rostoucí strom dosahující do výšky 15m. Možná proto, že podzimní zbarvení má žluté , nebo proto, že jeho dřevo je žluté.

Jeho původ není jednoznačný. Už název napoví, že větve jsou křehčího rázu, i když ne tak jako například na akátu. Přesto doporučujeme nesázet na samotný vrchol takového kopce, který inspiroval Emily Bronteovou k napsání knihy Na Větrné hůrce. Plně mrazuvzdorný až do -30°C (možná více). Zástupci rodu křehovětvec jsou opadavé stromy dorůstající výšky až přes metrů, výjimečně dřevnaté liány (Cladrastis scandens).


Listy jsou střídavé, lichozpeřené, složené z celokrajných, střídavých nebo téměř vstřícných lístků. Je otužilý do - 29°C a jeho voňavé květy mi připomínají náš akát bílý. Pochází ze Severní Ameriky a Východní Asie.

Kvete až asi po letech a né každý rok, jen když byl teplý podzim. Osobně jsem tento strom ještě neviděla. Kdybych náhodou jela do Hluboké, určitě bych se na něj šla podívat.


Stanoviště by mělo být slunné až polostinné. Mrazuvzdornost je uváděna až na 30°C. Dřevo stromu je žluté a tvrdé, využití má v řezbářství. Zaslání je možné poštou nebo přepravní službou, možný je i osobní odběr. Stříhání je možné zjara nebo těsně po odkvětu.


Na podzim se listí barví do zajímavých žlutých odstínů. Je nám líto, ale toto zboží už nemáme v nabídce. Doporučujeme navštívit kategorii Listnaté stromky a stromy. Snad tam pro vás budeme mít vhodné zboží.


Medien in der Kategorie „Cladrastis kentukea“ Folgende Dateien sind in dieser Kategorie, von insgesamt. Zjistěte ihne kde prodávají sazenice skladem i na e-shopu. Při pohledu na listy a květy si určitě vybavíte vistárii nebo akát.


V tomto případě se jedná o velmi elegantní strom či keř nižšího vzrůstu se.

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli. All structured data from the main, Property, Lexeme, and EntitySchema namespaces is available under the Creative.


Kč Hlošina úzkolistá (Elaeagnus angustifolia) - česká oliva. Poměrně vzácnou, přitom u nás plně mrazuvzdornou dřevinou je křehovětvec. Většinou se označuje za americký strom, i když mnoho jedinců se nalézá i na vápencových útesech Číny a. Mezi listnáči stojí za zmínku křehovětvec žlutý (Cladrastis kentukea), který se však nepodařilo nalézt. Vpravo od hlavního vchodu buk lesní převislý, mohutný jedlovec kanadský před kaplí sv.


Anny, v jejímž okolí byla v poslední době provedena pěkná parková úprava, křehovětvec žlutý a výše jako solitera ohromná lípa malolistá. Rozsáhlý trávník na nádvoří je lemován zakrslým smrkem sivým kuželovitého tvaru. Severně od zámku je pěkná skupina vysokých.


Fuchsie převislá a další druhy: Zorientujte se. Existuje na dvanáct tisíc známých kultivarů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky