čtvrtek 27. prosince 2018

Padlí révy

Padlí révy patří mezi choroby révy vinné. Plíseň révová a padlí révové patří k nejčastějším chorobám révy vinné. Jak révu ochránit, jaké přípravky použít?


Jsou možné i přírodní bez chemie? Choroby vinné révy trápí velkopěstitele i nadšence, kteří si hýčkají svůj malý vinohrad pro radost.

Uncinula nestor (Schw.) Burr. Každý rok je pro révu trochu jiný. Napadá všechny podzemní části. Význav posledních, spíše sušších letech bývá padlí révy hospodářsky nejškodlivějším onemocněním révy. Mezi nejčastější houbové choroby révy vinné patří padlí révy , plíseň šedá, plíseň révová a další, jako je červená skvrnitost révy či červená spála révy vinné.


Bobule jsou na tyto choroby nejvíce náchylné v srpnu, kdy je potřeba nezanedbat často už poslední ošetření vinice proti těmto houbovým chorobám. U révy vinné se rozlišují dva základní řezy, které se běžně používají na rodinných zahradách a mají dlouhou tradici. Jde o řez na hlavu a řez na čípek.

Deutschlands größter Preisvergleich - mehrfacher Testsieger mit TÜV-Zertifikat! Vína z infikovaných hroznů mají nižší obsah aromatických látek, cukrů a červená vína obsahují méně barviv (antokyanů). Vyskytuje se zejména na lokalitách s množstvím srážek a trvale vysokou vzdušnou vlhkostí. Révy při stěnách (špalírové) a skleníkové napadá padlí zvlášť silně a je pro ně chorobou namnoze nebezpečnější než peronospora.


Hlavní plodní forma, vřecková (kleistokarpie), byla zjištěna až v r. Francii, u nás teprve v posledních desetiletích. Původcem choroby je houba Erysiphe necator. Počátek infekce na bobulích Víkendové srážky proto budou podporovat zvýšení relativní vlhkosti vzduchu uvnitř listových stěn. Při napadení hroznů dochází k podstatnému snížení množství i kvality sklizně (nižší cukernatost, méně aromatických látek). Spolu s Peronosporou patří k nejškodlivějším parazitům.


U porostů s pravidelným výskytem padlí je třeba začít s ochranou již ve fázi až listů a do květu provést dvě ošetření. U středně náchylných porostů se doporučuje těsně před květem jeden postřik. Po odkvětu se provádí ošetření v závislosti na podmínkách šíření a náchylnosti odrůd v intervalech až dnů až do fáze zaměkání.


Kaufe Rev im Preisvergleich bei idealo. V minulosti byla nejvýznamnější chorobou révy na našem území plíseň révy (původce Plasmopara viticola ). V posledních letech jsou však škodlivé výskyty padlí révy častější a také ekonomicky závažnější. Pro rozvoj révového padlí jsou příznivé vyšší teploty a sucho s vysokou vzdušnou vlhkostí.

Proti padlí révovému doporučujeme postřik Karathane. Mezi škůdce na révě vinné patří: vlnovník révový, sviluška ovocná, obaleči, mšička révokaz, píďalka, různorožec trnkový, háďátka révy vinné. Nejvýznamnější škůdce révy je obaleč.


Infekce může způsobit ztráty výnosu. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Botrytis cinerea) VitiSan. Deltastop EA Deltastop LB Lepinox Plus.


Samostaný feromonový odparník - obaleč. Fungicid určený k ochraně révy proti padlí. Vyznačuje se zcela novým mechanismem účinku s dlouhodobou ochranou třásní a výhonků révy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky