pondělí 24. prosince 2018

Moc chloru v bazenu

Hodnota aktivního vázaného chloru se snižuje častější obměnou vody v bazénu (větší podíl vody odpouštěné a dopouštěné), dále použitím filtrů s obsahem aktivního uhlí, ale také, ať se to může zdát nelogické, šokovou chlorací. Nebo vodu v bazénu je možné naředit, ale tento způsob odstranění vázaného chloru je časově i ekonomicky dosti náročný, protože naředění musí být ve většině případů poměrně dost velké. Postup při potížích se zelenou vodou v bazénu. Moč v bazénu chlor naředí a vlastně tak vytvoří dráždivou směs, která způsobí zarudnutí očí, řekla Michele Hlavsová z CDC.


To, co cítíme u bazénu, není ve skutečnosti samotný chlor, je to právě směs chloru , moči, potu a nečistot z těl plavců, řekl Chris Wiant, předseda Water Quality and Health Council. Voda v bazénu by nám měla přinášet radost, relaxaci a odpočinek.

O problémech s vysokou koncentrací chloru, špatným pH, následným svědění očí a pokožky a zdravotních problémech bychom mohli napsat další článek. Základem čisté vody v bazénu je správná hodnota pH. Doporučovaná hodnota pH je 7-4. Více v naší reportáži, kde uvidíte, jak chlordioxid funguje.


Jaká má být hodnota chloru v bazénu. Chlorová chemie má u nás svoji tradici. Každá voda má takzvanou chlorovou stravu, což je takové množství chloru.


V případě, že voda v bazénu změní svoji barvu a začíná se pomalu čistit, přidejte přípravek Azuro Flokul nebo Azuro Projasňovač.

Pokud se stav nezmění, aplikujte přípravek Azuro Modrý blesk , který je také na bázi chloru, ale obsahuje jinou účinnou látku. Při dlouhodobě pěkném počasí, zvýšeném provozu a vyšší teplotě vody, po bouřkách zdvojnásobte množství chloru (nárazové chlorování). A tak se může stát, že nám oči zčervenají i přes to, že používáme potápěčské brýle. V případě, že se zákal objevil ve vodě již při napuštění bazénu, je třeba jej rozbít přidáním přípravku Chlórový granulát rychlorozpustný (univerzální) nebo CH Granulát (do měkké vody) nebo Oxi Chlór šok granulát (pozor na následné nepřesnosti při měření chlóru - viz výše).


Pokusím se vám poradit, jak docílit snížení hodnot chlóru v bazénu. Vzniká po reakci s organickými nečistotami obsahujícími dusík (pot, moč , apod.). Umožňuje měření celkového i volného chloru , vázaný chlor potom získáme odečtením těchto dvou naměřených hodnot. Samozřejmě vyšší pořizovací náklady a vyšší nároky na údržbu. Pokud má voda v bazénu pH vyšší než a je mléčně zakalená, znamená to, že je alkalická, vysrážel se v ní vápník a dezinfekce na bázi chloru přestala správně fungovat.


Tak se zvýšilo množství vázaného chloru ve vodě a ta se stala nepříjemně dráždivou. Vybírat můžete velké množství přípravků v eshopu v kategorii chlor šok (1kg, 3kg, 5kg, 10kg a 40kg). Nejlevnější chlor šok - ceny od 166Kč za 1Kg.


Vůbec nejlepší je hromadění chlóru v bazénu předcházet. A to tím, že se vyhnete situacím, které jeho kumulaci napomáhají. Kyselina chlorná se v bazénu slučuje s dusitany a dalšími dusíkatými organickými látkami, které se do vody dostanou s močí a potem plavců. Tím vznikají zdraví škodlivé sloučeniny jako trichloramin, který velmi lehce uniká z vody do ovzduší a je zodpovědný za typický odér chloru v plaveckém bazénu.


V těchto případech se nejedná o krátkodobý problém.

Výtoky se mohou opakovat a navíc se mohou objevit alergické reakce kožního charakteru. Riziko pro děti do tří let. V poslední době jsou vodní sporty s kojenci a batolaty velkým hitem. Děti se baví a užijí si při nich spoustu zábavy, jenže o rizicích, která jsou spojená s koupáním v bazénu, se moc nemluví.


V porovnání s ostatní populací, se u plavčíků a osob, které jsou často vystaveny působení chlorované bazénové vody, prokázalo o vyšší riziko pocitu dušnosti (tísně) na hrudi a dokonce o 7 vyšší riziko vzniku námahové dušnosti při chůzi. V žádném případě byste neměli nechat vlasy s chlorem uschnout. Při běžné péči pak použijte speciální hydratační kondicionér, který dodá vlasům chybějící vláhu. Moc chlóru v bazénu je pro citlivé jedince problém Autor: Shutterstock.


Tato technologie velmi výrazně snižuje potřebu používat pro čištění bazénové vody chlor, přesto se bez občasné chlórové dezinfekce neobejdete. Když se koupete v bazénu, určitě nechcete, aby Vám voda působila jakékoliv potíže. Jedním z měřítek, jak posuzovat kvalitu vody, je hodnota pH.


Jaká úroveň pH je ideální, jakým způsobem ji měřit a udržovat a co dělat, když nastanou problémy, o tom všem se dozvíte v tomto článku. Bílá voda se vyskytuje také po znečištění po koupání lidí. Dobrý den, mám problém s úpravou vody v bazénu (prům.6m). Tester v sobě kombinuje snadnost a přehlednost testovacích proužků AquaChek s pokročilou digitální technologií. V jednom z mých předešlých článků jsem se pokusil vysvětlit, jaký vliv má pH na účinnost desinfekce bazénové vody chlorem.


Víme, že čím nižší je pH, tím vyšší je účinnost chloru a tím víc vzrůstá hodnota oxidačně redukčního potenciálu. Proto je dobré vědět, čím lze nejlépe ovlivnit změny pH ve vodě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky