pondělí 25. března 2019

Vajgélie řez

Großen Auswahl an Marken-Reifen. Einfach auf Rechnung bestellen! Pravidelný a především správný řez dělá z vajgélie rostlinu i na velmi malé zahrádky. Neořezáváme primárně čerstvé výhony, ale spíše ty.


I vajgélie většinou necháváme růst bez řezu, ale jednou za několik let potřebují radikálnější zmlazení, a to buď celého keře najednou, nebo ve dvou letech.

Můžeme je ale tvarovat častěji. Nejvhodnější řez je okamžitě po odkvětu, kdy asi o dvě třetiny zkrátíme větve, které kvetly, čímž podpoříme rašení nových letorostů, jež pokvetou příští rok. Při tomto způsobu řezu odstraníme i odkvetlé květy. V příliš tuhých zimách vajgélie občas namrzají, ale většinou bez problémů znovu obrostou. Znečištěné ovzduší snášejí celkem dobře.


Na stálém stanovišti vydrží i přes let, ale potřebují prosvětlovací řez , kdy odstraňujeme přehuštěné a vzájemně si překážející výhony. Starší větve uřezáváme až těsně u země.

Některé kultivary vajgélií mají netradiční barevné nebo skvrnité listy. Weigelie „ v kostce“ Nejlépe prospívají v kypré zahradní půdě s obsahem humusu. Každý řez je zásahem do vzhledu rostliny.


Vajgélie do živého plotu i jako solitéry. Vytvoření dobře vyváženého stromu, který by vydatně kvetl, je přáním každého zahrádkáře. Ty mohou být tmavě vínové až světle zelené, zdobí je květy zvonkovitého tvaru. Odřežte všechny výhony až k bázi, nové husté výhony v létě prostříhejte.


Vyhovuje jim slunné stanoviště s výživnou a propustnou hlinitopísčitou půdou přiměřené vlhkosti. Aby dobře kvetly, potřebují dostatek slunce. Proto by solitérní i skupinově rostoucí keře měly mít okolo sebe alespoň dva metry volného prostoru. Minuet je zakrslá vajgélie se sytě růžově-červenými trubkovitými květy, které na rozdíl od ostatních vajgélií jemně voní. Vykvétají na konci jara a. Co 2-roky v předjaří provedeme prosvětlovací řez.


Loniceraceae a většina, což. Nejstarší větve seřízneme u země. Výhony zásadně nezkracujeme!

Zásady pěstování vajgélie. V první řadě se soustřeďte na půdní podklad. Optimální je ale přece jenom v nižších polohách, kde je tepleji. Pozor na suché a chudé půdy.


Ta však nesmí být příliš suchá. Dobrý den, dvě různé vajgélie co nám asi před týdenm odkvetly začaly vyrážet nové vysoké výhony, mám ji hodně sestřihnout teď po odkvětu, nebo na. Ohromuje množstvím květů v růžové, lososové nebo karmínově červené barvě. FOTO: Adéla Taitlová, Právo.


Mnoho rostlin je k růstu z dřevnatých řízků natolik dychtivých, že je stačí jednoduše zapíchnout do země (nebo do květináče) a nechat přírodu postarat se o zbytek. Může se sice stát, že v případě opravdu silných mrazů rostlina mírně namrzne, ale nic se neděje. Právě poté, co provedeme nutný řez , se rostlina vzpamatuje, a opět bude nádherně růst. Za podmínky, že jí budeme pěstovat na správném místě a poskytneme jí alespoň tu minimální péči, bude vajgélie vypadat. Svým bohatým květenstvím patří k těm nejvděčnějším kvetoucím keřům, které dnes už takřka nechybí v žádné zahradě.


I přesto ho můžete pěstovat na své zahrádce. My vám v dnešním článku poradíme, jakou půdu nebo zálivku vajgélie vyžaduje a také se zde dozvíte, jak ji správně seřezávat. Kvetou ve velkém množství v období května až července, zkrášlí tak zahradu koncem jara a začátkem léta.


Na jednom kaři totiž během května a června vykvétají tříbarevné květy bílé, růžové a červené barvy. Dospělá výška i šířka nepřesáhne metr. Pokud byste chtěli vajgélii tvarovat, nejvhodnější řez je okamžitě po odkvětu, kdy odstraníte větve, které kvetly, o cca dvě třetiny, čímž podpoříte rašení nových letorostů, jež pokvetou bohatě v další sezóně. Vzhledem k dlouhé době kvetení se letní řez nedoporučuje.


Představujeme vám hlavní druhy řezu, které zvládnete při troše šikovnosti i bez odborníků. Pro všechny okrasné keře, vykvétající od dubna až do června platí, že ideální čas pro jejich řez přichází hned po odkvětu. Weigelie snáší exhalace, dobře snáší řez a obvykle netrpí škůdci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky