pátek 29. března 2019

Ibišek velkokvětý

Americký ibišek Fantasia má nádherné růžové květy, které budou ozdobou v každé zahradě. Velkokvětý ibišek patří mezi vytrvalé byliny z rodu slézovitých. Zahradnictví, specializující se na pěstování těchto rostlin, nabízejí mnoho různých kultivarů co se velikosti samotných rostlin i barev květů týče.


Květy, vykvétající na dřevitých stoncích, mohou být buď jednobarevné, nebo s takzvaným barevným okem. Ibišek súdánský, nazývaný KARKADE, je druh vělkokvětého ibišku, má typické aroma a nakyslou chuť.

IBIŠEK BAHENNÍ Hibiscus muscheutos. Ibišek velkokvětý patří k jedné z nejpopulárnějších rostlin, které zdobí naše zahrádky. Americky nebo bahenní, jak bývá velkokvětý ibišek někdy. V přírodě byste jej nejsnáze potkali na jihu Severní Ameriky – od Massachusetts po Michigan, na jih k. Ibišek syrský (Hibiscus syriacus) je vyšlechtěný druh, který pochází ze západní Asie. Nemá problémy ani s prudkým sluncem, ani s mrazem.


Venkovní ibišky jako botanický druh vůbec nebylo snadné vyšlechtit. První odrůdy se sice vyznačovaly optimální mírou mrazuvzdornosti, ale barevné odstíny květů byly nevýrazné a malé.

Zato současnou generaci odrůd můžeme směle zařadit mezi nejkrásnější v létě kvetoucí rostliny. Podrobný popis produktu Hibiscus moscheutos Luna Pink Swirl - ibišek bahenní, velkokvětý. Nádherný, velkokvětý ibišek , který není ještě tak známý v našich zahradách. Jde o trvalku, plně mrazuvzdornou, s květy až 30cm v průměru.


Nové kultivary Ibišků jsou vytvořeny vlastním opýlením,. Pěstování ibišků ze semínek. Pro získání kvalitního semene si vyberu. Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Inzerát Hibiscus moscheutos Ibišek americký velkokvětý v okrese Jičín, cena 85Kč, od ZH na Sbazar.


Jak pěstovat ibišky a péče o ibišky. Ibišek držen v přílišném teple nebo ve studeném průvanu nebo připálen poledním sluncem. Prodám pokojový ibišek , je pěstovaný jako stromek, od jara je letněný venku. Nejlépe osobní odběr v Brně. Během zimy naopak vlhkost musí být nižší, aby rostlina neuhnila.


Ibišek bahenní vyžaduje plné slunce a vlhké půdy s pravidelnou zálivkou. Někdy je též nazývaný ibišek americký.

Jedná se o ibišek venkovní, dřevnatou bylinu kvetoucí od léta do pozdního podzimu až do silnějších mrazů. Ibišek americký, bahenní a velkokvětý - tyto rostliny přezimují pouze v kořenech a nadzemní část tedy na podzim usychá. Před příchodem silných mrazů.


Aby vykvetl, potřebuje rovnoměrně vlhkou výživnou půdu a slunné, nikoli však příliš horké stanoviště. V našich mikroklimatických podmínkách je vhodné ačokču předpěstovat ve fóliovníku nebo na okenním parapetu, tedy podobně jako okurky nebo papriky. Nevím, čemu říkáte velkokvěté. Jestli máte ibišek bahenní, tak ten na zimu celý odumírá a na jaře obráží od kořenů. Mě začaly žloutnout také již oba druhy.


Pěstujte v nádobě na polostinném stanovišti. Přezimujte na chráněném místě bez mrazů. Old Yella je velkokvětý bahenní ibišek smetanově bílé barvy s jemně nažloutlým nádechem, ale v žádném případě se nedá pokládat za žlutý. Patříte-li k těm, kteří podlehli kouzlu nejen jeho, ale všech venkovních ibišků, měli byste vědět, jak je pěstovat, abyste se dočkali nádherných květů. Zatímco ibišek syrský je keř s dřevnatým kmenem a větvemi, ibišek bahenní je bylina, která na zimu zatahuje.


Pokud potřebujete přesadit ibišek syrský pěstovaný ve volné půdě, pak nejvhodnějším obdobím je podzim , případně počátek jara. Letos jsem koupila sazenici velkokvětého ibišku a přesadila do volné půdy. Při zakoupení mi bylo řečeno, že má chlorozu a ta zmizí na venkovním.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky