pátek 22. března 2019

Červený javor

Mým rodičům dělá to samé, ale protože ho vždy popálí prudké slunce. Atraktívny javor s veľkými listami, ktoré na jeseň žiaria zlatými, oranžovými a červenými odtieňmi. Je šľachtený na množstvo kultivarov.


Nachádza uplatnenie v okrasných záhradách. Niektoré druhy týchto okrasných drevín majú krásne sfarbenie listov, kvetov a borky. Zástupcom týchto okrasných drevín je javor dlaňolistý, javor palmový a javor japonský.

Může být opravdu krásnou dominantou jakékoliv zahrady, ať již dáváte přednost zahradě přírodní, nebo exotické. Do přirozené zapadne tvarem svých listů – je to vlastně druh javoru mléč, do exotické pak barvou listů. Vyznačuje se středně velkými, lesklými listy zelené barvy v létě.


Je to jeden z mála vysokých stromov vhodných aj do tieňa. Menší kultivary je možné zasadit do nádoby, kterou pak na zimu obalíme drceným polystyrenem, nebo jinou izolací a stromek přemístíme do skleníku. Zemina by měla být neustále vlhká, ale ne příliš mokrá. Jeho zástupci jsou obvykle vzrostlé opadavé stromy (existuje ale i několik druhů stálezelených), některé druhy mají však jen slabší vzrůst a jsou to buď nižší stromy a nebo keře.


Asii a byl zvláště populární v Japonsku, kde roste nejen v přírodě, ale také úspěšně pěstuje v zalévání plodin pěstovaných v květináčích na výzdobu verandy, terasy a balkony. Středně vysoký javor podobný klenu.

Listy jsou však méně laločnaté, na podzim se zbavrují karmínově červeně. Květy jsou na jaře před vyrašením. Vnášejí do zahrad nezvyklou barevnost od zelené po temně červenou, a pohledový akcent. Nejlepší je vybrat si javor ideální velikosti a tvaru pro svou zahradu – pak žádné další úpravy nutné nebudou. Mírné tvarování a usměrňování růstu a velikosti rostlin možné je, ale musí se provádět v době vegetace.


Listy mají až nápadně špičatých cípů připomínajících hvězdu. Dorůstá do výšky 2cm. Roste v podobě nízce zavětveného keře nebo i stromu. Habitus je široce vejčitý. Mladé větve jsou zelené nebo vzácně načervenalé, ochlupené, později šedé, lysé.


Kmen nese červený nádech, nové výhony jsou jasně korálově červené. Ohnivě červené výhony vytvářejí fascinující kontrast s čistě bílým sněhem. Pěti až sedmi-laločné, hluboce dělené listy s jemně pilovitým okrajem. List červeného severoamerického javoru se nachází na kanadské vlajce. Také proto se někdy sportovním reprezentantům této země hovorově říká Javorové listy (např. při zápasech v ledním hokeji).


Javor je kanadským národním stromem. Nejkrásnější druh javoru,který se na podzim nádherně zabarví od zelené, žluté až po zářivě červenou. Prosím vás, vie mi niekto poradiť ako vypestovať červený javor ?

Tento druh nelze v parku, nebo ve větší. Je to možné zo semienok,alebo zakoreniť mladé výhonky do rašeliny, alebo ako? Tyto středně velké stromy si můžeme vysadit v barvě listí od jasně zelené po temně červenou, a každý takový exemplář bude zcela nepřehlédnutelný.


Javory s dekorativním listem jsou vyhledávanými solitéry. Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas. Nese laločné poměrně hluboko dělené laloky s výrazně pilovitými okraji. Jednotlivé laloky mají soudečkovitý tvar.


Při jarním rozvinutí jsou zářivě zelené s tmavě červeným lemem při okrajích. Na podzim se vybarvuje do odstínů oranžové a měděné. Během léta převládá barva zelená.


Zvyčajne sú to vysoké opadavé stromy, no existuje aj niekoľko druhov neopadavých.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky