středa 27. března 2019

Plíseň na cuketách

Jestliže se plíseň okurková vyskytne, musíte odstranit napadené listy, aby nedocházelo k jejímu dalšímu rozšiřování. Zničit ji ale můžete i fungicidy a různými preparáty na přírodní bázi. Hlavní choroby jsou padlí (Váš loňský dotaz) a antraknoza.


U bílých cuket se mohou projevovat bílé skvrny na listech vlivem odrůdy. Na obrázku mi to připadá spálené od slunce.

Určitě bych je nevyhazoval. Na české zahrádky se začaly rozšiřovat až před pětadvaceti lety, v době, kdy porosty okurek nakládaček začala devastovat plíseň okurková. Projevuje se stříbrnými „pavučinami“ okolo. Nepřítelem číslo jedna je pro všechny druhy cuket bezesporu plíseň okurková.


Ta napadá rostliny zejména ve velmi dlouho trvajícím suchém a. Dobrý den, moc bych prosila o radu. Už druhý rok mi cosi napadlo cukety. Všude čtu, že na cuketách se nedělá plíseň , ale přesně jako plíseň to vypadá.

Cukety - bílé skvrny na listech - ZAHRADA. Listy jsme odtraňovali, ale stříkali proti plísni, takže za pár dní to bylo zpět. Plíseň na rajčatech - ZAHRADA. Letos budu poučená a připravená.


Na rozdíl od okurek jsou cukety rezistentní vůči plísni okurkové, hlavním problémem bývá pouze padlí. To se však objevuje až ve druhé polovině vegetace, nejčastěji v průběhu srpna. Bílé povlaky této houby dokážou porosty výrazně zdecimovat.


Rajčata nesázíme do bezprostřední blízkosti brambor, které plíseň bramborová napadá velice často a mohla by se mohla na sousedící rajčata rozšířit. Naopak na záhon k rajčatům patří měsíček lékařský , který dezinfikuje půdu a zároveň chrání před plísněmi. Potýkaly se s ní už generace před námi.


Naše prababičky na ni měly několik osvědčených fíglů. Prvním z nich je mléčný postřik. Ten připravíte tak, že smícháte díl mléka se až díly vody. Rostliny tímto roztokem postříkáte.


Problémem ovšem je, že by mělo jít o mléko čerstvé, tepelně neupravené. Do fľaše nalejeme mlieko,ktoré aplikujeme na listy paradajok.

Paradajky postriekame keď majú aj veľké listy a plody na nich. Ty postupně hnědnou, zasychají a objevují se i na řapících nebo stoncích. Na plodech vzniknou nejdříve malé šedozelené skvrny, které postupně hnědnou a mají vrásčitý povrch, ale zůstávají pevné.


Pokud jsou plody již napadené, tak k rozvoji choroby dochází i po sklizni při skladování rajčat. Na plodech se objevují malá šedozelená místa, která se rychle zvětšují, hnědnou a povrch je vrásčitý. Ideálními podmínkami je pro plíseň bramborovou vlhko a kolísání teplot. Deštivé letní teplé dny jsou pro ni prostě ideální. Velkým strašákem je šedá hniloba rajčat.


Ta se šíří doslova expresně a objevuje se fakticky na celé rostlině. Ve většině případů plíseň napadne nehty na nohou, typicky nejprve palec, odkud se pak infekce šíří dále. Je to přirozeně způsobeno tím, že nehty na nohou jsou značnou část dne uzavřeny botách. Jak révu ochránit, jaké přípravky použít? Jsou možné i přírodní bez chemie?


Používejte k ochraně proti plísním na cibuli, cuketě, česneku, kedlubně, paprice a póru. Působení přípravku je zejména protektivní (ochranné). Když se mi to podařilo, objevila se plíseň na palci druhé nohy.


To léčím Exoderilem a jsem rozhodnuta do toho již více neinvestovat, protože užívám hodně léků. Prostě si nehty budu lakovat, protože hlavně v létě je na to nepříjemný pohled. Proti těmto chorobám se stříká těsně po odkvětu a za čtrnáct dnů opakovaně. Pokud prší a je teplo, přidáme další postřiky, dokud nezačnou bobule měknout. Vhodnými přípravky jsou pro tyto zákeřné choroby Quadris Max či Optikombi vinná réva.


Infikované listy usychají. Je ale nutné upozornit pedikéra, že máte plíseň na nehtové ploténce, a léčit ji ve spolupráci s kožním lékařem. Nejdůležitější je ovšem domácí péče a hygiena. I zde je třeba používat jednorázové pilníky (brusný papír, který po opilování vyhodíte) a dezinfekci ostatních nástrojů (nůžky, štipky a podobně).


Mykóza, plíseň nohou a nehtů Mykóza nehtů a nohou se projevuje bílými nebo nažloutlými skvrnami na okrajích nehtů, infekce se rozšiřuje na nehtové lůžko pod nehtovou ploténkou, poté dojde ke ztluštění nehtu, jeho lámání a drolení, někdy až k zhnědnutí a postupně zasahuje další nehty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky