úterý 26. března 2019

Angrešt rezistentní odrůdy

Odrůdy různých barev i dob zrání. Pěstované odrůdy angreštu jsou samosprašné, nevyžadují přítomnost jiné odrůdy, i když se doporučuje vysazovat několik odrů které kvetou současně. Podle doby zralosti rozdělujeme angrešt na odrůdy rané, středně rané a pozdní. Na základě barvy slupky plodů rozeznáváme odrůdy běloplodé, červenoplodé, zelenožlutoplodé a žlutoplodé. Nabízíme i rezistentní odrůdy, které si získávají stále větší oblibu mezi pěstiteli.


Netrpí totiž padlím a lze tak sklízet vynikající plody i bez chemické ochrany.

Rezistentní (imunní) odrůdy se musí stříkat alespoň preventivně, nejlépe počátkem kvetení. Zahrádkáře trápí mnoho let americké padlí angreštové. Chemická ochrana v mnoha případech neúčinkovala, proto přešli k výsadbě rezistentních odrůd. Sladké plody dozrávají v červenci. Velkých Losinách je místem tradičního šlechtění drobného ovoce od šedesátých let minulého století.


Všechny tyto odrůdy jsou v SOK zapsány od 04. A nevěřím, že by u některé odrůdy angreštu byla plná rezistence, a to z vlastní zkušenosti. Prodej kvalitních sazenic angreštu, velký výběr odrůd.

Stromkové i keřové odrůdy , beztrnné odrůdy pro děti. Nabízíme výběr prověřených chutných odrůd stolní vinné révy a to jak bezpeckových, tak i odrůd s peckami. Vybírat můžete z modrých. Tyto dvě nové odrůdy ˇKARÁT´ a ´DAREK´ představují začátek nové generace velmi odolných a rezistentních odrůd angreštů s atraktivními a především chuťově velmi dobrými aromatickými plody, dosahujících úrovně známých stolních odrůd např.


Srstka angrešt, kterému se říká také srstka obecná či meruzalka srstka (Ribes uva-crispa, Grossularia uva crispa) je lesní a zahradní keř nazývaný zkráceně jen angrešt. Novinka Nová, téměř beztrnné odrůda na kmínku se žluto zelenými plody výborné chuti. Zlatý Fík´, ´Citrónový obří´ apod. Jedna reakce na Nové odrůdy angreštu a rybízu Maruna 1. Objednávka kvalitní sazenice.


Rychlé dodání, skvělé ceny, kvalitní rostliny. Rose: Letos jsem zasadila angrešt beztrný, odrůdu SPINE FREE. Zatím nevím, jak bude dokonale rezistentní a jaké budou plody.


Plané odrůdy angreštu (rod Grossularia) pocházejí z mírného pásma Evropy, Asie a Ameriky. Záměrným vyšlechtěním došlo ke zvětšení plodů a zvýšení odolnosti proti chorobám. Tyto rostliny se prvotně začaly pěstovat v Anglii a Francii někdy v patnáctém století a pak se rozšířily do celé Evropy.


Seznam odrůd angreštu je ovocnářským souhrnem pěstovaných jedlých variet některých druhů rodu meruzalka neboli rybíz (Ribes), zařazených jako druh srstka angrešt. Varieta Josta není považována za „rybíz“ ačkoliv jde o mezidruhového křížence v rámci rodu, je ovocnářsky řazena mezi angrešt. Snažíme se vybírat odrůdy rezistentní proti americkému padlí.

Dostupnost vybraného kultivaru si ověřte na tel. Angrešt červený FLAVIA je nová, velmi raná odrůda. Plody jsou velmi velké, mají tmavě červenou. Velké plody, lahodná sladkokyselá chuť. Plody mají vynikající chuť a univerzální využití.


Dozrává kolem poloviny července. Discus nebo pěstovat rezistentní odrůdy. Nyní už s tím mnoho nenaděláte. Spodní řez děláme těsně pod očkem, horní mírně nad očkem. Požadavek č: mám dobrou zkušenost s odrůdou Hinomekei.


Nestříkám vůbec, po padlí ani stopy. Kultivované odrůdy angreštu se nemnoží semeny. Ve skutečnosti jsou angreštová semena vysazeny pouze tehdy, když jsou nové odrůdy šlechtěny.


Je vždy možnost, že převážná část sazenic vypěstovaných z generativně množeného angreštu bude mnohem méně kvalitní než rodiče.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky