středa 27. března 2019

Zakládáme skalku

Pokud si přejete skalku oživit vodou, která u úpatí vytvoří prostředí vhodné i pro vlhkomilné druhy, jako jsou například zahradní kapradiny, je třeba do ní včas zabudovat trubky – tak hluboko, aby v nich voda ani v zimě nezamrzla. Ve správných podmínkách skalničky bohatě kvetou. I když máte na zahradě přirozený skalní výchoz, neznamená to, že máte poukázku na skalku bez práce. Zakládáme skalku – zkuste to s námi!


V dnešní době má pojem skalka mnohem širší význam než v historii.

Dříve se za skalku považovala skalnatá část v zahradě, v níž rostly tzv. Co musíte vědět než začnete. Skalka (lat. alpinum) je upravená část zahrady nebo parku napodobující horskou nebo skalní kompozici.


Dle vkusu a vhodnosti skalky k zahradě můžeme mít kousek stepní krajiny, vřesoviště, rašeliniště či vodní plochy. Založit si skalku je velice módní, a pokud toužíte být trendy, tak si ke skalce vytvořte zahradní rybníček s fontánou nebo vytvořte kulisu ze složitě zdobených živých plotů a neobvyklých rostlin. Například skalku totiž řada lidí vybuduje na rovině před rodinným domem, kde vypadá jako kupa kamení osázená rostlinami.


Přirozeně ale působí jen skalka založená ve svahu.

Máte-li tedy rovinatý pozemek, nahraďte skalku raději jiným zahradním prvkem, například jezírkem nebo záhonem. Skalku môžete stavať prakticky v každom ročnom období, keď to dovolí počasie. Ak ju zakladáte na jeseň, rastliny je vhodnejšie vysádzať až na jar. Zemina aj kamene sa dovtedy lepšie prispôsobia novému miestu. Dôležitá je poloha skalky.


Skalku môžeme stavať prakticky v každom ročnom období ak sa dá dobre pracovať s pôdou. Ak sa zakladá na jeseň, je vhodnejšie ju osádzať až na jar. Najvhodnejší čas na sadenie skalničiek je na jar, ale ak máme rastliny v nádobách, môžeme sadiť až do jesene. Pro každou skalku existuje ideální typ.


Jižní svah bude utrpením pro alpinky, které rychle prosychají. Sukulenty, netřesky, rozchodníky a jihoafrické delospermy si přízeň sluníčka užijí. Vděčné jsou (některé už zmiňované) dabécie, draby, dryádky, hebe, karafiáty, pochybky, trávničky nebo zběhovce. Pokud máte skalku umístěnou v polostínu, tak tam dejte raději dymnivku žlutou, dlužichu krvavou, kandíky, prvosennky, hosta nebo trávničku přímořskou.


Jestli jste pro skalku zvolili sušší stanoviště, raději tam umístěte čistec, hlaváček jarní, kostřavu, lomikámen vždyživý, opuncie nebo karafiáty skalkové. Skalku nezakladajte pod stromami, najmä nie pod opadavými listnáčmi, pretože tu bude robiť šarapatu padajúce lístie (pod ním môžu skalničky hynúť) a hrubnúce korene stromu môžu vytláčať kamene aj samotné skalničky. Pôda je ideálna vápenatá a dobre priepustná.

Aby skalka vynikla, myslite aj na jej pozadie. Skalku je možné založit i na rovině, ovšem působivější je skalka ve svahu. Jednou ze zásad při budování skalky je, že nejvhodnější poloha skalky je na východní straně zahrady. Další je ta, že skalka by neměla být pod stromem, ale pod širým nebem.


Na skalku z kameňa tmavých odtieňov vysádzame viac bielych a svetlokvitnúcich druhov. Hovorí sa, že správne založená skalka musí byť pekná ešte pred výsadbou. Ale rastliny, tie predstavujú život, sviežosť, premeny obrazov v časových úsekoch.


Rozhodli jste se zpestřit vaši zahradu skalkou, ale nejste si úplně jisti, čím začít? Poradíme vám, jak na to. Obdivujete při jarních procházkách rozkvetlé skalky a přemýšlíte o tom, proč ji nemáte na své zahrádce? Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky