čtvrtek 21. března 2019

Plicník lékařský

Deutschlands größter Preisvergleich - mehrfacher Testsieger mit TÜV-Zertifikat! Sicher durch den Winter. Na pěkných kvítcích plicníku obdivuji pestrost, vždyť dokážou hýřit barevnou paletou snad všech odstínů růžové a fialové. V našich lesích a hájích roste plicník hojně.


Plicník lékařský je léčivá rostlina z čeledi brutnákovitých.

Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být. Plicník kvete od konce března do května nejprve růžovými květy, které se později zbarví do fialova a při odkvětu zmodrají. Na jedné rostlině tak můžeme najít květy několika barev, tím je také plicník na první pohled nápadný. Plodem jsou hladké a lesklé tmavohnědé tvrdky. Rostlina vyžaduje polostín a výživnou a humózní půdu.


Potřeba je rovněž pravidelná zálivka, protože půda by měla být neustále vlhká. V tradiční lidové medicíně byla bylinka široce používána k léčbě mnoha plicních problémů, jako je kašel, katar, astma nebo tuberkulóza.

V tomto článků se budeme věnovat bylinkám, které jsou velice populární. Byl rovněž typickou rostlinou. Roste v hájích a lužních lesích.


LIDOVÉ NÁZVY: Hvězdoš, pličník, plucník, modrý klíč, červené klíče, čmelník. Vydejte si na první jarní vycházku do lesa, kde lze sbírat plicník lékařský , jenž je jedním ze symbolů začínající bylinkářské sezóny. Sbírají se listy a květy, obojí je výborným lékem na nemoci dýchacích cest. Látky, které plicník obsahuje, jako jsou Vitamín C, třísloviny a minerální látky, usnadňují při nachlazení odkašlávání , mají protizánětlivé a desinfekční účinky.


Plicník můžeme sušit i na slunci, a aby prosychal stejnoměrně, opatrně jej načechráváme. Se sušeným listem zacházíme opatrně, neboť se snadno drolí. Ukládáme do jutových nebo papírových pytlů. Přízemní růžici tvoří chlupaté, skvrnité listy a vyrůstá z ní lodyha s přisedlými listy, které mají světlé skvrny a chloupky. Tato trvalka roste na vlhkých půdách listnatých a jehličnatých lesů.


Podle svého užití získal také název, který proniknul kromě latiny také do mnoha národních jazyků. Sbírá se nať, která poskytuje dnes málo používanou drogu Herba pulmonariae. Někdy se sbírají pouze listy.


Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám můžeme poskytovat lepší služby.

Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Popis rostliny: Ve světlých listnatých lesích si časně zjara můžeme všimnout nápadně různobarevných květů plicníku. Je to rostlina vytrvalá, z. Kunhuty, řepíček, konopěnec, starček, starčec, stonček a úrtobník. Plicník byl ve středověku oblíbenou a hojně používanou léčivou rostlinou, kdy se k. Pulmonaria officinalis L. Plicník obsahuje kyselinu křemičitou (asi ), slizové látky, saponiny, vitamín C, třísloviny (asi ), allantoin, fytosterin, cukry. Všechny druhy plicníků mají růžové květy, jež pomalu přecházejí.


Plicník , jak již samotný název napovídá, se užívá při chorobách plic, jako jsou tuberkulóza, kašel, chrapot, zánět průdušek a. Zajímavosti ze světa rostlin. Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality.


Milí přátelé Aubriety, možná ho znáte, možná ho pěstujete na zahrádce nebo jste ho viděli kvést na okraji lesa. Právě kvete plicník lékařský.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky