pátek 22. března 2019

Rostlina wasabi

Hagebutten-Hecke in herausragender Qualität. Nur solange der Vorrat reicht! Angebote für diese Saison! Vypěstovat wasabi je ale poměrně náročné, takže mimo východní Asii se čerstvé wasabi běžně vůbec neprodává.


Proto jedinou finančně přijatelnou možností v Evropě je domácí pěstování.

Eutrema japonicum (Japonský křen): popis, kultivary, návody na pěstování a množení a prodej. Kromě čerstvého, se používá také jako nakládané, sušené, do omáček a dresinků. Málokdo ví, že v některých restauracích a prodejnách potravin se prodává náhražka jinak velmi drahého a kvalitního pravého wasabi. Ve volné přírodě Japonska můžeme wasabi najít v podrostu stromů a keřů, podél břehů potoků a říček. Roste spíše v chladnějších hornatých oblastech.


Samotné wasabi chutná hořce, lehce pálivě a skvěle doplňuje chuť jemně nakyslé sushi rýže. Zajímavé a užitečné rady, jak na pěstování vlastní rostliny Wasabi, Vám poradí následující video od HOME IN CUBE.

Pokud jste milovníci sushi, štiplavá zelená pasta z wasabi vám určitě není neznámá. Konzumovat se dají i listy, které se skvěle hodí do salátů. Každý den, obdobně jako to v přírodě zajišťuje vláha z vodních zdrojů, vodopádů či potoků, zvlhči půdu a klíčící semínka čerstvou, studenou vodou. Jste-li milovníky sushi a ostré pasty wasabi , pak by Vás mohlo lákat vypěstovat si vlastní rostlinu Wasabi. Pro milovníky pikantního míchaného nápoje Bloody Mary , může být zpestřením přidání wasabi místo pepře, je to opravdová chuťovka.


U wasabi při přezimování (8-10°C) nenastává období vegetačního klidu, je to právě naopak. Díky nízkým teplotám a menší intenzitě světla, začíná rostlina bujně růst. List a řapík se používá do zeleninových salátů, jako příloha k masům, naložené do slanných nálevů nebo do sojové omáčky. Wasabi pochází z Japonska, ale pěstování je. Oddenek strouhaný na velmi jemném struhadle se užívá jako.


Na 5g nesolených burských oříšků budeme potřebovat lžíce wasabi prášku, lžíce kukuřičného škrobu, lžíci vody, bílek, lžičky jemné soli a trošku moučkového cukru. Výzkum týkající se síly wasabi proti jiným druhům rakoviny stále probíhá, ale tato silná rostlina se již v onkologické komunitě několikrát osvědčila. Pamatujte, že pouze originální wasabi má různé isothiokyanáty, které mohou bojovat s celou řadou nádorových onemocnění. Listy a kořen rostliny jsou hojně používány v kulinářské oblasti.


Listy se používají k přípravě salátů, zatímco z kořene se připravují velmi pikantní omáčky a pasty, včetně slavného wasabi.

Silné aroma wasabi , které dráždí sliznici, přivedlo vědce na nápad vynalézt požární alarm pro sluchově postižené osoby. Pokud tento alarm detekuje požár, vypustí do místnosti oblak wasabi prášku, který probudí spící osobu. Coriandrum sativum Koriandr setý Jednoletá rostlina , vyžadující chráněnou, teplou polohu se středně těžkou půdou s dostatkem živin.


Jeho pálivost se více podobá pálivosti hořčice než palu v chili papričkách. Produkuje také silně aromatické páry, které stimulují dýchací (nosní) průchody. Teoreticky by tedy u nás mohla přezimovat v mírnějších oblastech a za vydatné zimní přikrývky. Na zahradě – Jestliže se rozhodnete pro pěstování byliny Wasabia na vaší zahrádce, zapamatujte si, že při přezimování bude. Roste v Japonsku, strouhá se na speciálním struhátku ze žraločí kůže – OROSHIKI, ale až po správném nastrouhání dostane svoji štiplavost a tu správnou chuť.


Tato vzácná bylina Wasabia je rostlinka, dosahující výšky kolem – cm. Má větší srdčité listy vyrůstající ze silného oddenku a bílé, droboulinké květy. A dá se to zvládat v našich podmínkách, popř znáte vyzkoušený postup? Nikdy ho nenechejte vyschnout!


Rostlina v květináči dokonce může stát permanentně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky