pátek 22. března 2019

Roubování třešní

Při roubování za vegetace vám odpadne starost s uskladněním roubů. This feature is not available right now. V roubování třešní se mi osvědčil následující postup.


Kopulací roubuju poměrně brzy - již v březnu. Pokud přeroubovávám třešeň za kůru, pak až v květu. Není se čemu až tolik divit, nicméně nejedná se o nijak výrazně náročný úkon.

Rouby musejí být co nejsilnější. Když si navíc všechno nejprve. Už dva roky zpět jsem si pořízoval knížky, o stříhání stromů a roubování.


Loni jsem kupoval nože a vosk a stromový balzám. A snad předloni jsem měl čest jet chvilku vlakem s panem Fišerou, a nechal si vyprávět o roubování a všechno jsem si hned zapisoval do poznámek v sešitku. V případě sedélkování seřízneme podnož rovně nad posledním, takzvaným tažným očkem na zbytku kůry.


Letošní roubování třešní. Na prvním snímku vzorově přijatý roub Kordie, odebraný z matečného stromu bezprostředně před roubováním 15. Na druhém snímku roub pestré chrupky s polorozvinutými listy,.

Pokud jde o počasí – obecně se nesmí roubovat za deště (mokré řezné plochy by nemusely srůst) a za příliš chladného počasí (mráz). Mám dobré zkušenosti s roubováním třešní ve druhé míze to je přibližně koncem července až začátkem srpna. Znovu jdou dělat píšťalky. Hned po uříznutí ze stromu odstraním listy a nechám jen řapíky.


Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Sicher durch den Winter. Bojíte se roubování ovocných stromů?


Odpověď: Pro úspěšné roubování jako podnož používáme stejný druh. Tedy na jabloň neroubujeme třešeň, ale opět jabloň. Nejčastěji používanými podnožemi pro třešně a višně jsou generativně (ze semen) množené ptáčnice ( Prunus avium ) a mahalebka ( Prunus mahaleb ). Ovocné stromy si vyžadují speciální péči. Pokud chcete mít skutečně solidní úrodu, rozhodně nelze zapomenout na kvalitní roubování.


Musí být co nejtlustší, vyzrálé, nenarašené - ovšem takové dokonalé rouby naleznete spíš na vrcholu koruny stromu. Mohou zajistit pokračování své oblíbené staré odrůdě, vyzkoušet zajímavé novinky aniž by koupili sazenici. Ale první pokusy nejsou vždy úspěšné. Na spodní straně zkrácené větve ponecháme slabší postranní tzv.


Roubování dává pěstitelům svobodu a úžasné možnosti. Obyčejný způsob znázorňuje obrázek 2. V měsíci srpnu děláme průklest peckovin, hlavně meruněk třešní a višní.

Průklest višní každoročně spojujeme s omlazováním , a to tak, že je zkracujeme o převislou část větví. Obvykle platí pořadí v roubování, kdy jako první je na řadě angrešt a rybíz, pak třešně a višně, dále meruňky, švestky, slívy a nakonec jabloně a hrušně. Pro roubování je nejvhodnější čas brzy zjara, kdy se stromy teprve začínají probouzet. Ahoj, potřeboval bych zjistit jaká je trvanlivost třešní v čokoládě. Vím, že to pravděpodobně bude napsáno na obalu, ale jde mi o to, jak dlouho zůstanou třešně v čokoládě chutné , tzn.


Stanoviště třešní, roubování a postupný řez třešně. Třešně a jejich pěstování Dobrý den, máme asi let třešeň, bohužel nevím jaká je to odrůda a každý rok hodně kvete a nasadí plody, které když dorostou velikosti angreštu, tak skoro všechny opadají. Jde o termín, který nám říká, ve kterém týdnu dochází u třešní k zralosti.


Rozlišuje se jich celkem sedm. První třešňový týden může za příhodných podmínek začít již na konci května. Ačkoli si dnes můžete v zahradnictví zakoupit téměř jakékoli naroubované stromy a odrůdy, vlastní roubování je umění, které se vyplatí a výsledky zahřejí u srdce každého zahrádkáře. Právě v druhé polovině srpna je čas vhodný k roubování jabloní, třešní, višní, ořešáků, rybízů a angreštů.


Vážení zákazníci, v současné době pracujeme na nové nabídce ovocných stromků pro podzimní sezónu, postupně budeme přidávat nové odrůdy. To je sice trošku široký pojem, ale v dnešní klimaticky rozkolísané době to platí dvojnásob. Vždy je nejlepší pozorovat přírodu, naučit se naslouchat, co nám sama napoví, a pak se tím řídit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky