pátek 29. března 2019

Sazenice okurek

Inzerát sazenice okurek nakladaček v okrese Liberec, cena 10Kč, od romyleny na Sbazar. Popis: prodám ks, odrůda Dafne F okamžitě k odběru. Pěstování okurek je mezi našimi zahrádkáři velmi oblíbené. Místo pěstování okurek: Volná půda, pařeniště, nízký fóliový kryt, fóliový tunel, fóli-ovník nebo skleník. Půda spíše kyprá, propustná a zá-hřevná s vysokým obsahem humusu a živin.


Nejvyšší potřeba vody je od května do července.

Okurka je teplomilná rostlina, která je vcelku nenáročná, ale vyžaduje naši péči. U nás se nejvíce pěstují okurky salátovky nebo nakládačky. Salátovky se hodí především do foliovníku nebo skleníku, nakládačky se pěstují venku na záhonech. Rozlišujeme okurky jemnoostné a hruboostné.


Sazenice musí být silné a pevné Pokud si pěstujete sazenice salátovek v bytě, nočních patnáct stupňů Celsia bohatě postačí. Méně světla v bytě a vyšší teplota by sazenice příliš „vytáhly“, proto nepřetápějte. Jak jsme přišli na melouny?


Před několika lety jsme koupili a vysadili první.

Okurka (salátovka) se může roubovat na tykvovou podnož. Tykev totiž více roste a je odolnější proti chorobám, chladu, suchu. A urychlí se tím sklizeň okurek. Ať už ve skleníčku, nebo za oknem, vypěstování kvalitní sazenice okurek trvá asi až týdny.


Datum výsevu tedy volíme podle toho, kam pak sazenice budeme vysazovat: Na záhon v zahradě (a zda při tom použijeme nízký kryt z netkané textilie nebo folie či nikoli), nebo do skleníku či fóliovníku. Nemocní sazenice okurek a dalších nemocí, včetně padlí, Fusarium vadnutí, peronosporosis a virus mozaiky okurek, ale se správným obsahem a dobré sazenic péče okurky stávají odolné vůči jakékoli nemoci. Pokyny ohledně toho, jak správně zasadit sazenice okurek , uvedl, že v případě, že semena nelíhnou, listy žloutnou, vadnou a rostliny, mohou být příznaky nemoci nebo škůdců útoku. Pokud se zvýší vlhkost, pak vznik bílé hniloby, plísně a na kořenech se objeví hniloba kořenů.


Kromě toho může roztoč roztočit. Parfémy, kosmetika, úklid a domácnost, hobby. Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Začátkem února jsem nasela okurky FORMULE F1. Zkušená zahradnice mi řekla, že je můžu.


Pro velký zájem o ně Vám úspěšným pěstitelům doporučujeme jejich včasnou rezervaci předplacením již dnes. Přestože pěstování okurek je poměrně snadné, musíte počítat s celou řadou chorob a škůdců. Dejte si pozor hlavně na svilušky a plíseň okurkovou.


Proto je třeba pravidelně kontrolovat sazenice a také okurky preventivně ošetřovat.

Rostliny okurek se ovšem samy do výšky nepnou (na rozdíl od popínavých fazolí apod.). Musíme jim pomoci - ovíjením kolem provázků nebo naváděním do ok sítí. Díky tomu, že produkujeme pouze kvalitní sazenice jahod po kterých je stále větší a větší poptávka JSME NEJVĚTŠÍMI PRODUCENTY SAZENIC JAHOD V ČR.


Přijďte k nám a přesvědčte se. Sazenice se předpěstovávají z výsevu do balíčků, hrnků nebo sadbovačů s většími buňkami. V případě výsevu okurek můžeme použít i rašelinové tablety jiffy, ale volíme co největší tablety, protože sazeničky okurky rychle narůstají. Záhon můžeme též pokrýt černou netkanou textilií nebo fólií a do otvorů, udělaných do nich ve vzdálenosti centimetrů ve tvaru kříže, čtverce nebo kruhu, nasejeme semena nebo vysadíme předpěstované sazenice okurek. V tomto případě můžeme nechat na záhonu přikrývku, která brání růstu plevelů pod ní, po celou dobu vegetace.


Sazenice vysazujeme, když mají mimo děložních lístků alespoň jeden pravý list a dobře prokořeněný bal. Pokud mají sazenice nažloutlé listy, vyřadíme je z výsadby. Roubované sazenice okurek mají větší výnosy a jsou odolnější proti plísním a virózám.


Sazenice okurek nesázíme příliš hluboko, protože potřebují teplo a vzduch. Po přesazení vzrostlých okurek (pět i více listů)do skleníku mi všechny hynou. Nevíte jak tomu zabránit.


Předpěstované sazenice, které mají přijít na stanoviště, musí být kompaktní, tmavě zelené, nikoli světlé nebo nafialovělé z chladu či sucha. Na venkovní záhon sazenice vysazujte až po odeznění mrazů, tedy asi v polovině května. Ale nakličováním semen okurek získáme v nejlepším případě pár dní, a riziko neúspěchu je značné. Proto sám za sebe nakličování okurek nedoporučuji.


Nejběžnější chyba, která se zde dělá, je nakličování v přílišném mokru, a to žádná semena, a zvláště pak okurková, nesnášejí: nevyklíčí, a shnijí. Rozhodující pro růst rajčat jsou podnože ´Vigomax´ Fod přírody rezistentní proti škůdcům jako háďátka a proti korkovitosti kořenů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky