pátek 29. března 2019

Jak zasadit levanduli

Chcete mít levanduli krásně rozkvetlou každý rok? Podívejte se na krátké a názorné video v detailu jak stříhat levanduli. Jak pěstovat levanduli v našich podmínkách. Jaké pro ní zvolit stanoviště a jak o ní pečovat, abychom se těšili z krásné vůně a nádherných fialových květů co nejdéle. Ostříháme květy se stonky v části, kde končí lístky.


Způsoby sušení levandule se nabízejí dva. Prvním je volné uložení do papírové krabice, kde vyskládáme natrhané kvítky se stonky vedle sebe a uložíme do sucha. Druhým více známým způsobem je zavěšení levandule ve svazku květem dolů. Semena levandule vyséváme na jaře, ideálně v únoru a březnu, do misky nebo truhlíku. Pěstujeme při teplotě okolo °C.


Vzrostlé sazenice levandule přesazujeme po otužení na otevřený záhon. Jak zasadit na záhon levanduli , okouzlující keřík s podmanivou vůní modrých květů 5. Nevíte, jak proti ní bojovat? Pak si přečtěte tento článek o bolestech hlavy.


Levandule pochází ze Středomoří, proto prospívá na. Inhalováním výluhu z levandule lze ulevit při astmatu a kašli. Podpoříte tak svůj krevní oběh. Vůbec nejrozšířenější je vnitřní užití pitím levandulového čaje.


Opět se rozhodujeme podle toho, jakou jsme vybrali. Jestli venkovní levanduli , která přežije zimu, vybereme jí v podstatě jakékoliv. Plně vzrostlá levandule vám dá – 8. Vyrovná se hravě se m i slunečním úpalem, ovšem stín, trvalé zamokření a jílovitou půdu zvládne jenon stěží. Velmi luxusně a efektně se levandule vyjímá v nádobách v provensálském stylu, který snadno navodí známou atmosféru jižní Francie.


Jak keř produkuje další květy během sezóny, stříhejte je podle potřeby. Oblasti s menším druhem levandule většinou kvetou v pravidelných intervalech a je proto potřeba je podle toho zastřihovat, aby květy vykvetly znovu. Všeobecně platí, že levandule se chová stejně jako jakákoliv jiná kvetoucí rostlina – když ji ostříháte brzy hned u paty, stihnou vyrůst nové květy a díky tomu budete moci sklízet víckrát, než jednou do roka. My jimi máme posázeny trávní panely, kde jsou trsy rostlinek od sebe.


Množení levandule není nic složitého, jen se musí vědět, jak na to. Kromě známého řízkování levandule existují i další způsoby. Dáme vám návod na osvědčené metody množení levandule.


Poradíme, co dělat aby se namnožené levanduli dařilo a taky jak zásoby levandule využít. Toužíte si zasadit na zahrádce vlastní levanduli ? S následujícími tipy to hravě zvládne opravdu. Oblíbená je jak pro svůj vzhled a vůni, tak pro své nesporné léčivé účinky a její využití je opravdu široké – přes dekorativní účely až po ty zdravotní. Já jsem si letos nasadila levanduli ze semínka.


Nechce se mě sadit do volné půdy, protože na těch. Popravdě řečeno, nejjednodušší je ty keříky skutečně vykopat a zasadit nové. Naše rada totiž bude znamenat, že rok se budete koukat na podivný uschlý. Na podzim můžete levanduli také množit, a to pomocí řízků. Celkově pak působí jako krásný vonný koberec.


Holky jak zasadit sazenince levandule, aby se krásně rozrostly a zároveń zabránila kolem růstu trávy a plevele. Když udělám díru na sazenici. Pavla Růžičková Voňavá levandule je známá především svou nádhernou, omamnou vůní, nádhernými květy a nádhernými fotkami širokých lánů polí ve Francii v oblasti Provence. Nejlepší je ale natrhat si čerstvou levanduli přímo na vlastním záhonku. Elegantně svázané paličky z levandulových květů vám nádherně provoní šatník.


Doufám, že mi s tím někdo pomůžete, levanduli miluji a hrozně ráda bych jí měla alespoň za oknem, když nemám zahradu. Ale jak jsem psala, na pěstování čehokoliv jsem levá, proto se raději ptám odborníků.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky