úterý 26. března 2019

Moniliová spála meruněk

Moniliový úžeh zvaný též spála zanechává na stromech spálené konce větviček, které mohou být mylně považovány za zničené mrazem. Přitom zůstávají na větvičkách, které vypadají jako spálené (proto též úžeh nebo spála ). Příznaky napadení květů, které neopadávají a zůstávají na stromech, připomínají poškození mrazem. Na napadených letorostech se velmi. Moniliová spála patří k nejvíce rozšířeným chorobám meruněk.


Jarní mrazíky v době květu meruněk dokážou zničit celou úrodu. Napadány jsou především květy v průběhu kvetení a mycelium pak následně prorůstá stopkou do větévek. Tato choroba napadá především meruňky a višně, včetně okrasných višní (silně náchylná je např. višeň plstnatá).


V menším rozsahu napadá i třešně. Listy na napadených větvičkách postupně vadnou a usychají, ale přitom neopadávají. Moniliniová spála a moniliniová hniloba plodů patří k nejvážnějším houbovým chorobám peckovin.


V posledních letech je moniliniová spála hospodářsky nejškodlivější chorobou višní a meruněk v ČR. Choroba přezimuje v napadených plodech a větévkách. Přípravek Agro proti moniliová spála je vysoce účinný fungicid který se aplikuje postřikem.


Vysoce toxický pro vodní organismy, s dlouhodobým. Slouží k ochraně proti moniliové spále meruněk a višní. Chrání rostlinu před napadením (prevence), ale také po infekci (kurativní účinek). Fungicidní přípravek proti moniliové spále meruněk , višní a plísni šedé u jahodníku. Web Zahrada-centrum si klade za cíl stát se Vaším přehledným rádcem a pomocníkem v příjemných chvílích volna strávených venku na zahradě.


Ochranný postřik proti monilióze plodů nebylo v této době možné provést. Kromě toho některé stromy meruněk z jakoby uschly a během. Chci jenom sdělit, že v oblasti Loun, zvláště poblíž řeky, zejména v mrazových kotlinách je takto postižena letos většina meruněk. V období kvetení mycelium prorůstá přes bliznu do semeníku, ničí květ, později plodonoše a jednoleté výhony, které vadnou a usychají. K ochraně proti moniliové spále meruněk a višní.


Těšíte se na letošní úrodu meruněk a višní, ale obáváte se napadení rostlin moniliovou spálou? Napadené jsou také větévky, kde části nad postiženým místem zavadají a uschlé listy zůstávají na větévkách viset. Dobrý den, můžete mi prosím poradit, co se s tím dá dělat? Dá se ten strom zachránit?


Viditelně oschla jen jedna větev, tu jsem odstranila. Monilióza, neboli též moniliová hniloba jádrovin je choroba ovocných stromů, která se projevuje především napadením plodů a letorostů. Je způsobena cizopasnými houbami rodu hlízenka ( Monilinia ), často jde o hlízenku ovocnou ( Monilinia fructicola ), mezi další časté původce patří například hlízenka chabá ( Monilinia laxa ). Monilíniová spála napáda najmä marhule a višne (dokáže však spôsobiť škody aj na iných druhoch kôstkovín či jadrovín), monilíniová hniloba napáda všetky druhy kôstkovín a jadrovín. Srovnejte ceny, přečtěte si recenze, najděte podobné produkty a příslušenství. Plody meruněk dozrávají v závislosti na teplotě, nejčastěji koncem července a během srpna.


Pokud včas poznáme, jakou chorobou trpí, je možné zachránit celou úrodu meruněk. V rokoch intenzívneho napadnutia zasychajú kvety (akoby boli spálené, preto sa monilióza nazýva aj ,, moniliová spála “), zasychá taktiež rodivý obrast a konáre a na miestach infikovanej a zdravej časti výhonkov, sa objavuje glejotok. U broskvoní a meruněk způsobuje toto onemocnění houba Leucostoma cineta.


Klejotokem napadené části odstraňujte na začátku vegetace.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky