čtvrtek 28. března 2019

Jak pěstovat meduňku

Sázet můžete jak sazeničky, tak kvalitní semena meduňky. Mateřídouška jako bylinka nebo voňavý doplněk trávníku. Jako ostatní bylinky, i meduňka se sbírá těsně před rozkvětem.


Jak a kdy meduňku sklízet. To je v tomto případě v období červen – srpen. Po odkvětu ztrácí svou vůni. Nať a listy se sklízejí za slunného a suchého počasí, ideálně okolo poledne.


Vyzkoušejte si ji vypěstovat i Vy. Nikdy jsem nepěstovala bylinky. Vyhovují jí chráněná stanoviště v polostínu, ale zvládne i přímé slunce a méně.


Nejlépe uděláte, když skleník postavíte na jižní straně. Severní směr není dobrý pro pěstování většiny rostlin, natož pak meduňky. Meduňka je rostlinou zcela nenáročnou. Kvete od června do srpna a můžete ji sklízet opakovaně. Sdílejte tento příspěvek se svými přáteli!


Jedno po druhém, pěkně postupně. Instrukce ti pošlu vždy, když je budeš potřebovat. Na záhon je vysazujeme nejlépe.


Přitahuje včely – především včelaři by měli meduňku pěstovat v blízkosti svých úlů, neboť tuto rostlinku včely milují. Zdroj Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Najdete u nás rady, typy a informace pro. Přinášíme rady, typy a informace pro. Sklízíme listy ( Folium melissae ), i celé výhony ( Herba melissae ), ale nať se k léčebným účelům sbírá ještě před rozkvětem.


Co se dá pěstovat na balkoně a jak ? Bylinky, zelenina i ovoce. Na severní straně zvládnete z bylinek mátu, meduňku , petrželku nebo pažitku. Můžete použít v podstatě cokoliv. Truhlíky třeba na bylinky, květináče různých.


Ozimá cibule je například Hiberna nebo Augusta. Seje se v srpnu, přezimuje (pod sněhem) a na jaře velmi brzy vyraší. Sklízí se jak jarní nať, tak během léta narostlá cibule. Nelze ji však potom skladovat přes celou zimu, je určena k okamžité spotřebě nebo ke konzervaci, mražení, sušení. Hlíva ústřičná je známá svými blahodárnými účinky na lidské t. Maliny, obzvláště horké maliny, jsou delikatesou, o tom nelze pochybovat.


A jsou i velmi drahou delikatesou. Ovšem pokud máte trochu místa na balkoně, na terase nebo v zahradě, můžete si sami vypěstovat dost malin na to,. V České republice najdeme nejčastěji pěstovanou odrůdu pod názvem „Citra“. Vyznačuje se, jak už název napovídá, příjemnou citrónovou vůní.


Zálivka Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Petržel můžete pěstovat s pažitkou, meduňku s dobromyslem, majoránkou a bazalkou a tymián s rozmarýnem a šalvějí. Dále vždy myslete na to, že vysoké rostliny nesmí zastínit nízké. Vyšší bylinky proto saďte vždy do pozadí záhonu nebo ještě lépe – v samostatné skupince. Katka Horakova Domácnost , Hobby , Květiny , Zahrada Mečík je jednou z nejznámějších rostlin, které se u nás pěstují.


Ať už se rozhodnete pěstovat kterýkoli z druhů celerů, důležité je jeho předpěstování. Začněte s tím již v únoru nebo březnu, protože celer má dlouhé vegetační období. Jde například o mátu, šalvěj, meduňku , tymián či levanduli. Mezi jednoleté bylinky, které slouží po jednu vegetační sezonu, patří bazalka, saturejka, majoránka nebo petržel.


Má tedy vyšší nároky na teplo, na kolísání teplot ve dne a ochlazení v noci, na déle trvající deště a špatné povětrnostní podmínky. Víte o nich, ale čtete výjimečně a považujete je za užitečné. Občas čtete, ale nepovažujete je za užitečné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky