pátek 29. března 2019

Levandule hnojení

Levandule můžeme také poměrně snadno rozmnožovat. Z dospělé rostliny ostříháme na jaře nebo v létě řízky. Stříháme v místě, kde je rostlina ještě ohebná, ale přitom již natolik dřevnatá, že by se při přehnutí zlomila.


Substrát udržujeme mírně vlhký. Ideální je zvolit u levandule řez opravdu radikální. Zpočátku se sice bude zdát, že rostlina je malá, ale nebude tomu tak.

Postupně se rozroste a bude skutečně košatá. Ostatně celou skalku anebo celý prostor na balkonu nemusí zabírat pouze levandule, když vypadá krásně. Lavandula stoechas), má velká nachová kompaktní květenství, ale je poněkud choulostivější. Vlněná levandule (Lavandula lanata ) má velká květenství a je stejně jako předchozí druh ideální do přenosnýchnádob. Stejně tak ani není levandule náročná na hnojení.


Dokonce v případě kvalitní zeminy není potřeba hnojit. Záleží, jestli chcete a budete pěstovat levanduli v interiéru či na balkoně. Pokud bude mít dobrou zeminu, nemusíte levanduli hnojit vůbec.

Důležitý je také dostatek slunce. Potřebují velmi málo hnojení při vysazování, i když rostliny v květináčích budou potřebovat hnojiva více. Polštářek naplněný levandulí umístěný pod polštářem podporuje klidný spánek.


Je ale také možné narazit na levanduli modrou, růžovou i bílou (druhů existuje 3 v našich podmínkách se nejvíce pěstuje levandule lékařská). Právě teď je ten pravý čas. Pravlastí levandule lékařské je Persie, odkud se rozšířila do Řecka i Římské říše. Latinské pojmenování souvisí s jejím prvotním využíváním. Ale čas od času zahradníci zjistí, že jim umírají.


Kouzlo levandule a navození francouzské atmosféry si může dopřát i ten, kdo nemá zahradu či je frankofilem a rád se obklopuje vším, co náleží k malebné Francii. Mladé rostlinky zalévejte pravidelně, starším přiměřená zálivka prospěje, nicméně rostliny se bez ní kupodivu celkem dobře obejdou. Rozhodně je lepší trochu sucha než přemokření. Existuje více než druhův tohoto aromatického polokeře, ale mezi nejznámější v našich podmínkách patří levandule úzkostlivá nazývaná i lékařská a levandule španělská. Květy levandule také sušíme a pokládáme do šatní skříně na prádlo.


Nejenže prádlo provoní, ale také odpuzuje šatní moly. Nejčastěji ji pěstovali mniši a postupem času se dostala. Nevyžadují výrazné hnojení.


Doporučujeme provádět pravidelný zpětný řez, aby došlo k vytvoření kompaktního keře. Nemusíme se bát odstranit až původní rostliny.

Velmi často jsou součástí trvalkových záhonů. Lze z nich vytvořit atraktivní nepravidelný nízký plůtek. Vlhká zem má pro levanduli katastrofální následky – nepřežije. Pokud po ní toužíte a nemáte zahradu, pěstovat ji můžete i doma v květináči. Volba půdy a hnojení Hodně důležitý je při pěstování levandule především správný výběr substrátu, v němž má levandule růst.


Ideálním substrátem je takový, v němž převažuje písečný základ. Miminka levandule Okurky Proměna Kedlubny Pěstování cuket. Nový nebezpečný škůdce 13. Moc vlhkosti ji škodí, hlavně v zimě kdy jí vyhnívají kořínky - na úkor toho potom málo kvete, pokud to teda přežije.


Květ levandule je součástí známé provensálské směsi koření (květ levandule, tymián, šalvěj, bazalka, fenykl). Provensálské koření se používá ke kořenění různých druhů masa, omáček a pizzy. Jícha se získá více či méně dlouhou macerací rostlin v nádobě (pozor ne kovové).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky