čtvrtek 28. března 2019

Plody hlohu

Z hlohu se vyrábí několik léků, květ a někdy i tinkturu koupíme v lékárně. Hlavní a nejvýznamnější léčebné použití hlohu vychází z jeho vynikajícího působení na tak časté a nebezpečné srdeční choroby. Nechejte na slunném místě odležet po dobu týdnů, občas protřepejte. Poté přeceďte a užívejte 1x denně preventivně proti srdečním chorobám. Plody hlohu sú tiež červené.


Takto asi by sa dali jednoducho vysvetliť vlastnosti podľa východnej medicíny.

Pôsobením týchto vlastností na srdce, srdcový sval- obal srdca, bude bylina podporovať jeho činnosť, bude zrýchľovať obeh krvi ale zároveň aj ukľudňovať ducha, ktorý vraj sídli v srdci. Srdce, ktoré bije pomaly, s ťažkosťami, má aj ducha nekľudného. Prejaví sa to úzkosťou, strachom, bojazlivosťou a pod.


Odvar z hložinek – plody hlohu – říká se jim také hložinky – nejsou tak účinné jako květy, ale lze je dobře použít – hložinky vaříme asi minut v půl litru vody po dobu 20ti minut – hložinek je tolik, aby “zaplnily vodu” a nečouhaly nad hladinu – odpovídá zhruba jedné hrsti plodů. Pak přecedíme a užíváme jeden až dva šálky denně. Dozreté plody sa zbierajú na jeseň (september až november).


Recept čaj z hlohu (pitie) Potrebujete: vrecko porciovaného čaju z hlohu alebo ČL usušeného a pomletého hlohu (plodov), deci vody. Sbíráme je zcela vyzrálé, sytě červené, vyhýbáme se poškozeným nebo červivým malvicím. Proto je vhodné s podáváním hlohu začít ještě ve chvíli, kdy k léčbě syntetickými léky nebylo nutné přistoupit, tedy při prvních náznacích choroby nebo jako její prevenci.

Sušené plody Hlohu obyčajného určené najmä pre tých, ktorých trápi vysoká hladina krvného tlaku, obezita alebo cievne problémy. Sú plné zdraviu prospešných zlúčenín - antioxidantov ako sú flavonoidy, rutín, epikatechín, katechín, quercetin,. Tieto zlúčeniny pomáhajú rozšíriť krvné cievy, predchádzať poškodeniu ciev a zlepšiť prietok krvi.


Pripravujú sa z nich džemy, kompóty alebo čaje. Zberajú sa len zdravé a nepoškodené plody hlohu. Malé plody sloužily v dobách hladu jako potrava Výtažky z hlohu poslouží především starším lidem k povzbuzení srdeční činnosti, ovšem také mladým, a to v případech, kdy jejich srdeční činnost zatěžoval stres či nemoc.


Protože hloh má trny, používáme silné kožené rukavice. Takto sebrané plody je třeba důkladně přebrat a odstranit listy či větvičky. Po prvních mrazících už hložinky nesbíráme. Výhodou hlohu je, že na rozdíl od mnoha jiných bylin s účinkem na srdce a krevní oběh není toxický, nejsou u něj známé žádné nežádoucí účinky, jediným problémem by mohla být kontraindikace s jinými léky. Léčivé účinky mají listy a plody hlohu (takzvané hložinky), ovšem ne tak výrazné jako květ.


Květy hlohu obsahují éterických olejů a listy spolu s plody pomáhají zneškodňovat volné radikály. Výtažky z květů a listů hlohu jsou klinicky uznaným fytoterapeutikem např. Prostredníctvom extraktu z Hlohu obyčajného dochádza k postupnému a prirodzenému pôsobeniu najmä na srdce, cievy, nervový systém, imunitu a vitalitu a to dlhodobo V prípade, že je Hloh obyčajný jedinou látkou v danom prípravku, najčastejšie sa jedná o prípravok s pôsobením na srdce, cievy a správny krvný obeh. Bojujú s nepríjemnými stavmi v období menopauzy.


Priaznivejšie výsledky dosiahnete až po dlhšom užívaní hlohu, preto nestrácajte trpezlivosť. Suší se v tenké vrstvě za dostatečného větrání nebo umělým teplem. Zralé plody hlohu obecného se sbírají od září do listopadu.


Toto teplo by nemělo přesáhnout šedesát až sedmdesát stupňů Celsia.

Pokud jste plody málo prosušili, snadno zplesniví. Jeho plody majú červenú farbu a vzhľadom pripomínajú šípky. Odporúčame kapsule z Hlohu 1 čistý Hloh obyčajný kvet kapsule pre naše srdce, cievy, nervy, relaxáciu, spánok. Dnes se sice dají koupit různé vitamíny nebo prášky téměř na vše, co vás trápí.


Rozhodně ale nezapomínejte na dary přírody, protože i ty mohou být.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky