pondělí 25. března 2019

Okurky rychlokvašky

Množství všeho ostatního záleží na velikosti okurek a nádoby. Vyvařte nádobu, ve které budete kvasit. Dno nádoby vystelte listím a do nádoby naskládejte. Když byla o prázdninách sezona okurek, maminka nestačila rychlokvašky nakládat.


Protože my děti a naši kamarádi, jsme je konzumovaly po kilogramech.

Za až dny ochutnáme. Pak je dobré okurky vyndat a mám dobrou zkušenost s jejich omytím a uložením do krabičky v ledničce i bez láku. Vydrží několik dalších dní. A protože receptů na rychlokvašky existuje velké množství, byla bych moc ráda, kdybyste se třeba podělily.


Přihodíme několik kuliček pepře, nového koření a. Zalejeme převařenou horkou vodou se solí (dkg na litr vody). Hrnec s rychlokvaškami zavážeme a necháme v teple.

Rychlokvašky nejlépe chutnají ke krajíci chleba se sádlem. Okurky pečlivě omyjeme a propícháme vidličkou. Tak jsem zvědavá, co si přinesu.


Ve videu uvidíte náš domácí recept, jak z přerostlých okurek nakládaček vyrábíme rychlokvašky. Jednoduché, výborné a zdravé! Před týdnem nás kamarádi pozvali na grilování a měli prostě báječné kvašáky, močáky, rychlokvašky , nebo jak chcete. Tyto okurky jsou na zimu, nazývají se kyselé nebo slané, proto se dává DEKO nebo něco podobné. Nemáme soudek, tak dáváme do velké sklenice a zakryjeme celofánem a gumičkou.


Myslím, že výraz rychlokvašky nebo kvašáky není celkem správný. To jsou skutečně letní vykvašené okurky do 7-dní na rychlou konzumaci, kde se dává vinný, višňový, případně křenový list, kopr a já dávám i česnek. Nádobu přikrytou igelitovým sáčkem, který jsme na několika místech propíchali a zajistili gumičkou, necháme stát na teplém místě (v běžné pokojové teplotě). Rychle se nám pak hromadí přerostlé okurky, které zpracováváme různě.


Většinou je nastrouháme na okurkový salát, vylisovat z nich můžeme i osvěžující šťávu nebo je zkrátka jednoduše naložit do velkého hrnce a vyrobit z nich letní lahůdku – okurky rychlokvašky. Nejoblíbenější recept českých kuchařek. Udělejte si je podle své chuti, stačí přidat třeba trochu chilli nebo jednu.


Opatříme si listy vinné révy, pokud nemáme může.

Už jste letos zavařovali okurky ? Jestli ne, je správný čas. A když na to přijde, nemusíte k tomu mít ani oheň, teploměr a složitou směs koření. Během hodiny vodu ještě doplním až k okraji sklenice.


Zavíčkuji a uložím do sklepa. Nejvhodnější jsou okurky dlouhé 9-15cm. Listí také dobře opláchneme. Kvašené okurky se nejčastěji dělají z přerostlých nakladaček. Nedají se dlouho skladovat, ale jsou velice oblíbené a snadno si je připravíte doma.


Na výrobu tří litrů nálevujsem. Po té okurky uložím do chladu a temna, aby se proces zastavil. Všechna práva vyhrazena. Kvašáky v receptech u jiných konzervátorů dělá kopr - já jej ovšem nepoužívám.


Okurky, cibuli a rozkrájenou papriku podlijeme vodou a rozvaříme. Dřeň prolisujeme, do protlaku vmícháme přísady a vše za stálého míchání provaříme. Hořčičné semínko ponoříme do protlaku v gázovém sáčku, který po varu vyjmeme. Vaříme tak dlouho, až kečup zhoustne.


Větší okurky propícháme vidličkou, vložíme je nejlépe do speciálního kameninového hrnce na „ rychlokvašky “, prokládáme koprem a oloupanými stružky česneku. Pak je zalijeme převařenou vodou se solí – na litr vody se přidává lžíce soli. Hrnec zakryjeme a jeho obsah necháme v teple kvasit přibližně dní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky