úterý 7. dubna 2020

Zavařování nektarinek

Vhodné jsou sklenice o objemu litru (plus mínus). Sklenice i víčka předem vymyjeme a vypaříme vřelou vodou. Připravíme cukerný sirup (= cukr dobře provařený s vodou).


Na jeden litr vody přidáváme 3až 5gramů pískového (krystalového) cukru. Nevadí, vyzkoušejte zavařování nektarinek a potěšte se jejich chutí, kdykoliv jen budete chtít. Recepty jsou jednoduché a nenáročné na čas.


Ještě před dvaceti lety zavařovala snad každá česká hospodyňka. Sehnat v zimě ovoce nebylo jen tak, a proto se v létě zavařovaly přebytky ze zahrádek i lesní plody. Na povrch poklademe osminky nektarinek a vše přelijeme vyšlehanou směsí vajec, lžic cukru, lžic mouky acitronové šťávy. Pečeme v předehřáté troubě při 180ºC dozlatova. Využití a konzervace nektarinek je naprosto stejná jako u plstnatých broskví.


Ovocné koláče ze zmrzlého těsta. Použijeme švestky, meruňky, jahody i broskve. Po oloupání patří broskve k nejstravitelnějšímu ovoci. K zavařování respektive ke konzervování ve sklenicích vybíráme broskve sice plně zralé, ale pevné.


Jde to snadno, jen je třeba znát prostinkou „fintu“ - broskve na jednom „pólu“ křížem nařízneme a spaříme vroucí vodou. Necháme je v ní asi dvě minuty. Nektarinkový kompot s pomerančem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle videoreceptu.


Potřeby k zavařování Bez zavařovacích sklenic a víček, případně speciáních plechovek se neobejdete. Zavařování višní recepty, které budete milovat. Příprava: Omyté třešně naskládáme do sklenic a zalijeme studeným cukerným roztokem. Zavíčkujeme je a sterilujeme minut při °Celsia.


Erkunde Andreas Pinnwand „Marmelade ohne Zucker“ auf Pinterest. Weitere Ideen zu Brotaufstriche, Gelee und Marmelade. Při zavařování ovoce se snažíme uchovat v co největší míře vitamíny, zabránit rozkladným změnám plodů a zneškodnit mikroorganismy schopné potraviny rozkládat. Dobrou zavařeninu vyrobíme jen ze zdravých, čerstvě natrhaných plodů, které zpracujeme jednoduše, šetrně a rychle.


Pokud budete v medovém roztoku chtít zavařit meruňky, broskve, angrešt, rybíz nebo višně, dává se na litr vody 2až 3gramů medu. Medový roztok se používá místo vody a cukru. Jablka, rajčata a cibuli nakrájíme na kostky (jedno, o jaké délce strany, stejně se rozblemcají), dáme do hrnce rozvařit - ničím nepodléváme,. Kyselina citronová podporuje želírovací proces a zvýrazňuje chuť ovoce i zeleniny při zavařování. Je vhodná na dochucení salátů, kompotů a nápojů.


Doba zavařování se liší podle typu zavařovacího hrnce, který máte, a nadmořské výšky, v níž se nacházíte. Ujistěte se, že si přečtete instrukce k vašemu hrnci. Je tu čas na domácí zavařování.


A protože se letos ovoce urodilo hodně, zkuste experimentovat a udělejte dva džemy v jedné sklenici. Co říkáte na kombinace nektarinek a ostružin, nebo broskví a malin? Vrstvené džemy dva v jednom můžete udělat z jakékoli jiného ovoce.


A pokud vaše oblíbené druhy ovoce nedozrávají stejně, nevadí, ranější dejte zmrazit, aby bylo. Některé starší odrůdy nektarinek se od broskví liší i zbarvením, neboť na žlutém nebo zeleném podkladě mají mají zelenkavý, někdy dokonce purpurový nádech. Nejnápadnější ovšem na nektarinkách je, že jejich slupka postrádá jemné chmýří, které je pro broskve tak typické, ale naopak je hladká a lesklá, takže plody se podobají velkým zaskulaceným švestkám.


Jak již bylo zmíněno, zakrslé či balkónové typy nektarinek i broskvoní se musejí. This Pin was discovered by Pavla Micankova. Discover (and save!) your own Pins on Pinterest. Nakrájíme na malé kousky.


Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas. S napadáním nektarinek máte pravdu.


Mám dvě odlišné odrůdy, asi s měsíčím rozdílem dozrávání a obě, jakmile nektarinky byly již v obdobíé sklizně, napadly vosy a nektarinky pak začaly velmi rychle hnít. Musel jsem je otrhat, protřídit,bylo to již asi pozdě, i pak rychle hnily. Proto chci zkusit je příští rok částačně otrhat již o něco dříve, než je vosy.


Podle potřeby podléváme vodou, aby se nám hmota nepřipalovala. Právě si prohlížíte závěrečný, 4. Obsahuje dalších dvacet receptů, jak zavařit jablka , hrušky a švestky, a deset receptů na konzervaci hroznového vína, brusinek a ořechů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky