pátek 17. dubna 2020

Postřiky jabloní

Každý má své specifika, právě podle odlišných škůdců a nemocí, které strom napadají. V praxi provádějte odděleně postřik jádrovin, peckovin, keřů a dalších. Vždy také podle doby účinnosti postřiku.


Dobrý večer, nevím, jestli to někde tady na foru již bylo zmíněno, ale nikde jsem to nenašel. Zajímalo by mě, kolikrát za sezonu jsou stříkány nebo. Jarní postřiky stromů je třeba uskutečnit včas!

Rubrika: Ochrana zahradních rostlin a stromů - Autor: Radek Štěpán - Komentáře: Ochrana ovocných stromů a keřů je velmi diskutovanou záležitostí. Sviluška ovocná, sviluška jabloňová - nutný je jarní postřik, ničí vajíčka. To je ale na každém, jak se rozhodne.


Produkce bez jakékoli chemie má svůj význam a místo. Kdo ale nechce ochranné postřiky ovocných dřevin provádět, určitě by na tento článek ani neklikl. Nejvážnější chorobou jabloní , která každoročně nadělá ovocnářům nejvíce starostí je strupovitost jabloně - původcem je houba Venturia inaeqalis, konidiové stadium Spilocaea pomi (obr. 1). Mšice znehodnocují rostliny, které pěstujeme.


Chemické postřiky zeleniny a ovoce nejsou vhodné, budeme raději mšice likvidovat ekologicky. Choroby jabloní - padlí, strupovitost jabloně.

Velmi zjenodušeně si vystačíte s jedním insekticidem a jedním fungicidem - Zolone a Clarinet ve směsi na všechny čtyři postřiky. Ale hrozí vznik rezistence, přípravky mají různé ochranné lhůty apod. Tedy se musíte vzdělávat. Kupte si nějakou odbornější literaturu, typu chemie na zahrádce, odborné časopisy s obrázky o zahradě pro celou. Souprava pro jarní ošeření jabloní.


Obsahuje insekticidní přípravek Reldan a smáčedlo Silwet Star pro účinné jarní ošetření proti přezimujícím. V březnu a začátkem dubna je čas na postřik proti chorobám a škůdcům. My se podíváme na jednotlivé choroby ovocných stromů na postřiky, které by na ně měly dokonale platit. Pojďme tedy na jednotlivé nejznámější choroby.


Ochrana jabloní proti červivosti To jdete sadem, je horko a prohýbající se větve nabízejí osvěžení. Utrhnete jablíčko, jen tak ho otřete o tričko a zakousnete se. Krásně to křupne, jak se do něj zuby zaboří, zavoní vám pod nos a šťáva na jazyku chutná - tak by to mělo být. Nevíte identifikovat chorobu, škůdců či poškození na Vaší jabloni a zároveň použít adekvátní přípravek či postřik?


Pokud prší a je teplo, přidáme další postřiky , dokud nezačnou bobule měknout. Vhodnými přípravky jsou pro tyto zákeřné choroby Quadris Max či Optikombi vinná réva. Při ošetření jabloní během vegetace však dochází k projevům fytotoxicity na plodech, měď způsobuje silnou rzivost plodů, proto se měďnaté přípravky aplikují pouze brzy zjara - nejpozději do fenofáze zeleného poupěte. Broskvoň proti kadeřavosti ošetříme právě v této době kdykoliv do období rašení terminálních pupenů. Za žádných okolností ale neprovádíme postřiky za mrazivého počasí.


Opět pečlivě postříkáme celou rostlinu.

Potřebuji poradit s postřikem jabloní. Postřik opakujeme minimálně 2x. Máme doma různé postřiky , jsou hrozně drahé, některé mají již prošlou lhůtu. Když si vyhledám, čím vším. Jednoduché postřiky vás nic nestojí a mohou zachránit vaše rostliny před napadením škůdcem, rozhodně tedy stojí za to je vyzkoušet.


Výborný je například odvar z přesličky, kdy zhruba v litrech vody vyluhujeme kilo čerstvé, nebo 1g sušené přesličky a necháme přes noc odpočinout. Ráno směs povaříme, vychladlý roztok potom ředíme s vodou v poměru 1:a aplikujeme na rostlinu. Poprvé jabloně ošetřujeme týden až dva před květem a dále podle potřeby až do července.


Mezi postřiky udržujeme intervaly až dnů v závislosti na infekčním tlaku, náchylnosti odrůd a druhu použitého fungicidu. V současné době patří mezi nejvhodnější přípravky Discus, Talent nebo Zato WG. Bio ochrana do švestek proti pilatce švestkové a pilatce žluté, do jabloní proti pilatce jablečné a do brukvovité proti květilce zelné. Tři postřiky v místech velkého zasažení, většinou dávám jen jeden - do květu. Třešeň, višeň - proti vrtuli třešňové (červivost) se stříká po odkvětu třešně (bývá to doba květu černého bezu).


Aby tomu tak bylo, tak je zapotřebí, aby byly stromy chráněny patřičnými přípravky proti škůdcům v sadech. První postřik proti strupovitosti jabloní se doporučuje provést až dní před kvetením. Interval mezi postřiky je vždy závislý na fungicidu, infekčním tlaku patogena a intenzitě růstu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky