středa 22. dubna 2020

Hnojení jabloní

Normální růst a vývoj jabloní je zajištěn v širokém rozmezí následujícího množství příjmu živin. Chci se zeptat zaléváte přes léto mladé stromky jabloní ? Já zaléval od června do teď. Kolega z práce tvrdí,že stromky nikdy nezaléval,že je to blbost a. Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie.

Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas. Do půdy je nutno zapravit. Správně bychom měli s přípravou půdu začít již roky před výsadbou - pouze doporučení - na požádání více informací. U plně plodících jabloní a hrušní vycházíme z průměru koruny.


Před zapravením organické hmoty do půdy je vhodné na rozprostřený kompost nebo hnůj rozházet zásobní dávku superfosfátu. Patří k nim například odrůdy Rondo, Sonet, ale. Tyto živiny jsou pro rostliny nejvíc žádoucí.


Jiných živin, které jsou pro rostliny též potřebné, například vápníku, síry, železa, hořčíku a jiných , je v půdě dostatečné množství.

Základem hnojení ovocných stromů jsou organická a minerální hnojiva. Základním organickým hnojivem je chlévská mrva, kompost, hnojůvka, rašelina, fekálie, nebo zelené hnojení. Ideální je hnojení plnými organickými hnojivy na podzim či v brzkém jaře.


Pak jej můžete rozšířit o hnojení minerálními (draselnými a fosfátovými) hnojivy, kterými lze přihnojovat až do konce června. První hnojení dusíkem provádíme při jarní úpravě půdy pod stromy. Další pak ve formě vhodného hnojiva na list, které koupíme v zahrádkářských potřebách. S dusíkem to ale nesmíme přehánět.


Závlaha je vhodná u jabloní teprve tam, kde je průměr ročních srážek hluboko pod 5mm a navíc, kde jsou tyto srážky nerovnoměrně rozděleny. Ve vhodných klimatických a půdních podmínkách postačuje maximální hospodaření půdní vláhou jednak správným obděláváním půdy, jednak sekáním trávníku v krátkých intervalech, hnojení vyššími dávkami dusíku a. Podzimní hnojení dodá ovocným i okrasným stromům a keřům potřebné živiny. Potřeba živin u ovocných stromů byla v minulosti většinou přeceňována. Týka sa to rajčiaka, uhoriek, hrachu, slnečnice, plamienka, floxu, nechtíka, egreša, viniča a niektorých odrôd jabloní a hrušiek.


Rostliny potřebují v období vegetace dostatek dusíku (N) pro rychlý růst, ale na podzim je nutné růst omezit až zastavit a podpořit vyzrávání rostlinných pletiv. K tomuto účelu jsou zvlášť určená podzimní hnojiva. Například ovocné dřeviny hnojíme superfosfátem a draselnými hnojivy již na podzim, protože jarní hnojení je méně účinné.


Krmení jabloní by mělo být, když se nedostaly do aktivní fáze růstu (brzy na jaře) nebo po sklizni (na podzim).

Hlavními druhy výživných hnojení jsou organická a minerální hnojiva. Dřeviny se odvděčí také za zamulčovaný (nastalaný) příkmenný koláč. Univerzální listové hnojivo s mikroprvky a se zvýšeným obsahem síry pro bohatou úrodu a odolnost rostlin. Důležitá je také znalost klimatu v lokalitě, jelikož příznivé vlhkostní podmínky zajistí lepší využití živin včetně na jaře aplikovatelných průmyslových hnojiv.


Hnojení jabloní , hrušní a drobného ovoce. Nejvážnější chorobou jabloní , která každoročně nadělá ovocnářům nejvíce starostí je strupovitost jabloně - původcem je houba Venturia inaeqalis, konidiové stadium Spilocaea pomi (obr. 1).


Draslík a fosfor můžeme přidat do zeminy již před samotnou výsadbou, a poté přidávat s dalšími živinami v průběhu vegetace. VýzkuMný a šlechtItelSký úStaV oVocnářSký holoVouSy. Nezapomínejte, že hnojení dusíkem je zárukou normálnírůst kořenového systému jabloní, ale když použijete velké množství těchto hnojiv, poškodíte strom.


Výběr nejvhodnějších hnojiv pro výsadby jabloní. Ovocné dřeviny jsou trvalými kulturami při jejichž pěstování se uplatňuje speciální agrotechnika – řez a tvarování, ochranu vůči chorobám a škůdcům apod. Všechny tyto faktory výrazně ovlivňují výživu rostlin.


Jabloně pěstované v zatravnění vyžadují při hnojení vyšší dávky dusíku. Při dokvětu broskvoní je potřeba podpořit velikost a kvalitu plodů. Vitalita stromu je základ pro růst a odolnost proti kadeřavosti i škůdcům. Vodorozpustné hnojivo jednoduše rozmícháme ve vodě a broskvoň zalijeme. Hlavní období primární infekce je u jabloní od růžového poupěte do období týdnů po odkvětu.


U hrušní napadá choroba i letorosty, ve kterých může přezimovat. Ochrana spočívá v ošetření (min. 5krát) od začátku rašení stromů až po dorůstání plodů.


Pravidelné hnojení zajistí nejen bohatou úrodu, ale i rychlou regeneraci a zdravý růst broskvoní. Hnůj a popel Broskvoním vyhovuje pH v rozmezí 5– tedy neutrální až zásaditá půda s obsahem vápníku, lehká a úrodná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky