pondělí 13. dubna 2020

Plevele na polích

Jetzt Gratis anmelden und erfahrene Frauen treffen! Na dokreslení rozmanitosti: podběl lékařský začíná klíčit již za hodiny po vysetí a za hodin vyklíčí téměř 1 semen, bělohořčice setá vyklíčí téměř ze 1 za dva dny a hořčice rolní až za dva roky. Právě nestejná doba dormance způsobuje, že mnohé plevele jako by měly vypracovanou schopnost semen nevyklíčit všechna současně v jednom období, v jednom roce, ale klíčit nepravidelně postupně po řadu dnů, let i desetiletí.


Plevele Nejběžnější plevele našich zahrad a polí Plevel je rostlina, která nám roste na zahradě nebo na poli, přestože ji tam nechceme. Tento žárový hubič plevele pracuje jednoduše, ekologicky a velice účinně. Skvěle poslouží také jako horkovzdušná pistole.

Polní práce v průběhu jara,setí obilovin a kukuřice, přihnojování příprava půdy, a postřiky. Hluchavka objímavá ( Lamium amplexicaule) Patří mezi méně nebezpečné plevele. U nás je rozšířena po celém území od nížin po horské polohy. Vyskytuje se na polích , zahradách, rumištích, hojná je i pařeništích a sklenících.


Přehledný popis a fotografie plevelů nejčastěji se vyskytujících na českých polích. V oblasti původního výskytu vystupuje v polích hlavně jako plevel bavlníku a sóji. Druhotně se vyskytuje v Evropě, Severní a Střední Americe, na Novém Zélandu a místy také v Africe.


Zřejmě největší potíže působí zemědělcům v Severní Americe, kde patří k nejvýznamnějším polním plevelům vůbec.

Praze Plevele Zobrazeno 620x. Na našem území se vyskytuje přibližně 3druhů polních plevelů. Jen část z nich ( ) je u nás původní, ostatní k nám byly zavlečeny. Potom už menší výskyt plevele dokážete udržet na uzdě několika preventivními opatřeními, jako jsou střídání kultur pěstovaných na dané ploše, pěstování smíchaných kultur či hnojení „čistým“ kompostem. Old recepies about the use of natural products in the treatment of diseases.


Zde je velmi nebezpečný bolšev-ník velkolepý, jehož rostlinné te-kutiny jsou velmi agresivní a způsobují puchýře. Následné hojení trvá dlouho a často po nich na kůži zůstávají pigmento-vé skvrny. Citliví jedinci mohou podobně reagovat na popálení kopřivou dvoudomou nebo ža-havkou. Na loukách nacházíme kulturní víceleté trávy, jeteloviny a luční plevele.


Na pastvinách se vykytují především ty druhy, které snáší sešlapávání a okusování. Na jednu stranu jste spokojené, ale na tu druhou se uzavíráte do sebe. Kladete na sebe zbytečně velké nároky. Vždyť je léto, a to je doba pro relaxaci a pohodu. Plevele jsou rostliny, které rostou v polních kulturách, na stanovištích uměle vytvářených člověkem, a to bez jeho úmyslného přispění.


Plevele působí člověku potíže od doby, kdy začal pěstovat kulturní rostliny. Nepřítele je nejlepší nejdříve poznat, seznamte se tedy s těmi nejběžnějšími druhy i se způsoby boje. Pozor na Borských polích Díky nehodě dvou osobních vozidel zde začíná kolabovat doprava a jsou hlášeny dlouhé kolony.

Situace se zřejmě ještě zhorší,. Před několika lety narazili zemědělci v Polabí na nečekaný problém. V polích se začal šířit do té doby neznámý plevel – na první pohled. Které plevele se dají jíst a úžasně chutnají?


Není bylina, aby na něco nebyla, říkaly už naše babičky. Tvrdily také, že hned u domu obvykle roste to, co potřebujete. Mezi nejčastější druhy plevele na našich zahrádkách patří smetánka lékařská (lidově pampeliška), sedmikráska chudobka, pýr plazivý, jitrocel větší, kopřiva dvoudomá, ptačinec žabinec, rozrazily, bršlice kozí noha, lebedy a merlíky, pcháč oset, svlačec, kokotice povázka, záraza menší, černýš rolní, kokrhel luštinec, peťour malokvětý, ambrózie peřenolistá, bytel metlatý, hulevník povolžský, laskavce a další. Na ekologicky obhospodařovaných polích byl vyhodno- cen výskyt druhů plevelných rostlin, na konvenně obhospodařovaných polích byl poet vyhodnocených plevelů 17.


Třeboňsku a Jindřichohradecku. Na obdobných stanovištích (vlhké terénní depre-se v polích) v teplých oblastech na minerálně bo - hatých půdách můžeme najít i některé (sub)ha-lofytní druhy, především kyprej yzopolistý, ostřici žitnou, zeměžluč spanilou či kamyšník polní. Na polích se dělalo vláčení, plečkování, nahrnování, proorávání, dokud to šlo a to všechno ničilo plevele.


Dnes se brambory pěstují jinými postupy, takzvanou technologií odkameňování. Na obdělávané půdě se vedle pěstovaných rostlin vyskytují i ty nežádoucí – plevele.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky