úterý 14. dubna 2020

Rostlinka stévie

V rubrice Přírodní náhradní sladidla je přehled u nás dostupných výrobků s obsahem steviol-glykosidů. Zázračná rostlinka stévie - výborná při hubnutí i na cukrovku Internetové weby píší o této rostlině jako o zázraku a sladidle nového tisíciletí. Bývá až 300krát sladivější než klasický cukr.


A ještě nověji jsou ke koupi i semena této bylinky, což nám při troše trpělivosti. Nezvedá ani hladinu krevního cukru.

Naopak, zdá se, že ji pomáhá. Protože se nejedná o sacharózu ani fruktotózu, mohou jí sladit i diabetici. Sladká složka je energeticky prázdná, použitím stévie se nezvyšuje kalorická hodnota potravin nebo nápojů. Proto je její použití vhodné i tam, kde je třeba snížit energetickou hodnotu přijímané potravy – při redukčních dietách nebo pro udržení nízké váhy.


Lístky, které z ní dělají žádanou bylinku, jsou drobné, vstřícné a kopinaté, květy bílé barvy vytváří koncové okolíky a nakvétají po celé léto. Kromě svých účinků vám stévie udělá radost i zajímavým vzezřením. MBA: „Nejsem odborníkem přes umělá sladidla, ale řízením osudu jsem byl ponouknut, abych se zajímal o stévii.


A teprve, až jsem si načetl vše, co je běžně dostupné, tak jsem si uvědomil, jak ošemetné je v současnosti pohnout cokoliv kamkoliv.

Stévie „Sladká rostlinka“ Prof. Kategorie: KOŘENÍ A LÉČIVKY. Lístky mají sytě zelenou barvu, podobnou mátě, u mladších rostlin jsou lístky lehce ochlupené. Stevia sladká - stevie (Stevia rebaudiana) je nový bojovník proti obezitě. Díky šlechtitelským postům se z jednoleté rostliny stala rostlina víceletá.


Jedná se o subtropickou rostlinu, která snese teplotu do 5°C, pod 5°C rostlina vadne. Odjakživa se v těchto zeměpisných šířkách používala jako sladidlo. Vypěstovat tuto tropickou kytičku u nás není těžké, ale není schopna odolat mrazu.


Ovocné stromy a zeleninové rostliny. Chtěla bych vyzkoušet použití jako sladidlo, ale nepodařilo se mi. Stevie je rostlinka , jež obsahuje přirozeně sladce chutnající glykosidy.


Nulový obsah kalorií, žádná glukóza, fruktóza ani sacharóza a extrémně vysoká. Odborníci uvádějí, že extrakt stevie cukrové (stevoisid a rebaudiosid) je až 300x sladší než sacharóza. Navíc stévie nezvyšuje hladinu krevního cukru, naopak, zdá se, že ji pomáhá dokonce stabilizovat, je tedy vhodná i jako alternativa cukru pro diabetiky.


Extrakt ze stévie, tedy koncentrovaný steviol-glykosid (také nazýván Rebiana), nebo její lístky, se tedy dají používat místo klasického cukru. Rostlinka stévie obsahuje steviosi jehož částice obsahující glukózu jsou po rozpadu v trávícím traktu vstřebávány převážně v tlustém střevě a jen malá část se dostává do krevního oběhu (na rozdíl od cukru).

Tato rostlinka a extrakt z ní obsahuje přirozeně sladce chutnající glykosidy, které lze používat ke slazení za studena i do tepelně upravovaných jídel. Kromě toho stévie nemá žádný vliv na kazivost zubů. Nenápadná rostlinka tedy funguje jako mocná čarodějka: využívá se v prevenci diabetu 2. Je to rostlinka , která se používá už dlouhá staletí v oblasti Jižní Ameriky, jako sladidlo. Přidat do seznamu přání Přidat do srovnání. Je třistakrát sladší než cukr a to bez jediné kalorie!


Je to bojovník proti obezitě a velký pomocník diabetiků. Původ a botanické zařazení Tato nenápadná rostlinka s botanickým názvem - Stevia rebaudiana pochází z Paraguaye a její blahodárné účinky znali již Indiáni před mnoha staletími. Možná jste o ní už taky slyšeli.


A hovoří se o ní jako o novém zázraku. Víte, kde všude se dá tato sladká, nekalorická rostlinka využít? Přepočet sladivosti kostka cukru = kapka extraktu. Takovým způsobem vám na ní začnou růst nové listy. O této rostlině a její sladkých lístcích jsem se dozvěděla ještě minulý rok.


Někdy se dá sehnat rostlinka stévie normálně v květinářství. Sladidlo se jmenuje Sladký polibek (stačí zadat do googlu), ale podle mě má pachuť. Stevie rebaudiana (stévie sladká, cukrová) - rostlinné sladidlo bez kalorií Po dlouhé době se konečně na našem trhu objevily přípravky obsahující stévii, což bylo nějaký čas nemožné kvůli legislativě EU, která požadovala schválení tohoto přípravku příslušnými orgány jako tzv.


Její extrakt je 2krát sladší než cukr a nezpůsobuje zvyšování hladiny inzulinu v krvi – proto se doporučuje zejména pro diabetiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky