pondělí 27. dubna 2020

Kdy sušit levanduli

Jak sušit levanduli Levandule samozřejmě neslouží pouze jako okrasná rostlina, můžete ji totiž dále zpracovávat. Teprve však tehdy, když je dokonale usušená. V té době je nejkrásnější a také nejsilněji voní. Brzy zjara levanduli hlídejte, abyste stihli okamžik, kdy se květy poprvé otevřou.


Stonky tedy seřezáváme v době, kdy je přibližně polovina květů v klásku otevřená.

Vybírejte ty pevnější a tlustší stonky, které očistěte od spodních lístků. Nůžky budete muset vzít do ruky alespoň dvakrát ročně. Nejvhodnější čas je po odkvětu a pak na jaře , kdy je třeba rostlinu zmladit a zbavit omrzlých částí.


Jemná vonná levandule se snadno sušší a uchovává, takže může být použita ve vonných sáčcích nebo jako součást aranžovaných sušených květin. Pro sušení levandule je důležité sklidit květiny ve správnou ch. Projděme si společně pár tipů o tom, jak a kdy stříhat levanduli.


Důležité je načasování Asi nejčastější chybou při stříhání levandulí bývá její hlubší sestříhání na podzim.

Při stříhání levandulí vznikají nejčastěji dva typy chyb, a to nedostatečnost řezu, kdy je řez veden zbytečně šetřivě a nebo naopak- příliš hluboký řez, po kterém již levandule neobrazí nebo obrazí novými výhony jen částečně a trvá delší čas než se z takového zásahu vzpamatují. V době, kdy již jsou jasně vidtelné otevřené pupeny. Zkracujeme celé výhony nejlépe nůžkami, na rostlině vždy musí zůstat mladé živé pupeny, nikdy nesestřihujte rostlinu až do dřevnaté části, která již pupeny nemá.


Dejte levanduli na slunečné místo. Přeneste prkénko nebo kus dřeva na místo, kde je dostatek slunce, ať už je to uvnitř nebo venku. Sušení levandule tímto způsobem je mnohem rychlejší proces než její sušení v temné místnosti, ale buďte připraveni, že na slunci levandule zbledne na velmi světle fialovou barvu. Nejčastěji ji pěstovali mniši a postupem času se. Jestliže chcete levanduli zpracovat, nesmíte se květy moc dlouho kochat.


Sběr je třeba provést ve. Aby se dostatečně rozrostla je třeba vědět, kdy a jak stříhat levanduli. Levandule svou oblibu získala nejen pro své nádherně modré až nafialovělé květy a pronikavou vůni, ale i pro své léčebné účinky.


A ještě dnes se látkové pytlíčky naplněné levandulovými květy vkládají do prádelníku, aby odpuzovaly šatní moly, nebo vedle polštáře, aby zajistily klidný spánek. Tématické fráze: levandulovy olej recept jak sušit levanduli jak udělat levandulový olej co udělat z levandule recept na levandulový olej jak udělat levandulový olej doma levandule v kuchyni kdy sušit levanduli levandule na vaření levandule v kuchyni recepty jak se dělá levandulový olej recept levandulový olej levandule vaření levandulové recepty olej z levandule recept. V případě, že levanduli sušíme jako materiál pro aranžování , sklízíme ji na začátku květu, tak abychom zamezili vypadávání kvítků z kalíšků.


Ze své domoviny je zvyklá na mírnou zálivku, takže když ji zapomenete zalít, nic se jí nestane.

Levanduli zasazenou na zahradě nemusíme nějak speciálně udržovat. Semena levandule vyséváme na jaře, ideálně v únoru a březnu, do misky nebo truhlíku. Pěstujeme při teplotě okolo °C. Vzrostlé sazenice levandule přesazujeme po otužení na otevřený záhon.


Poradíme nejen kdy a jak toto koření sklízet, ale jak při sušení a skladování co nejlépe zachovat jeho aroma. Dobromysl obecná ( Origanum vulgare ) se těšila velké oblibě i mezi našimi předky. V dnešní době, kdy připadají na jednu rodinu minimálně dvě auta, je zřejmé, že otázka řešení parkování aut na pozemku. Kdy stříhat levanduli Hodně pěstitelů dělá chybu a stříhá levanduli na podzim.


Vybíráme z obsahu: Druhy levanduli V soucasnosti je znamo vice nez druhu levanduli. Seřezávejte je v době, kdy je polovina květů v klásku otevřená, a sušte je ve svazcích. Serezavejte je v dobe, kdy je polovina kvetu v klasku otevrena, a suste je ve svazcich.


Jinak vzorek mých šitých pytlíčků. Doma byl zbytek madeiry a tak jsem to zkusila,paráda. Teď již běhám po sekáčích a sháním něco z madeiry ať mohu pro kamarádky a známé vyrábět voňavé dárečky. Je třeba ale dovnitř vložit jiný pytlíček aby levandule nevypadávala.


Všechny bylinky by se měly sklízet v době, když jsou listy ještě mladé a svěží. To samé platí, pokud chcete usušit květy. U trvalek můžete sklidit až výhonu, zbytek ponechte další vegetaci, aby rostlina neuhynula.


Nejlepší dobou je tedy léto, kdy je rostlina uprostřed aktivního růstu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky