středa 15. dubna 2020

Hniloba rajčat

Charakteristika choroby. Hniloba špiček plodů rajčat se projevuje ve formě pravidelných, poměrně velkých světlehnědá skvrn na špičce plodů. Hnilobu špiček plodů řadíme mezi fyziologické nemoci, protože je způsobena nedostatkem vápníku a vody v době zvětšování plodů. Opět je vhodné použít preventivně širokospektrální přípravky, jako je Dithan, Ridomil Gold a opět Bravo 500.


Botritida neboli šedá hniloba rajčat se šíří velmi rychle.

Jedná se opět o plísňové. Suchá hniloba rajčat je někdy nesprávně zaměňována za houbovou chorobu. Hnojivo aplikujeme výhradně postřikem na listy. Choroby rajčat Choroby a onemocnění rajčat jsou díky našim klimatickým podmínkám představovány hlavně houbovými či plísňovými onemocněními, kterým je možné relativně účinně předcházet použitím prostředků na ochranu roslin - obvykle se jedná o širokospektrální fungicidní přípravky, které zpravidla fungují na různé typy chorob podobně. Dobrý den, prosím o radu.


Hniloba květu je tmavá skvrna na konci květu ovoce, která se časem stává černá a kožovitá. Příčinou je nedostatek vápníku v rajčatech. To se stává, pokud je počasí příliš chladné nebo příliš horké a zálivka je nekonzistentní.

Významnou roli může hrát také aplikace dusíkatých hnojiv. Velmi účinné jsou postřiky hnojivy s vysokým obsahem Ca přímo na list. Listy rajčat, stonky i plody zasahují šedé, rychle se zvětšující skvrny, na plodech se někdy objeví světlé obruby těchto skvrn, podle čehož se nechá toto onemocnění celkem snadno identifikovat.


Obvykle se na plodech (zelených i červených) objevují až mm velké žluté „prstýnky“ s drobným bodem uprostřed. Střed těchto prstenčitých skvrn někdy bledne. Při tomto příznaku však nedochází k výnosovým škodám ani ke škodám na kvalitě a skladovatelnosti plodů, jde pouze o vadu vzhledu. Existují dva typy takových společnýchonemocnění, jako je hniloba rajčat vrcholu. V prvním případě je ovoce peduncle v oblasti léze vzniká v důsledku.


Při výskytu šedé hniloby zasahují listy, stonky i plody rychle se zvětšující šedé skvrny, které postupně hnědnou, zasychají a pokrývají se typickým šedým povlakem houby. Opatření : Harmonická výživa, pravidelné zavlažování rostlin v období sucha a opakované postřiky ohrožených porostů v 7–10denních intervalech listovými hnojivy s vyšším obsahem vápníku. SEMO Šlechtění, produkce a prodej, osiva a semena, zelenina, květiny a bylinky. Praskání plodů rajčat způsobuje nepravidelná závlaha. Tomu se při venkovním pěstování dá předcházet velmi obtížně.


Plody pukají, pokud po období sucha následuje silný déšť nebo příliš vydatná zálivka. Tam, kde jsou rostliny pěstovány na poli nebo přímo na záhonech, je to běžným jevem v rámci dlouhodobějšího období sucha a pak následných vydatných dešťů. V letošním velmi horkém létě je výskyt suché hniloby u papriky velký.

Důvodem je okamžitá nepřijatelnost vápníku kořeny pro rostliny paprik, ale i rajčat. Horní hniloba rajčat (fotka postiženého ovoce pro vizualizaci je uvedena vlevo) tohoto typu se pravděpodobně vyskytuje, když půda pod nimi není dostatečně zvlhčena a postrádá tak důležitý stopový prvek jako je vápník. Nejčastěji tento typ onemocnění postihuje rajčata pěstovaná ve sklenících. V tomto případě, spolu s nedostatkem zavlažování, je příčina často příliš vysoká teplota vzduchu (- stupňů).


I tato druhá fotografie nasvědčuje tomu, že se nejedná o žádnou chorobu nebo poškození škůdcem, ale o nějakou poruchu způsobenou péčí o rajčata. Rozpoznat, kterou potíží či chorobou náš rajčatový keřík trpí, nemusí být vždy snadné. Respektive její larvy dokáží porost rajčat také pěkně potrápit, pokud se jich vyskytne na jednom místě hodně.


Prokousává se dovnitř do stonků. Rostliny vadnou a postupně odumírají, na stoncích jsou vidět otvory, kterými se housenky prokousaly dovnitř. Projevuje se hnědnutím a ucpáváním svazků cévních a následkem toho va. Vzhled trhlin je spojen s nerovnoměrným zaléváním, předávkováním dusíkatými hnojivy v obvazech a nesprávným použitím stimulantů (vysokých koncentrací).


U polních rajčat jsou často napadány plody, kdy se v okolí stopky vytvářejí černé skvrny s množstvím drobným plodniček (pyknid). Zdrojem infekce je infikované osivo, půda a posklizňové zbytky. Napadené plody předčasně opadávají. Do rostlin houba proniká přímo nebo přes průduchy.


Napadány jsou převážně starší rostliny. Patogen může přežívat i v. Rostlina je zdravá a dobře rostoucí. Vertex hniloba rajčat - onemocnění je poměrně složité a proces její léčby přinese pozitivní výsledky pouze při použití speciálních přípravků. Choroby zeleniny Poruchy a choroby rajčete Ca-deficientní nekróza vrcholu plodu rajčete (Vrcholová hniloba rajčat ) zpočátku vodnaté, později hnědočerné.


Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky